Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


NOKKELA MUNKKIKUSKI


Paljon on logistiikka muuttunut lyhyessä ajassa. Tänään munkit leivotaan suurissa leipomoissa, joista ne kuljetetaan usein toiselle puolelle Suomea keskusvarastoon. Sitten ne rahdataan taas takaisin paikallisiin kauppoihin. Toki kaikki ei mene niin, mutta turhan paljon munkit ja muu ruoka retkeilee ennen kuluttajalle pääsyä. Toista oli ennen. 50-luvulla Taivassalossa, jossa isäni toimi Osuuskaupan johtajana, Vähätalon leipomo kirkonkylässä toimitti munkit ja muutkin leivonnaiset Osuuskaupan myymälöihin. Hakkenpään myymälään logistiikan hoiti EINARI niminen kaveri. Hän eleskeli vanhainkodissa, kun oli hiukkasen jäänyt jälkeen ikäisistään. Kaikki pitivät Einarista. Hyväntahtoinen, mukava mies. Einari vei leivonnaiset Hakkenpäähän joka aamu. Matkaa kertyi 7 km per suunta. Kesäisin hän hoiti vastuullisen toimensa leipomon maitokäryillä ja talvisin potkukelkalla.

Jossain vaiheessa Hakkenpään kaupassa ihmeteltiin sitä, että munkeista puuttui sokeri. Siitä vaan soittamaan Vähätalon leipomoon ja reklamoimaan. ”Kyllä me laitamme kaikkiin munkkeihin saman verran sokeria, eikä kukaan muu ole valittanut”, selvitti Vähätalon Esko. Asia harmitti niin, että pitihän sitä mennä Einariltakin kysymään tätä merkillisyyttä: ”Mites sinä Einari selität sen, että kun me laitamme mukaasi munkit sokeroituna, niin Hakkenpään päässä niissä ei enää olekaan sokeria?” Einarilla oli hyvä ja uskottava selitys:
”Juu juu. Kato ku mä nualin ne sokerit munkeista, kun ne olis kuitenki varissu matkalla. Hakkenpää tie on niin kuoppane”.

OMENAMUNKIT


Voitaikinaa
Omenoita
Hunajaa
Voita
Valmista vaniljakastiketta tai itse tehtyä.

Sarjassamme: Yksinkertaista mutta hyvää.

Kaulitse voitaikina levyiksi. Leikkaa suorakaiteen muotoisia, noin 15 cm kokoisia paloja. Kuori omenat ja poista siemenkota omenaporalla tai halkaise omena kahtia, poista siemenet ja laita puolikkaat takaisin yhteen. Laita omena taikinalevyn palan päälle, ja lusikoi hunajaa omenan sisälle 1 rkl per omena. Toinen taikinalevyn pala päälle ja siitä tiukka nyytti. Omena siis leivotaan taikinan sisään. Voidellaan voilla, ripotellaan kanelia vähän ympärille ja sitten uuninpellille ja 180 astetta. Kauniin ruskeaksi. Tarjoillaan vaniljakastikkeen kera. Suu jää nauruun.

VANILJAKASTIKE

½ l maitoa
3 munankeltuiasta
vaniljatanko
2 rkl hunajaa
2 tl perunajauhoa
2 dl kunnon kermaa

Kaikki muu paitsi kerma kuumennetaan kattilassa koko ajan vispaten, kunnes on sakeaa. Vaniljatanko otetaan pois ja huuhdotaan seuraavaa käyttöä varten. Vatkataan kunnes jäähtyy. Kerma vatkataan vaahdoksi ja lisätään jälleen vatkaten joukkoon. Aikamoista vatkaamista. Käsin tai koneella. Käsin on parempi. Häipyy samalla muutama kalori.

Resepti tulostettavassa muodossa.


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit