Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

KOSTO ON SULOISTA


 KOSTO ON SULOISTA

Ruotsinlaivoillakin tuli aikoinaan soiteltua jos toisenkin kerran. 60- ja 70- luvuilla keikkamatkoillamme ruotsinsuomalaisten pariin. Tukholmaan, Södertäljeen, Eskilstunaan, Malmöhön, Göteborgiin, Trollhättaniin jne. Laivamatka kun soiteltiin, niin saimme ilmaiset matkat ja ruoan. Siellä pääsimme ensi kertaa tutustumaan jopa katkarapuihin. Olipahan oikein ”amerikanherkkua”.

Myöhemmin saimme kutsun oikein esiintyviksi taiteilijoiksi. Rupeamat kestivät joskus jopa viikkokausia. Finnjet oli yksi mielenkiintoisimpia keikkapaikkoja. ( Ehdotin kerran aluksen kapteenille, ystävälleni Rajahalmeelle, että kun rakentavat sisaraluksen, sen nimeksi voisi laittaa Finnjetin kaavan mukaan Sovjet. Parasta koko laivakeikkailussa oli se, että saimme nauttia laivan pentterin ihanuuksista. Pentteri on henkilökunnan hyvinvoinnin takaamiseksi järjestetty 24 tunnin avoin tarjoilu. Ruokaa, välipaloja, ruokaa ja taas ruokaa. Niinpä yhteiselomme mahdollisti hyvän yhteistyön ja kaveruuden laivaväen kanssa. Laivan risteilyemäntä oli tärkein kumppanimme. Yksi risteilyemäntä ylitse muiden oli lähes vuosikymmenten ajan Vikingillä viimeksi toiminut legendaarinen Heidi Saarikko. Nykyinen Leppänen. Seinähulluista ja Heidistä tuli elinikäiset kaverit keskenään. Ystävät ylimmillään.

Kerran seinähullujen musisoidessa laivan yökerhossa, toinen orkesteri, bulgarialainen duo soitti Vikingin Cafessa päivätansseja. Kuinka ollakaan, he soittivat samaa kappaletta peräkkäin useaan kertaan. Kun kappale loppui, se sama kappale alkoi taasen uudestaan. Tanssikansa alkoi jo hermostua. Apuun hankittiin – kukas muu, kuin risteilyemäntä Heidi.
” Mitä ihmettä oikein teette, soitatte samaa kappaletta koko ajan, ettekä vaihda lainkaan?”
” Kuule Heidi. Me olla nukuttu ja soitettu tääl kaks kuukaut. Te ei vaihda lakana. Me ei vaihda kappale. ”OSKARIN SUOLAYRTTINEN UUNIKALA


Ota kala tai kaloja. Kaikki mahdolliset kalat toimivat. Särki on uskomattoman mainio. Ei tarvitse, eikä kannata suomustaa.

Laita peratun ja kuivaksi pyyhityn kalan vatsaonteloon reippaasti sitruunan viipaleita ja tuoreita tai kuivattuja yrttejä. Jos Sinulla on pihalla kasvamassa tuoretta lipstikkaa tai kuivattuna kaapissa, se on kova juttu. Laita kalan masuun mitä satut löytämään. Suolaruohokin käy. Mustan viinimarjan lehdet ovat erinomaisia. Eksoottisiakin. Saatat saada mielenkiintoisia makuelämyksiä, kunhan käytät mielikuvistusta ja itselläsi saatavilla olevia raaka-aineita. Ei aina kannata käydä kaupassa. Lisää ihan vähän (oikeasti ihan vähän ) hunajaa.

Aseta uunivuoan pohjalle reippahasti karkeaa merisuolaa. Laita kala tai lado kalat suolapedin päälle. Lisää kalojen päälle paksulti karkeaa merisuolaa. Laita komeus uuniin.150-180 astetta. Sitä kauemmin, mitä suurempia kalat ovat. Jos Sinulla on paistomittari, laita se kalan paksuimpaan kohtaan ja anna sen nousta 68 asteeseen. Tärkeää on, että kala kypsyy kuivana suolahauteessa. Ei voita eikä nesteitä. Kuivana se ei suolaannu liikaa.

Nautitaan esim. juuresmuusin kanssa. Keitä kypsäksi mitä tahansa juureksia, porkkanaa, punajuurta, lanttua, naurista, sipulia, perunaa. Muusaa ne ja sekoita joukkoon voita ja maitoa. Suolaa ei tarvita, se tulee kalasta. Persiljasilppu tekee terää ja antaa näköä.

Juomaksi 4 vrk puupinon kyljessä auringonpaisteessa käynyttä muuripohjaletun taikinaa tai vettä. Molemmista tulee höveliäs mieli.

Ainesosat:

Kalaa, tarpeen mukaan
Merisuolaa, paljon
Hunajaa, vähän
Sitruunaa , reippaasti
Yrttejä, sopivasti

Resepti tulostettavassa muodossa
 
 
 
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.