Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


CASABLANCAN MARKIISI JA FAZERIN SININEN

Elettiin 1980 -lukua. Toimin silloin Suomen Kalankasvattajaliiton merikasvatusdivisioonan puheenjohtajana. Liittoomme tuli tiedustelu Espanjasta. He haluaisivat konsultin auttamaan heitä kalanpoikaslaitoksen suunnittelussa. Ihan vähän käytin asemaani oikein ja ilmoittauduin hankkeeseen. Kyseinen henkilö Carlos Zarate saapui ensin Suomeen tutustumaan olosuhteisiimme. Meillä kotona vieraillessaan hän hämmästeli seinällä olevaa valokuvasuurennosta, jossa olin Presidentti Kekkosen kanssa kalalla. Kekkonen oli juuri käynyt Espanjassa valtionvierailulla, joten hän tiesi herran. Tämä kuva teki häneen niin suuren vaikutuksen, että minun oli liikesuhteen käynnistyessä otettava se seinältä ja annettava vieraalle kotiin tuliaiseksi.

Tuli vastavierailun aika ja varsinainen toimi. Mukaan otin keskisuomalaisen poikaskasvattaja Martin sekä tulkiksi naapurimme, monipuolisen kielitaidon omaavan hovioikeuden viskaalin Markku Aarolan, Barcelonan Yliopistossakin opiskelleen. Kun aikanaan myin Beaufort -veneiden muotit Italiaan, Markku pyysi 2 viikkoa aikaa, niin hän opettelee kielen. Niin opetteli ja tehtiin kauppakirjatkin italiaksi.

Malagan lentokentällä meitä oli vastassa pitkä valkoinen Bullman Mersu 600. Siihen asti maailman arvostetuinpia autoja. Ja kalleimpia. Meitä olivat vastassa Carlos Zarate sekä meille vieras mies, joka ilmoitti olevansa Zaraten lakeija. Tämä isäntämme kun sattui olemaan Casablancan markiisi. Merkittävää oli hänen ulkonäkönsä: pieni käkkäräpää, joka itse halusi ajaa autoa. Hidalgon näköinen kaveri oli apulainen ja se erehdytti Matin.

Markiisi istahti rattiin ja minä pääsin etupenkille. Lihavien etuoikeus. Muut menivät auton tilavaan takaosaan. Matkan aikana Martti otti laukustaan Fazerin sinisen suklaalevyn ja tarjosi siitä ensin lakeijalle, sitten Aarolalle ja viimeksi minulle. Huomasin, että yksi on joukosta poissa. Vinkkasin salavihkaa auton ratin taakse.

Martti kaivoi suklaalevyn uudelleen, rullasi tinapaperin syrjään ja tokaisi iloisesti (Martti ei osannut yhtään ainoaa ulkomaan sanaa - näin luulin.) " Ai juu, shafööööör!" Martista ja markiisista tuli sitten hyvät kaverit, vaikkei kumpikaan osannut toistensa kieltä.

Kiertelimme upeaa Granadan vuoristoa markiisin maasturilla vuoripuroja etsien löytääksemme kelpoisan poikaslaitoksen paikan. Löytyihän se. Meidät yövytettiin ikivanhassa Maurien aikaisessa Alhambran linnassa.

Zaratella oli ison korttelin kokoinen keskiaikainen linna keskellä Granadan kaupunkia, jossa hän tarjosi meille lounaan. Tutustuimme myös markiisin 5000 hehtaarin oliiviviljelyksiin ja puristamoon. Carlos oli kotoisin Baskimaasta, hänen sukunsa oli aateloitu kun hänen esi-isänsä oli majoittanut ja ruokkinut tuntemattomana matkustaneen Espanjan kuninkaan ja sen vuoksi hänen vaakunassaankin oli suuri punainen sydän.

Linnassa oli paljon vanhaa tavaraa. Niitä sitten ihmeteltiin. Martti totesi lopuksi, että " onpas paljon kaikenlaista romua ". Onneksi isäntämme ei ymmärtänyt suomea. Kaveruus heidän välillään säilyi.

KASVISPYÖRYKÄT

Yksi tämän kesän uutuuksista Vaakahuoneella Aurajokirannassa on seisova lihapullabaari. Sen seitsemää lajia pullia. Erilaisia lihapullia, kalapullia ja myös kasvispullia. Tässä resepti niiden valmistamiseen:

1 kg juureksia. Porkkanaa, lanttua, keräkaalia, selleriä, sipulia ja jos väriä haluat, punajuurta.
1 dl korppujauhoja
2 rkl perunajauhoja
5 kananmunaa
rakuunaa, basilkaa tuoreena silputtuna tai kuivattuna sekä suolaa
2 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Raasta kuoritut juurekset. Väännä kulhossa ainekset  tasaiseksi massaksi. Pyöritä pulliksi ja laita uuninpellille leivinpaperin päälle rypsiöljyn kera. 160 astetta, 15-20 min. Väristä näet kypsymisen. Vaalean keskiruskea on hyvä. Gluteenittomia pullista tulee, kun vaihtaa korppujauhon esim. soijarouheeseen tai mantelijauhoon.

Kastikkeena voit käyttää kylmää kermaviiliä, johon olet lisännyt tillisilppua ja lirauksen sitruunamehua. Lisukkeena tietenkin kuoriperunat. 

 Resepti tulostettavassa muodossa
 
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit