Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

TANGOLAULAJAMinulla on ollut suuri ilo ja autuus elää ja vaikuttaa 60 -luvulla, jolloin tanssilavojamme hallitsivat kuninkaat. Todelliset tangokuninkaat. Yhtään aliarvioimatta - itsekin mukana olleena tangotuomarina tangomarkkinoilla lähes vuosikymmenen ajan - näitä uuden polven kuninkaita, tahdon vain priorisoida tätäkin ammattikuntaa. Olen saanut säestää OLAVI VIRTAA, HENRY THEELIÄ, VEIKKO TUOMEA, TAISTO TAMMEA, EINO GRÖNIÄ ja monia monia muita. He ovat kuninkaita. Todellisia tangokuninkaita. Virallisesti kruunaamattomia. Mutta yleisön kruunaamia.

Tuon esille nyt erikoisen näkökulman. Tangolaulajathan esiintyivät aikanaan liikkumatta, jäykkänä, hymyttömänä ja kuin kanki pystyssä. Mutta siviilissä he olivat aivan muuta. Uskomattoman huumorintajuisia ja hauskoja veikkoja. Kuten rakas ystäväni, oikea veikko Veikko Tuomi. Voi mikä velikulta, tämä edesmennyt hurmuri. Kerron myöhemmin vielä monta tarinaa hänestä. Mutta nyt mieheen, joka on legenda jo eläessään.

Eino Grön

Kun naantalilainen SAARNIN JONNI pyrki 70 -luvulla kaupunginvaltuustoon, hänen vaaliteemoinaan olivat:
- verot maksaa valtio
- konjakkipullon pohjasta klupu pois, koska se on petosta
- Eino Grön Grönlantiin
Ei päässyt Jonni Naantalin kaupunginvaltuustoon. Lähellä oli. Eikan ei siis tarvinnut siirtyä Grönlantiin.

Minä tapasin Einon ( jota Empuksi kutsutaan) jo 50 -luvun lopulla, kun hän lauloi tangoa Turun VPK:lla. Taiteilijanimenä LAULAVA MATRUUSI. Eino suoritti asepalvelusta Turun Pansion Laivastoasemalla.

Vuosia sitten orkesterini sai kunnian toimia Eino Grönin 35 v taiteilijajuhlakiertueen orkesterina. Kapellimestarina musiikki-isämme JAAKKO SALO. Vierailevana solistina MERJA LARIVAARA. Kiertue oli päättymäisillään ja Jyväskylässä Emppu tarjosi kiertueväelle illallisen. Tilaisuudessa hän kertoi elämästään ja urastaan. Erityisen ylpeä hän oli 18 v sitten tapahtuneesta raitistumisestaan. Illallisen jälkeen Emppu antoi kassillisen juomatta jääneitä ”hienoja juomia” joita sitten nautittiin hotellihuoneessa. Jaakko Salo kertoi hienoja tarinoita myös omasta elämästään. Hän kertoi OLAVI VIRRAN bändistä ja miten tehtiin mm. Hopeinen kuu levytys jne. Jaakko oli aikamoinen taitaja. Itse hän kertoi menneensä levytystudioon vuonna 1959 ja tulleensa pois 1969. Hetkeksi. Jaakosta tuli meidän orkesterimme miesmuusa. Mies, jota ilman Uusi iloinen Teatteri tuskin koskaan olisi syntynyt. Orkesterini soitti 29 vuotta peräkkäin Linnanmäen Peacockissa. Joka ikinen kesä.

Eino Grönin juhlakiertueen viimeiseen konserttiin Kuopioon ostettiin muiden taiteilijoiden toimesta kiitoksena yhdessäolosta valtava suklaarasia. MERJA LARIVAARA kirjoitti kiusallaan aivan hatusta vedettynä kaunokirjoituskäsialalla rasian päälle: ” Taitelija Grön, kiitos muistorikkaasta konsertista, rakkaudella Anneli.  P.S. Petterikin pääsi jo ammattikouluun.”

Emppu kun sai paketin hän parkaisi: ” Siis, eihän tätä voi kotiin viedä ”. Jaakko ja Emppu ajoivat sitten samalla autolla kotiin Helsinkiin. Jaakko lupasi vielä lisätä vettä myllyyn aiheesta. Hän hehkutti asiaa ja onnitteli Einoa isyydestä: ”Onneksi olkoon, en tiennytkään, että sinulla on toinenkin poika”.

Sen jälkeen vuosien, vuosikymmenten ajan tavatessamme Eino Grön tokaisee;
” Niin. Petterikin sitten pääsi ammattikouluun.” Huumoria riittää – tangolaulajillakin. Itseensä kohdistuvaakin.


ONNELLISEN MIEHEN TARINOITA esikoiskirjani meni kuin kuumille kiville. Otimme pienen lisäpainoksen. Vielä saat, kun heti tilaat os. www.positiivarit.fi

                                                                                           

Lukijapalautetta satoi runsaasti Kaunotar ja hirviö – tarinastani viime viikolla, kun onnistuin amatöörimäisyyttäni sekoittamaan kaksi kauneusmaailman kisaa. .

Hei POK
Anne Pohtamo ei ole Miss Maailma, vaan peräti Miss Universum (1975) eli kaunein myös Jupiterissa, Plutossa ja jopa Otavan tähdistössä asti; ihan niin kuin Armi Kuusela aikanaan. Toivottavasti et vähätellyt häntä hänelle itselleen vain ”Miss Maailmana”.
-martti-

Huomenta,
Pohtamohan ei ollut Miss Maailma vaan MISS UNIVERSUM. Funtsaa mikä kokoero, ainakin ziljoonakertainen.
Uskollinen lukijasi.
Pekka T.

Lukijapalaute:

Laitahan ketsuppipohjainen kastike kylmäsavukalalle!
Vastaus: Enkä laita.

Elä veikkonen laita ketsuppia kylmäsavuloheen eikä mielellään muuhunkaan savustettuun kalaan. Se vie kaiken aidon maun pois. Sopii kuin suklaanappi kaurapuuroon. Jos ostat ulkomaalaisia mauttomia kasvatettuja, kuten Vietnamin bangasus kaloja. voit laittaa niihin mitä ikinä keksit. Jopa ketsuppiakin. Kalan alkuperäistä makua et voi hävittää, koska sellaista ei ole.

Ohessa yksi hyvä kastike, jossa on ehdottamaasi sinappia mukana. Se on kelpo aines graavin ja kylmäsavukalan oheen. Lohelle se on mainio. Luonnonlohelle ja kasvatetulle Norjan lohellekin.

UNELMALLINEN KALAN KASTIKE

Ainekset kalan kastikkeeseen:

3dl smetanaa
3-4 rkl sinappia
1 kuppi hienonnettua tilliä
1 rkl mätiä (melkein minkä tahansa suomalaisen kalan)
ripaus suolaa
sitruunapippuria
1 tl valkoviinietikkaa

Tämä on helppo resepti, mutta pitäisi aina tehdä uusi satsi ennen käyttöä. En säilyttelisi tätä pitkään jääkaapissa. Mätihän säilyy puolet siitä ajasta kuin tuore kala. Jääkaapissakin. Kaikki ainekset vaan sekoitetaan keskenään juuri ennen tarjolle viemistä.
Lue päiväkirjaani Sri Lankasta www.positiivarit.fi/lotushill


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit