Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


LÄNSIPURON YRJÖN HAITARIJATSI


Nyt tuli lunta tupaan, kun kirjoitin viimeksi tarinan vaimoni kotikonnuilta. Palautteita tuli kuin on Pohjanmaalla latoja. Kahdenlaisia. Toisessa (niitä tuli ainakin viisikymmentä) kerrottiin, että Kauhavalla ilmestyvän lehden nimi ei ole KOMIA vaan se on KOMIAT. Pahoittelen anteeksiantamatonta kömmähdystäni. En taida uskaltaa mennä rouvan kotikonnuille vähään aikaan. Olo on kuin LÄNSIPURON YRJÖLLÄ. Muistattehan tämän mm. Yleisradion toimittajan, uutistoimituksen toimituspäällikön ja ulkomaankirjeenvaihtajan, joka ennen kunniallista leipätyötään elätti itsensä osin soittamalla. Vieläpä haitaria.

Erään kerran Kauhavan keikallaan Yrjö lirutteli mielimusiikkiaan, haitarijatsia. Se oli suunnattoman ajattelematonta. Sen Yrjö huomasi, kun sai vastaanottaa paikallisten Isojen-Anttien analyysin lavan reunalta hänen soitostaan. ”Jollei tuu tankoo, tuloo turpahan”. Ja ”takahuoneessa nährähän keikan päätteeksi”. Yrjön riskinottokyky ei ollut kovin korkealla Niinpä hän hilppasi viimeisellä tauolla takahuoneen ovesta haitareineen pihalle. Ja sitten pusikkoja myöden tulotielle kuusen taakse piiloon odottamaan muun orkesterin tuloa. Yrjö oli bändin kanssa sopinut, että ainakin kilometrin verran pakenee. Varmuuden vuoksi. Ja siellähän Yrjö odotteli ja loikkasi maantielle juuri ennen keikkabussin tuloa.

Minäkin laitoin aikoinaan Pohjanmaan kiertueen ajaksi yhtyeeni nimeksi Pentti Kangas tangosekstetti. Tango -sana takasi keikkojen saamisen ja tangon soittaminen sen, että saatiin jatkossakin keikkoja. Kesän 1966 kiertueellamme silloinen solistimme, mies tuntemattomuudesta, IRWIN sai minulta toiveen esittää edes yksi laulu tangon tahtiin. Varmuuden vuoksi. Sovimme, että aina kun tilanne alkaa näyttää uhkaavalta, soitamme tämän ”Rautalankatangon”. Kauhavalla se soitettiin illan ensimmäisenä ja viimeisenä kappaleena ja varmuuden vuoksi aina ennen tauolle menoamme.

Viime kirjeen palautteissa oli lisäksi vielä toiset viisikymmentä. ”Mikä ero on terroristilla ja pohjalaisvaimolla? – Terroristin kanssa voi neuvotella”. Sitten tuli ihan muutama, tosin mainio pohjalaistarina, mutta niistäkin suurin osa muualta kuin Pohjanmaalta lähetettyjä. Vielä on mahdollisuus nousta tosikkojen suosta, rakkaat pohjalaiset: oskari@herrankukkaro.fi

Kauhavalle tulen heti, kun paikallislehti KOMIAT antaa siihen luvan.

Tuletko auttamaan?
Olen nyt vapaaehtoisena kenttätyöntekijänä Sri Lankassa auttamassa köyhiä lapsia koulutielle. Ei minua tarvitse auttaa. Minä kyllä pärjään. Mutta täällä viidakossa on vielä lapsia, jotka haluaisivat päästä kouluun. Se on kuulkaas niin, että koulukengät puuttuvat. Ne maksavat täällä 6 euroa pari. Hinta on saaren monelle vähävaraiselle perheelle aivan liikaa. Klikkaa www.positiivarit.fi/lotushill ja auta saattamaan lapsia koulutielle. Hymykalenterin hinnalla saat sinne lähes kaksi lasta.

Makaronipihvit
Lihaa vierastaville:

200 gr makaronia
2 dl vettä
¾ l maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl hunajaa tai sen puuttuessa 2 rkl sokeria
2 tl lipstikkaa tai
sen puuttuessa ihan vähän rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
3 kananmunaa
6 rkl korppujauhoja
voita

Keitä makaronit lievässä suolavedessä. Jos on pitkiä, pätki. Lisää keitinveteen maito, johon on sekoitettu vehnäjauho, lipstikka ja hunaja. Anna kypsyä tosi kypsäksi. Muhennokseksi. Kaada laakealle astialle niin, että siitä tulee 3-4 cm korkea laatta. Anna jäähtyä. Tarvittaessa voi laittaa vielä jääkaappiinkin.

Leikkaa levystä pihvin muotoisia paloja, jotka voitelet munalla. Jauhota (paneeraa) ne korppujauholla ja laita voideltuun paistinpannuun. Paista molemmin puolin kauniin ruskeaksi.

Voi nauttia salaatin kanssa , mutta erinomainen yhdistelmä ovat kevyessä suola/hunajavedessä keitetyt juurekset, tai vaikka yksinään porkkanaa, lanttua, naurista, joka lopuksi ruskeutetaan kevyesti paistinpannulla. Loistava lisuke on puolukkasurvos. Sopii paremmin kuin nenä päähän. Muistattehan, mitä Ranskan Presidentti De Gaullen kerrotaan sanoneen pienenä katsoessaan peiliin? ” Voihan nenä!”Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit