Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


LOSSIVAHDIN YÖHERÄTYS

Herrankukkaron naapurimme, Saarisen Jussi on hyvä kaverini. Luit ihan oikein. Hyvä kaveri, vaikka on naapurimme. Jussi on toimelias maanviljelijä, joka päätoimensa lisäksi ahertaa monenmuotoisissa toimissa. Kun vuosikymmeniä sitten ajoin talvella autollani Rymättylästä Iniöön, laivaväylän railolossia hoiteli Saarisen Jussi. Ennen sitä vetivät köysillä hevoset, nyttemmin vaijereilla moottori.

Jussi sai joululahjaksi esikoiskirjani ”Onnellisen miehen tarinoita”. Hän soitti minulle viikonloppuna ja kiitteli kirjaa. Sanoi useasti pashapäivän jälkeen lukevansa yhden luvun. Hihittelevänsä ja nukkuvansa makoisasti. Vapunalus -kirjeessäni kerroin tarinan Rymättylän pirtuajoista ja senaikaisesta puhelinsysteemistä, jossa yhdellä puhelinlinjalla hoidettiin useammankin huushollin tiedonkulku. Soittojen määrä ilmoitti soiton kohteen.

Naapuri kertoi jutun luettuaan saaneensa muistiyhteyden aikaan, jolloin hän toimi lisätoimisena maantielossin kuskina saaremme Airismaan ja Aaslaluodon välillä. Lossi siellä on vieläkin. Herrankukkaroonkin tultiin Rymättylän pääsaarelta Otavalta Kirveenrauman lossilla. Öisin lossikuski nukkui pienessä mökissään. Joskus öinen kulkija raa’asti herätti hänet puhelinkampea vääntäen, ja se raikui sitä enemmän, mitä sitä väännettiin. Kilistyksen jälkeen joskus asia sitten varmistettiin puhelinluurilla. Paikkakuntalaiset kilauttivat vain ihan pikkaisen, ja odottivat, että valo syttyi lossimökissä. Puhelinluuria ei tarvittu. Kaikki hoidettiin hienovaraisesti.

Jussi kertoi tositarinan: Eräänä yönä – juuri uneen vaipuneena – hän heräsi raivokkaaseen, piiiitkään kilinään. Hän arvasi, että kyseessä oli joku satunnainen kulkija. Jussiahan harmitti. Hän tempaisi puhelinluurin käteensä, josta kuului tiukkasävyinen ääni: ”Haloo, haloo, onko siellä ketään?” Jussia hatutti moinen käyttäytyminen eli ylenpalttisen pitkä kilistely, ja hän vastasi unenpöpperöisellä äänellä: ”Munkkilassa”. ”Munkkilassa, tämän piti olla lossituvalla?” kuului hätääntynyt ääni.
” Lossituvalle on yksi lyhyt soitto, tänne Munkkilaan on neljä pitkää, hyvää yötä! ”.

Vinkki: Jos haluat Jussin lailla iltalukemiseksi ”hihitellen uneen” eli ONNELLISEN MIEHEN TARINOITA, klikkaa ISOISÄN LIHAPULLAT

Äitienpäivän kunniaksi haluan avittaa ihan rakkaita äitejämme:
Kertokaahan isälle ja tenaville, että äiti menee päivällä ruokalevolle ennen lounasta ja odottelee herätessään yllätystä. Toiveessa on lihapullalounas isän tapaan. Senkin voi kertoa, että samalla tulee testatuksi rakkauden määrä ja laatu.

Tässä ohje isille, jonka voi tulostaa pdf -muodossa ja toimia sen mukaan:

Ainesosat:
- 400 gr sikanauta jauhelihaa
- yksi sipuli oikein pieneksi silputtuna ja paistinpannulla kuullotettuna keltaiseksi.
- 2 kananmunaa
- 1.5 dl kaurahiutaleita
- vajaa tl hienoa merisuolaa
- 1/2 tl pippuria (valko- musta- maustepippuria)
Jos haluat eksoottista makua, lisää vähän chilipippuria.

Sekoita keskenään ja pyörittele pullia. Lapset voi osallistua tähän luovaan toimintaan. Mitä nuorempi lapsi, sitä persoonallisempi pulla. Pullan ulkomuodosta äiti tietää, ettei kyseessä ole ruokatehtaan äitien eineslihapulla. Paista paistinpannulla voi/rypsiöljyssä. Tai laita voidellulle uuninpellille 180 asteeseen. 30 minuuttia. Kunnes ovat kauniin tumman ruskeita.

Tarjotaan keitettyjen kuoriperunoiden kanssa.

ÄKÄINEN ISÄN LIHAPULLAKSTIKE


Laita paistinpannulle 3 rkl voita ja 3 rkl rypsiöljyä. Lämmitä se kuumaksi ja ripottele ohut kerros vehnäjauhoja. Kun jauhot alkavat ruskistua, hämmennä niitä tehokkaasti, ettei pala. Lisää kuumaa vettä ja hämmennä koko ajan. Olisi hyvä keittää kastiketta 10–15 minuuttia, jotta jauhot kypsyvät. Raaka, nopeasti tehty ruskea peruskastike aiheuttaa vatsassa ongelmia. Raaka mikä raaka. Keitä siis kastike kokoon sopivan paksuiseksi. Lisää lipuksi soijakastiketta 3-4 rkl. Kermaakin voi lisätä, jos on oikein huikentelevainen mieli. Nassikoiden makuun vielä luraus ketsuppia.

Ja kaiken päätteeksi Äitienpäivälounaan jatkeeksi isä halaa äitiä ja sitten kaikki toinen toisiaan.
Vielä: isi korjaa pöydän ja hoitaa tiskin ja lupaa, että viimeistään ensi vuonna taas uudestaan..

Jos tähän toimeen ei ole mahdollisuutta, voittehan tulla Vaakahuoneen Paviljongille Aurajokirantaan, jossa on koko perheen Äitienpäivälounas. Lapsille on viittä eri lajia (5) lihapullaa ja perunamuusia. LIHAPULLABAARISSA.

Lisätietoja www.vaakahuone.fi

ps. lisäksi ilmainen Äitienpäiväkonsertti. Happy Swing Band (eläviä soittajia). Tamperelaiset samaan hintaan.

Resepti tulostettavassa muodossaKorjaus:
Vapun reseptijuomassa vesi keitetään ensin ja annetaan jäähtyä hieman. Sen jälkeen lisätään hunaja ja kuperkeikkajuoma. Keittäessä veden koostumus muuttuu niin, että lisukkeet imeytyvät siihen mukavasti. Sama ilmiö on esim. suutarinlohta tehdessä. Liemen pitää kiehahtaa, ennen kuin se vetäytyy kelpoisaksi kokonaisuudeksi.

VIIKON AFORISMI:
Laiskan maineen saa, vaikkei tekisi mitään.

VIIKON VINKKI:
RAKAS YHTEISTYÖKUMPPANIMME JUHLII.
JUHLITAAN MEKIN!


Positiivarit juhlivat kesäisessä tunnelmissa kolmekymppisiään Lahden Sibelius-talolla perjantaina 15.6. Itse pääsen silloin lavalle ja Seitsemän Seinähulluakin tulee mukaan.  Olisi hienoa jos Perjantaireseptiläiset olisivat mukana sankoin joukoin Positiivisissa juhlissa. Liputkaan eivät ole paljon, vain vuoden vähemmän kuin sankarin ikä eli 29 euroa.

Lisää informaatiota.


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit