Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


MERKILLINEN MOOTTORIVENE


Tämä tapahtui aikoja sitten, kun kasvatin kalanpoikasia Merimaskun suntissa. Kaverini Urposen Hessu oli vienyt sumppupaatillamme lastin Nauvoon ja oli tulossa takaisin kotisatamaan. Olin vastaanottamassa häntä laiturilla. M/s Sumppu lähestyi laituria, mutta vauhti pysyi ennallaan. Juoksin viime tingassa karkuun, ennen kuin alus nousi rymisten laiturin päälle. Heilui siinä hetken ja liukui takaisin. Kone kävi täysillä. Juoksin takaisin ja päivittelin Hessulle, että hajosiko koplinki? (vaihdelaatikko).Tarkistimme asian. Kunnossa oli. Tuntui toimivan. Aloin epäillä pahinta. Nosturilla saimme Sumpun perän ylös ja niinhän syy selvisi. Veneen potkuri oli tipotiessään.

Paikalla oli Paraisten Kalatalousoppilaitoksesta kaksi harjoittelijapoikaa, jotka uteliaana seurasivat tapahtumaa. Totesin: ”Hessu hemmetti. Olet ajanut ilman potkuria.” Hessu ymmärsi yskän ja alkoi päivitellä: ” Juu, se tais purota jo Nauvos ko lähretti”. Opiskelijapojat kuuntelivat suut ympyrskäisenä Hessun päivittelyä ja kysyivät varovaisesti ”miten te olette voineet ajaa Nauvosta asti ilman potkuria?” Hessu iski minulle silmää ja totesi:”Kuulkkas poja! Kyl oikkia merimies aja tämmöse matka pelkäl akseli jenkoil.” ( eli siis potkuriakselin pään kierteillä).

Pojat olivat ihan hiljaa ja siirtyivät ruokkimaan kalanpoikasia.


Edellinen kirjoitukseni otsikolla: Mennään kallaan kirvoitti lukijani hauskaan kertomukseen hänen kotipuolestaan Savosta: Naapurin isäntä (viinaan menevä) kysyi hänen vanhemmalta veljeltään: "Lähdetäänkö Pentti kallaan?" "No mikäs siinä lähdetään vaan!" Talon emäntäkin kihersi tyytyväisenä, että kohta saadaan tuoretta kalaa. Taksi kurvaa maatalon pihaan, kuiva sora pölyää. Isäntä ja veli hyppäävät taksin takapenkille."Ravintola KALLA Kuopio!" kuului ajomääräys.

KAHTLAI SILAKKAA
Osta 2 kiloa kokonaista silakkaa. Perattua tai perkaa ne itse. Tai silakkafileitä. Sopivankokoisen tiiviisti kannella suljettavan (muovi) rasian pohjalle kaadetaan jonkin verran ruisjauhoja ja suolaa sopivasti. Kansi kiinni ja ravistellaan sekaisin. Sitten rasiaan laitetaan silakat, kansi kiinni ja voimallinen ravistelu jälleen, näin kaloihin jää kiinni juuri sopiva määrä leivitystä. Paistetaan.

Ota syötäväksi yksi kilo ( jollet jo ole paistaessasi niitä syönyt ) ja laita jäähtymään toinen kilo.

Tee marinointiliemi:
1 ½ litraa raikasta vettä
½ litraa etikkaa
5 rkl hunajaa ( tai 10 rkl sokeria)

Lisää puna- tai tavallisen sipulin renkaita, ohuita porkkanansiivuja, kokonaisia mustapippureita 10 kpl ja muutama laakerinlehti. Kiehauta pikaisesti. Kun liemi on jäähtynyt kunnolla, lisää paistut silakat. Jos laitat kuumaan liemeen, ne kypsyvät. Jääkaappiin.

Seuraavana päivänä valmiita. Säilyy jääkaapissa monta päivää. Viikonkin. Näkkärin tai varrasleivän päällä tai keitinperunoiden kanssa oikeana annoksena. Ai että on hyvää.

Resepti tulostettavassa muodossa.
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit