Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Sanamuunnosko? - Kelmussa kypsennettyä kirvelisiikaa

SANAMUUNNOSKO?

Mikäli tekisin CV:n työnantajistani, olisi siellä mukana varsin erikoinen, sellainenkin: Neuvostoliiton valtio.
Kun virolaiset ystäväni pyysivät minua troolarini kanssa Tallinnan Olympialaisiin media- ja vip alukseksi Tallinnan lahdelle, lähdin oitis. Todellisuudessa virallisesti taustalla järjestäjänä oli suuri ja mahtava Neuvostoliitto. Se selvisi konkreettisesti, kun sain kesän 1980 toimistani kirjallisen kiitostaulun. Vaikkakin virolaisten isännöimänä. Itsenäisyyden kipinä lämpeni jo silloin sisäpiiriläisten kanssa toimiessani.

Tämän tarinan aihe tuli mieleeni seuratessani maailman tapahtumia ja ison naapurimme touhuja. Kas kun kävi näin hauskasti ja reaalimaailman mukaisesti:

Troolarimme ohjaamossa oli kaksi isoa linja-auton peruutuspeiliä, jotka näyttivät takamaiseman. Erään kerran kun olimme lähteneet Olympiasatamasta, peiliin heijastui selkeästi ison tulostaulun päällä oleva teksti. Pyysin viroalaisia ystäviäni katsomaan sitä. ”EI voi olla totta”. Kyllä voi. Siinä peilissä luki aivan tarkkaan kirjain kirjaimelta: ABSURD.

Peili, kun kääntää tekstin, alkuperäinen teksti DRUSBA eli RAUHA, olikin kääntynyt aivan toiseen merkitykseen.

Jospa joku yliluonnollinen katsoi aiheelliseksi kääntää ison maan voimasanan todelliseen merkitykseen. Heillä. Viimeistään nyt me sen tiedämme. Ilman peilikuviakin.

POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Oskari (7v.) sai joululahjaksi autoradan, jota he erityisesti isän kanssa ovat kovasti ajelleet. Viikko sitten Oskarilla oli synttärit ja hän sai lahjaksi autorataan tarkoitetun kierroslukulaskijan. Oskarin ilo oli ylimmillään ja hän huudahti: "Tätä isi on toivonut!"
-Äiti Tarja


KELMUSSA KYPSENNETTYÄ KIRVELISIIKAA

SIIKA
-600 g nahatonta siikafileetä
-1/2 dl oliiviöljyä
-1 nippu kirveliä
merisuolaa ja valkopippuria

FENKOLIKASTIKE
-1 kpl fenkoli
-1 kpl sipuli
-3 dl kalalientä
-2 dl kuivaa valkoviiniä
-4 cl pastista
-2½ dl kuohukermaa
-2 rkl voita
merisuolaa ja valkopippuria

RATATOUILLE

-1 kpl punainen paprika
-1kpl keltainen paprika
-2 kpl punasipulia
-½ kpl kesäkurpitsaa
-2 kynttä valkosipulia
-½ dl oliiviöljyämerisuolaa ja valkopippuria
merisuolaa ja valkopippuria

Pilko fenkoli ja sipuli erittäin pieneksi. Paista kattilassa voissa hetki. Lisää pastis ja kiehauta. Lisää valkoviini ja kiehauta. Lisää kalaliemi ja kerma. Keitä kokoon viisi minuuttia. Siivilöi liemi, maista ja mausta ja lisää liemen joukkoon voi. Sekoita vielä juuri ennen tarjoamista kastiketta sauvasekoittimella samaan aikaan levyllä kuumentaen. Näin saat kastikkeesta kauniisti vaahtoavaa.

Pilko ratatouillen kasvikset arpakuution kokoisiksi paloiksi ja paista niitä wok-pannussa öljyssä, kunnes ovat kypsiä.Leikkaa kala neljään annospalaan. Laita jokainen annospala isohkon kelmupalan päälle. Laita kalojen päälle kirveliä, oliiviöljyä, merisuolaa ja pippuria.Taittele kala kelmun sisään ja rullaa kelmun päät kiinni. Nosta kelmupaketit kiehuvaan veteen noin viideksi minuutiksi. Poista kalat kelmusta.

Kokoa annos ja koristele kirvelillä.

Kommentit