Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Lentäjälegenda - Montaa lai silakkaa Herrankukkaron tapaan

Tampereella ollessani olin suorittamassa lentolupakirjaa Jussi Halla-ahon isän Yrjön eli ´Yllin´ kanssa. Kurssi venyi Irwinin kiertueen takia yliaikaiseksi ja lentäminen tyssäsi yksinlentolupaan - hetkeksi. Opettajanani oli mies nimeltään Raimo Kunttu. Lentäjä jo eläessään. Lentäjälegenda. Meistä tuli tosi hyvät kaverit. Kun sitten muutin 70 -luvun alussa Naantaliin, tapasin hänet vuosien jälkeen Turun Lentoasemalla. Merivartioston helikopterihallissa. Rami oli kouluttautunut Super Puman kuskiksi. Mutta sitä ennen ja sen jälkeenkin hän oli jättänyt lähtemättömän jälkensä taivaalle. Ennen Israelin kuuden päivän sotaa hän oli asettautunut Libanonin ilmavoimiin hävittäjälentäjäksi. Israel kuulemma ampui kaikki Libanonin lentokoneet alas. Yhtä lukuun ottamatta. Jossain vaiheessa Rami pestautui Etelämantereelle helikopterikuskiksi. Sinne ei muita kuulemma saatu. Kompassi ei siellä toimi ja ilman sitä pörrääminen yhden värin maastossa on kovin haasteellista.
Noina aikoina minulla meni silloisen tyttöystäväni kanssa hiukan heikohkosti. Ramilla taisi olla asiat samalla lailla. Hän ehdotti minulle, että lähtisin hänen kanssaan muutaman kuukauden komennukselle Etelä-Afrikan rannikolle. Ramin maine tiukkana helikopterilentäjänä oli kantautunut jo kansainvälisille ammattiareenoille. Hänelle tarjottiin helikopteripestiä rannikon ja öljynporauslauttojen väliseen haastavaan liikenteeseen. ”Mitä minä sitten siellä tekisin?” ihmettelin. ” No osaathan sinä jo melkein lentää 2 - paikkaisella pikkukoneella. Ja kahdestaanhan me siellä pääasiassa lennettäisiin.” Onneksi alkoi mennä tyttöystävän kanssa paremmin. Kun itsekritiikki ei ihan samalla hetkellä toiminut. Huh huh. Hengissä ollaan.

Legendaarisen pelastustoimen Kuntun Rami suoritti Lentotoimen vesikoneella. Hän oli viemässä matkailuguru Kalevi Keihästä Hämeenkyrön Lavajärven rantaan. Siellä oli sekä Irwinin kotitalo että Viihdeohjelmien Suojasen Tapin mökki. Järvi oli aivan peilityyni. Tiedän kokemuksesta, että lentäjän on silloin mahdotonta arvioida laskeutumistasoa. Yleensä tällaisissa tilanteissa joku heittää havuja tai kaisloja veteen. Tai ajaa veneellä aaltoja. Näin ei tällä kertaa kuitenkaan toimittu vaan Rami laskeutui pelkästään arviokykynsä perusteella. Niinhän siinä kävi, että kone töksähti järven pintaan kovalla voimalla. Vesitaso lensi selälleen. Kapteeni ja matkustaja lensivät järveen.

Tärskystä selvittyään lentäjä alkoi etsiä matkustajaa. Ei merkkiäkään. Ainoastaan lähistöllä seilasi iso ruohotukku. Hetken sitä seuratessaan hän varmuuden vuoksi otti sen käteensä. Siinähän se. Ruohotukko oli Kalevi Keihäsen paksu pitkä tukkapehko. Ei muuta kun nopea veto rantaan ja elvytys.
Selkiskö? kysyin Ramilta. ”Ei selvinnyt, mutta alkoi hengittää ja tokeni kyllä illanviettoon mökille.”
 Lisää näitä elämänkokemuksia yhden kirjan verran kirjassa Onnellisen miehen tarinoita. Erinomainen joululahja hyvän joulumielen nostattamiseen. Perheellesi, asiakkaillesi, sukulaisillesi, ystävillesi. Kirja taltuttaa vihamiehetkin.
Tilaa tästä suoraan kustantajalta.  Osa tuotosta menee Sri Lankan varattomien lasten koulunkäynnin tukemiseen.     


MONTAA LAI JOULUSILAKKAA - HERRANKUKKARON TAPAAN

- Ainakin kahtakymmentä eri laatua:


Osta tarpeellinen määrä silakoita. Siis paljon. Osta fileinä. Nahallisina tai nahattomina.

ESIMARINOINTILIEMI

5 dl vettä
2 dl väkiviinaetikkaa
4 ruokalusikallista merisuolaa

Kun suola on sulanut hyvin veden ja etikan seokseen, lisää silakat. Kalojen pitää lillua marinointiliemessä ja niitä pitää vähän väliä sekoittaa kunnolla, että maustuvat tehokkaasti joka puolelta. Kun ne vaalentuvat tasaisesti, homma on hoidossa. Marinointiaika 3-4 tuntia. Jos marinoit yön yli, vähennä neljännes etikasta ja suolasta.
Valuta silakat hyvin esim ritilässä.
Näin esimarinoiduista silakoista voit tehdä melkein miljoona erilaista maustesilakkaa.
Nyt tehdään mausteliemet:

VAIHTOEHTO 1: Valkoinen kastike

½ osa majoneesia
¼ osa kermaviiliä
¼ osa rypsiöljyä tai creme fraichea

Sekoita hyvin. Tehosekoittimella, jos mahdollista
- omenasilakat: pilko omenaa pieneksi ja sekoita n. 10 % verran omenamehua joukkoon
- appelsiinisilakat: pilko appelsiini pieniksi ja sekoita appelsiinimehua joukkoon
- mustikkasilakat: laita joukkoon mustikoita ja mustikkamehua
- puolukkasilakat: laita joukkoon puolukoita ja puolukkamehua
- pommac -silakat: laita joukkoon pommaccia
- ciiderisilakat: laita joukkoon ciideriä
- punaviinisilakat: lurauta joukkoon punkkua ja vähän hunajaa
- valkoviinisilakat: lurauta joukkoon valkkaria ja vähän hunajaa
- liköörisilakat: lurauta joukkoon kaapistasi löytyvää likööriä (mesimarja -ja tyrniliköörit ovat mainioita)
- kossusilakat: älä tee – ei kannata. Tein kerran ja söin. Vaimo väitti, että olen käynyt piilopullolla.
- konjakkisilakat: Rajansa mielikuvituksellakin
- mielikuvitukselliset maustesilakat: mukaan hieman hunajaa ja sitten joko kanelia, kuminaa, anista, melkein mitä vaan maustekaapista löytyy. Kokeilin kerran 36 erilaista silakkaa ed. olevien ohjeiden mukaan. 16 oli kauheita. 20 loistavia.

Esimarinoidut silakat sekoitetaan mausteliemeen ja annetaan vetäytyä jääkaapissa ainakin yön yli.

VAIHTOEHTO 2: Kirkas kastike

1/2 vettä
1/4 etikkaa
1/8 sokeria
1/8 rypsiöljyä
- sinappisilakoihin sekoitetaan sinappia ja valkopippuria
- valkosipulisilakoihin murskattua valkosipulia, pilkottua sipulia ja mustapippuria
- kirkkaisiin silakoihin runsaasti pilkottua tilliä
- sitruunasilakoihin pilkottua sitruunaa
- tyrnisilakoihin tyrnimehua tai murskattuja pakastemarjoja
- katajasilakoihin katajanmarjoja murskattua
- suutarin silakoihin liemi KEITETTYNÄ ja JÄÄHDYTETTYNÄ. Lisänä ohuita porkkanan siivuja, sipulirenkaita, muutama laakerinlehti ja kokonaisia mustapippureita. Muista! Älä lisää kaloihin lientä lämpimänä, vaan anna kunnolla jäähtyä.

Esimarinoidut ja hyvin valutetut silakat sekoitetaan oikein hyvin mausteliemeen. Annetaan maustua vähintään vuorokauden. Säilyvät viikon jääkaapissa. Jollei syö.

KERRAN VIELÄ:

1. Ensin esimarinoidaan silakat
2. Valutetaan hyvin
3. Laitetaan mausteliemeen, joko valkoiseen tai kirkkaaseen kastikkeeseen.
Voi nautiskella ruis- tai näkkileivän päällä. Voi nautiskella pääruokana keitettyjen perunoiden kera. Mieluimmin miten vaan.

Resepti tulostettavassa muodossa.

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit