Sanamuunnosko? - Kelmussa kypsennettyä kirvelisiikaa
SANAMUUNNOSKO?
Mikäli tekisin CV:n työnantajistani, olisi siellä mukana varsin erikoinen, sellainenkin: Neuvostoliiton valtio.Kun virolaiset ystäväni pyysivät minua troolarini kanssa Tallinnan Olympialaisiin media- ja vip alukseksi Tallinnan lahdelle, lähdin oitis. Todellisuudessa virallisesti taustalla järjestäjänä oli suuri ja mahtava Neuvostoliitto. Se selvisi konkreettisesti, kun sain kesän 1980 toimistani kirjallisen kiitostaulun. Vaikkakin virolaisten isännöimänä. Itsenäisyyden kipinä lämpeni jo silloin sisäpiiriläisten kanssa toimiessani.
Tämän tarinan aihe tuli mieleeni seuratessani maailman tapahtumia ja ison naapurimme touhuja. Kas kun kävi näin hauskasti ja reaalimaailman mukaisesti:
Troolarimme ohjaamossa oli kaksi isoa linja-auton peruutuspeiliä, jotka näyttivät takamaiseman. Erään kerran kun olimme lähteneet Olympiasatamasta, peiliin heijastui selkeästi ison tulostaulun päällä oleva teksti. Pyysin viroalaisia ystäviäni katsomaan sitä. ”EI voi olla totta”. Kyllä voi. Siinä peilissä luki aivan tarkkaan kirjain kirjaimelta: ABSURD.
Peili, kun kääntää tekstin, alkuperäinen teksti DRUSBA eli RAUHA, olikin kääntynyt aivan toiseen merkitykseen.
Jospa joku yliluonnollinen katsoi aiheelliseksi kääntää ison maan voimasanan todelliseen merkitykseen. Heillä. Viimeistään nyt me sen tiedämme. Ilman peilikuviakin.
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
Oskari (7v.) sai joululahjaksi
autoradan, jota he erityisesti isän kanssa ovat kovasti ajelleet. Viikko
sitten Oskarilla oli synttärit ja hän sai lahjaksi autorataan
tarkoitetun kierroslukulaskijan. Oskarin ilo oli ylimmillään ja hän
huudahti: "Tätä isi on toivonut!"
-Äiti Tarja
KELMUSSA KYPSENNETTYÄ KIRVELISIIKAA
SIIKA
-600 g nahatonta siikafileetä
-1/2 dl oliiviöljyä
-1 nippu kirveliä
merisuolaa ja valkopippuria
FENKOLIKASTIKE
-1 kpl fenkoli
-1 kpl sipuli
-3 dl kalalientä
-2 dl kuivaa valkoviiniä
-4 cl pastista
-2½ dl kuohukermaa
-2 rkl voita
merisuolaa ja valkopippuria
RATATOUILLE
-1 kpl punainen paprika
-1kpl keltainen paprika
-2 kpl punasipulia
-½ kpl kesäkurpitsaa
-2 kynttä valkosipulia
-½ dl oliiviöljyämerisuolaa ja valkopippuria
merisuolaa ja valkopippuria
Pilko
fenkoli ja sipuli erittäin pieneksi. Paista kattilassa voissa hetki.
Lisää pastis ja kiehauta. Lisää valkoviini ja kiehauta. Lisää kalaliemi
ja kerma. Keitä kokoon viisi minuuttia. Siivilöi liemi, maista ja mausta
ja lisää liemen joukkoon voi. Sekoita vielä juuri ennen tarjoamista
kastiketta sauvasekoittimella samaan aikaan levyllä kuumentaen. Näin
saat kastikkeesta kauniisti vaahtoavaa.
Pilko ratatouillen
kasvikset arpakuution kokoisiksi paloiksi ja paista niitä wok-pannussa
öljyssä, kunnes ovat kypsiä.Leikkaa kala neljään annospalaan. Laita
jokainen annospala isohkon kelmupalan päälle. Laita kalojen päälle
kirveliä, oliiviöljyä, merisuolaa ja pippuria.Taittele kala kelmun
sisään ja rullaa kelmun päät kiinni. Nosta kelmupaketit kiehuvaan veteen
noin viideksi minuutiksi. Poista kalat kelmusta.
Kokoa annos ja koristele kirvelillä.
Kommentit
Lähetä kommentti