Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoLIIKKUVA MYYMÄLÄ


Elettiin aikoja, jolloin maaseudulla risteilivät myymäläautot eli kauppa-autot. Meillä saaristossa risteilivät myymäläveneetkin. Erinomaisia logistiikkaratkaisuja kesämökkipaikkakunnilla. Silloin saaristokin oli vielä asuttu. Isäni johtamalla Taivassalon Osuuskaupallakin oli myymäläauto. Siltä ajalta lienee sanonta: ”Ei ol, mut huame tule”. Jos joku tavara puuttui, kuljettaja lupasi tuoda sen seuraavalla kierroksella.

Pikkupojan muistiin on jäänyt huikea yksityiskohta Taivassalosta: Ketarsalmen isäntä oli pitkään pohtinut leikkuupuimurin ostamista. Vihdoin päätöksen tehtyään, hän tilasi sen tutulta myymäläauton kuljettajalta. Palattuaan kirkonkylän Osuuskaupalle, tuli isäni kysymään kuskilta päivän myyntiä. Kuskin naama oli niin leveänä, ettei töin ja tuskin hän sai sanotuksi: ”Ei ollu hyvä. Ol erinomane”. En muista, oliko toimitus seuraavana päivänä.

Osuuskaupan myymäläauton kilpailijana Taivassalossa toimi Ihattulan Talouskaupan myymäläauto, jota elämän ehtoopäiviä viettävä itse kauppias itse ajoi. Hänellä oli kovasti heikentynyt näkö. Niinpä hän ajoi parhaimmillaan runsasta kävelyvauhtia. Kun oli myötätuuli ja aurinko paistoi takaa. Meitä huvitti iso teksti kauppa-auton kyljessä: ”LIIKKUVA MYYMÄLÄ ”.

Erään kerran tämä liikehdintä oli sen verran rauhallista, että Hakkenpään kylässä auto oli tavanomaisesta aikataulustaan tunnin verran myöhässä. Emännät siinä sitten torumaan kauppiasta. ”En voi mittää, en voi mittää. Kaikkeni yritin. Tulin Hakkenpään suorallakin kolmeakymppiä niin saamaristi”.

PAPPILAN HÄTÄVARA


Tässä legendaarinen resepti , joka on erinomainen esimerkki ruoantähteiden uusiokäytöstä. Taas äärettömän yksinkertaista. Yllätys yllätys: Tenavatkin tykkää.

½ l kermaa
2 dl hilloa
pikkuleivän tai pullan yms. tähteitä

Ei muuta

Vatkaa kerma kermavaahdoksi. Aseta esimerkiksi jälkiruokakulhoon kerroksittain kermavaahto, pulla- tai pikkuleipäkuutiot ja hillo. Nauti sellaisenaan.
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit