Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


HAUKEA HAMMASHARJALLA

Kävimme aikoinaan ystäväni Urposen Hessun kanssa vähän väliä kalastamassa troolari Inallamme saaristossa. Usein Ahvenanmaan puolella, jossa oli upeat haukivedet. Hessu rehvasteli jatkuvasti sillä, että haukea siellä on niin paljon, että koukkuun käy, vaikka heittäisi hammasharjan veteen. Kaverimme kyllästyivät rehvasteluun, he vaativat Hessulta näyttöä väitteeseensä. Niinpä hän haki kaupasta värikkään hammasharjan ja Soron kalastuskaupasta pari uistimen irtokoukkua, jotka hän ruuvasi siihen harjan päähän. Ja ei muuta kuin Ahvenanmaalle. Pohjoisen Jurmon vesille. Toimin todistajana, kun Hessu heitti ensimmäisen yrityksen kaislikon reunaan. Uskomatonta, mutta totta, hammasharjan koukkuihin tarttui melkoisen suuri hauki. Se saatiin yhteistoimin varovaisesti nostettua alukseemme. Ja siihen loppui Hessun uistimen heitot. Minä jatkoin heittelyä ja vaihtelin uistinta. Tuloksetta.

Kun sitten saavuimme Naantalin rantaan, Tavastin Killassa Hessu ylpeänä kertoi nk. Rantaparlamentille (ravintolan vakiasiakkaille) ” Se on kuulkkas poja semmone juttu, et hammasharjalla se o heitto ja hauki. Oskari todistaa". ”Niinhän se olikin. Kun kaverit kiusoittelivat Hessua sillä, että lieneekö hammasharjan merkillä merkitystä, totesi Hessu: ” On kyl. Kaikken paras on semmone pualipehmeä Pepsodentti”. Puolipehmeä Pepsodentti koukkuvarusteisena riippui troolari Inamme ajohytin seinällä vielä vuoden. Kunnes se sitten suruksemme paloi rakkaan troolarimme myötä Iniössä.KEITETTY HERKKUHAUKI KASTIKKEESSA

Hauki on kala. Hauki on kala. Hauki on hyvä kala. Hyvin tehtynä hyvää ruokaa. Isoisälläni Lyökin pappalla oli rannassa talvella muutama haukikoukku ( silakkasyöttinen iskukoukku puuristissä avannossa roikkuen ) kaislikon reunalla. Pyytimiä ei ollut montaa, sillä se oli koukku ja hauki per nosto. Eikä perheemme montaa haukea kerrallaan jaksanut syödä. Hauet kun määrätyissä kohdin olivat suuria. Lieneekö koukkukalastus nykyään enää sallittua. Se oli varma tapa saada kalaeinettä.

Ainesosat:

Hauki
vettä
sipulia
suolaa
etikkaa
mustapippuria
voita
vehnäjauhoja
kananmunia

OHJE:
Keitä hauki paloiteltuna kattilassa. Lisää sipulinlohkoja, merisuolaa ja kokonaisia mustapippureita. Kun kala on kypsä, tehdään kastike: Kattilaan voita reilusti sulamaan. Joukkoon vehnäjauhoja vispilällä vatkaten niin, että on aika paksua. Lisätään kalan keitinlientä, jotta saadaan sopiva sakeus. Liraus etikkaa. Valmiiksi keitetyt kananmunat paloitellaan joukkoon. Kuoriperunat kruunaavat yksinkertaisuuden ja sen tuoman nautinnon. Kuka vielä sanoi, ettei hauki ole hyvä kala?

Resepti tulostettavassa muodossa


Korjaus.
Laitoin aiemmin vinkkiosoitteen uudesta mainiosta sokerittomasta ja lisäaineettomasta luonnon makeutusaineesta, joka sopii erinomaisesti myös diabetesihmisille ja laihduttajille. Oikea osoite on www.steviaa.fi

Päivän aforismi:
"Nälkä lähtee syömällä ja akka juomalla". Risto Nihtilä.


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit