Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

HALLA-AHO LENNOSSA - PUOLUKKATORTTU UNELMAN TAPAAN


Muutin 1968 Tampereelle. Menin töihin legendaariseen Viihdeohjelmat Oy:öön. Se oli ohjelmatoimisto, jonka suojiin löytyi ja tuli lähes kaikki sen aikaiset kevyen musiikin tähdet ja muusikot. Olavi Virta, Paula Koivuniemi, Markku Aro, Irwin, Eino Grön, Danny, Johnny, Kirka, Taisto Tammi, Katri-Helena, Sammy Babitsin, ym. Ihan kaikki. Johtajina olivat Pauli Lehtinen, sikaria tuprutteleva suhdetoimintamies ja Tauno ”Tappi” Suojanen, legendaarinen, uskomaton duraselli. Loppumaton idealähde. Hauska ja mukava mies. Mieletön persoona. Managerikuningas oli hänen laulamansa levyn nimi, jota orkesterimme sai säestää häntä. Taustapuolelle singleä Takku lauloi Irwinin säveltämän SÄKYLÄN SIIRIN, josta tuli Säkylän varuskunnan tunnuslaulu vuosiksi.

Viihdeohjelmien keskusneiti Ulla-Riitta Raitamaa ( joka sittemmin siirtyi rekkakuskiksi) vastasi kerran puhelimeen kun soittaja kysyi saako puhua Lehtisen tai Suojasen kanssa. Ulla-Riitta töksäytti sarkastiseen tapaansa:
”Et saa!” ” Miksen saa? ” ” Et saa, kun Lehtinen on kaupunkisa ja Suojanen juovuksisa”.

Oman orkesterin myynnin ohessa järjestin kiertueita, ja myin muita artisteja. Tulin taloon samanaikaisesti mm. Paula Koivunimeen kanssa. Työkaverinani oli loistava kaveri, nimeltään HALLA-AHO. Pohjanmaalta. Etunimeltään YRJÖ.

Halla-aho oli rempseä kaveri. Hyvä ja hauska suustaan. Ja sanoi asiat just niin kuin ne olivat. Meistä tuli hyvät kaverit. Luppoaikana Yrjö opetti ihmisä ajamaan autoa. Meno oli verissä ja niinpä hän ilmoittautui lentokursseille. Minä änkesin innolla mukaan. Opettajanamme Lentotoimi KY:ssä oli kaveri nimeltään RAIMO KUNTTU. Persoona hänkin. Kerron myöhemmin muutaman uskomattoman tarinan hänestäkin. Kunhan nyt ehdin muitten lomassa. Näitä persoonia kun on ympärille siunaantunut. Tai sitten minä vain koin heidät sellaiseksi. Kuten Yrjö Halla-ahon.

Olimme jo päättämässä lentolupaan oikeuttavaa kurssia. Sain jo lentää itsekseni, mutta muutama teoriatunti puuttui lopullisesta lupakirjasta. Sitten lähdettiin Irwinin kanssa kierueelle. Kurssi vanheni kesken kaiken. Niinpä jäin ilman paragraaffia. Mutta ei hätää. Halla-aho kävi kurssin loppuun ja sitten lentelimme yhdessä. Kaverimme Irwin oli rahoissaan ja niinpä päätimme ostaa lentokoneen. Hänen rahoillaan. Matkustimme Ruotsiin. Mukanamme Tappi Suojanen, joka sotalapsena oli oppinut ruotsinkielen. Tuliaisina oli käytetty Cessna 172 nelipaikkainen upea rakkine. Se ei ollut käytössämme kuin alle vuoden. Joku oli unohtanut maksaa sen. En se minä ollut. Minä istuin vain kyydissä, kun ei ollut korttia.

Porissa käytiin aina välillä syömässä porilaisia Porin torilla. Kerran paluumatkalla yllätti sumu. Kun Halla-aholla ei ollut mittarilentolupakirjaa, piti ajella pilvien alapuolella. Hiukan haasteellista, kun pilvet roikkuvat muutamassa kymmenessä metrissä. Suunnistus oli helppoa, kun ajeltiin Pori-Tampere pikatien päällä. Välillä otti kyllä vatsanpojasta, kun Halla-aho tempaisi yllättäen vähän väliä reippaan hypyn ylöspäin. Väisteli tien yli kulkevia voimajohtoja.

Halla-aho oli aika rämääpää. Taitava lentäjä. Itse hän arvioi lentotaitoaan sanomalla, että hän laskeuttuu vaikka aidan päälle. Olisikin, jos olisi vain käynyt tarpeelliseksi.

P.S.
Ai niin. Kyllä. Kyllä Yrjö on Halla-ahon isä.

 

PUOLUKKATORTTU UNELMAN TAPAAN  
- GluteenitonVoitele kohopohjainen vuoka hyvin ja leivitä seesaminsiemenrouheella, että torttupohja kypsänä irtoaisi ehjänä kumotessasi sen isolle lautaselle. Vuoan halkaisija on 28 cm.

Pohja-ainekset:                                                   
100 g voita                                                            
1dl intiaanisokeria
2 munaa
1 dl punajuurisosetta
100 g soijajauhoja tai mantelijauhoja
0, 5 dl Maizenaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl psylliumia ( lue lisää).

Sekoita voi ja intiaanisokeri, lisää munat ja punajuurisose. Sekoita jauheet keskenään ja lisää taikinaan. Kaada leivitettyyn vuokaan ja laita uuniin 175 astetta n. puoleksi tunniksi. Kumoa pohja lautaselle jäähtymään ja valmista vaniljakreemi.

Teflonkattilaan mitataan;

2,5 dl maitoa tai kermaa
0,5 dl sokeria
3 kananmunan keltuaista (valkuaiset kannattaa paistaa pannulla tai lisätä sämpylätaikinaan)
1 rkl Maizenaa
1 tl vaniljasokeria

Kaikki ainekset mitataan kattilaan ja nostetaan kattila levylle, sekoitetaan koko ajan kunnes seos sakenee.

Tällä välin torttupohja onkin jäähtynyt sen verran, että kreemin voi kaataa tortun syvennykseen.

Päälle laitoin 3 dl pakastettuja puolukoita jäisinä.

Torttu voisi olla valmis näinkin, mutta keitin marjojen pinnalle vielä hyytelösokerista kiillettä. Hyytelön keitto-ohje on paketin päällä.

Resepti tulostettavassa muodossa.


Hyvänolon joulumielen saattamiseksi kirja, jota ei voi lukea otsa rypyssä. Annan takuun siitä. Onnellisen miehen tarinat ovat tositarinoita. Juuri sellaisista positiivisista muistoista elämässäni, jotka haluan säilyttää ja jakaa myös muille.Hymypäivän kalenteri 2012
ei taatusti jätä ketään kylmäksi. Kun aamulla katsahdat kalenterin hymyilevän lapsen kuvaa, et voi olla hymyilemättä. Siitä se hyvä päivä alkaa.Anna lahjaksi läheisillesi, ystävillesi, henkilökunnallesi, asiakkaillesi. Heille, joille haluat hyvää ja positiivista mieltä. Onhan Sinulla heitä?

Kirja ja kalenteri: Lue lisää!

Lähdimme 5.12 vaimoni Marjan kanssa Ceylonille, hymyjen saarelle Sri Lankaan vapaaehtoistyöhön. Palaamme keväällä. Meillä on melkoinen urakka. Vastaamme rakentamastamme saaren ensimmäisestä vammaiskeskuksesta. Saatamme tänäkin talvena yli 1000 köyhää lastaa koulutielle. Autamme niitä, jotka muut ovat unohtaneet. Osa edellä mainittujen painotuotteiden tulosta ohjataan tähän työhön. Ruohonjuuritason toimintaan. Lisätietoja hankkeestamme www.positiivarit.fi/lotushill

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit