Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoKESÄ 1968 KUN SUOMI RIEHAANTUI


Tapahtui kesällä 1968. Olin juuri siirtynyt ohjelmamyyjäksi Virtasen Ismon kanssa Tampereelle, legendaariseen Viihdeohjelmat Oy:öön. Siellä oli koko Suomen viihteen huippu. Kaikki. Oman orkesterini lisäksi hoitelin erikoistilaisuuksa. Keväällä keksin idean Kesäriehan, Heinäriehan ja Eloriehan järjestämisestä. Meillä oli kuukausipalkalla muutama orkesteri ja artisti. Laskeskelin, että jos pidetään 12 tunnin hulabaloot, meidän vakioesiintyjämme ehtivät kiertää saman illan aikana 5-6 tanssipaikkaa. Tilaisuudet alkoivat klo 18 ja loppuivat klo 06. Miten oli mahdollista saada tuollainen huvilupa. Klo 06 asti!

Taustaa: Olimme soittaneet Turun Yliopiston ”Kunnassa” lähes vakituisesti talvet 67 ja 68. Portsarina toimivat oikeustieteen opiskelijat. Mukana myös Markku Salonen niminen nuori mies. Meistä tuli hyvät kaverit, kuten tapahtui monen muunkin ”järkkärin" kanssa. Osa heistä on nyt valtakunnassa merkittävässä asemassa. Olin kuullut, että Markku oli aloittanut keväällä Saarijärven vt. nimismiehenä. Soitin hänelle: Kieltääkö laki myöntämästä tanssipaikalle huviluvan aamulla klo 06 saakka? Työharjoittelija tutki lakikirjojaan ja totesi: ”Ei kiellä!”

Niinpä sovittiin Saarijärvelle maailman ensimmäinen KESÄRIEHA. Se pidettiin kesäkuun 1. viikonloppuna klo 18-06. Kun olin saanut luvan, haimme vastaavanalaisen luvan puolelle tusinalle muulle tanssipaikalle sopivan ajomatkan päästä. Näin teimme kesäkuun jokaisen viikonloppuna. Ja kun vauhtiin päästiin, heinäkuussa heinäriehat ja elokuussa eloriehat. Missä se villakoiran ydin?

Kun melkein kaikki vallesmannit ököttelivät lisäajan myöntämisessä, perustelin asin niin, että Suomessa lain pitää olla samanlainen jokaiselle riippumatta paikkakunnasta. Se toimi. Joskin sitten joku korkeampi virasto syksyllä päätti muuttaa tältä osin käytäntöä. Päättivät, kun olivat lomansa pitäneet. Mutta me olimme pitäneet jo riehamme. Systeemi oli yksinkertainen:

Joka paikkaan palkattiin kaksi paikallista orkesteria, joilla oli äänentoistolaitteet ym. koko ajan lavalla. Vierailevat solistit kiersivät taksilla sen kuin ehtivät. Heitä oli mm SAMMY BABITSIN, TERESA ROSENIUS, MARKKU ARO, JUHANI MARKOLA, EIJA MERILÄ, MARTTI GARAM jne. ja tietenkin oma orkesterini. Se oli hurjaa meininkiä ja valtaisa taloudellinen menestys. Jussi Halla-ahon isä, kollegani Ylli sanoikin lopuksi minulle. ”Oli kuule Oskari loistava idea. Ainoa vika siinä on se, ettei ollut minun keksintöni”.

Mutta jottei kaikki olisi kerralla onnistunut, kerrottakoon vielä yksi tositarina: Saarijärven lavalle eivät kaikki esiintyjät ehtineet kierroksellaan. Ja kansa alkoi purnata. Ilmoitin, että haen lisäaikaa nimismieheltä, jotta kaikki ehtivät. Soitin Salosen Markulle varhain aamulla ja kerroin tarvitsevani lisäaikaa seitsemään. Hän suhtautui hyvin ymmärtäväisesti ja sanoi, että se seitsemän on tällä puheella ok. Naurahti perään ja sanoi:
” Kuule Oskari! Kello on jo puoli kahdeksan. ”

KULTA-AHVENET PANNULTA
Tämä on sitten maailman toiseksi paras ahvenresepti:

Ahvenfileitä tarpeellinen määrä esim. 4 hlölle
2 dl kermaa
1 rkl tyrnimehua tai murskattuja tyrnimarjoja
1 rkl hunajaa
1 rkl etikkaa
2 rkl valkoviiniä
voita, rypsiöljyä
suolaa, pippuria

Kuullota paistinpannulla voi, tai voi/rypsiöljysekoitus kuumaksi. Lisää ahvenfileet ja laske lämpöä. Paista molemmin puolin. Lisää etikka ja valkoviini. Kun se kiehahtaa, lisää tyrni, hunaja ja kerma. Sekoittele ja anna kiehua hetken. Lisää suola ja pippuri. Anna vetäytyä tovin.

Nosta fileet lautaselle keitettyjen perunoiden kanssa ja lisää pannulta neste kastikkeeksi.

Resepti tulostettavassa muodossa.
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit