Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Jonossa etuilija - Vanhanajan kalasoppa

JONOSSA ETUILIJA

Istuimme terassilla kanelintuoksuisella ja teen makuisella Ceylonin luodolla,
keskellä Intian Valtamerta. Joka talvisella avustusmatkallamme.

Vieraaksemme oli saapunut pitkään kanssamme yhdessä toimineet Lotus Hill ry:n tukijäsenemme, Maakannaksen pariskunta.
Aiemmilla reissuilla mukanaan ovat olleet myös heidän lapsensa, ja tyttärensä Maija, joka kuukausittain avustaa myös hankettamme.
Hienoja ihmisiä. Ja huumorintajuisia. Vai mitä mieltä olette?

Isä kertoi Maijan joutuneen töissään harmilliseen tapahtumaan, jossa yksi nuori mies ryntäsi kaupassa jonon ohi.
Kun hänen toimiaan sitten ihmeteltiin, hän tokaisi, ettekö tiedä, kuka minun isäni on?
Maija siihen totesi kuivakasti: Eikö äitisi ole sitä sinulle kertonut?



POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

KAVERIPULA

Vapaapäivänäni istuskelin poikani Konstan kanssa kahdestaan aamupalapöydässä kaikessa rauhassa. Ilmeisesti äidin seura ei riittänyt, kun poika tokaisi: "Hajeppa äiti toinenki konsta..." 

-Annamaija



VANHANAJAN KALASOPPA


Sodan jälkeen, Uudessakaupungissa asuessani, talon takana virtasi pieni Halluoja. Ruokolanjärvestä Kaupunginlahteen. Pieni oja oli vilkas reitti kaikenlaisille kaloille varsinkin keväällä kutuaikaan. Kärpäshaavilla pyydystimme parhaimmat saaliimme.
Yleensä niin kutsuttuja vähäisempiä kaloja; särkiä, kiiskejä, kuoreita, silakoita, salakoita jne. Meille pikkupojille oli tärkeää, ettei työmme ollut turhaa.
Siksi äiti teki niistä meille kalasoppaa.
Uskokaa tai älkää, se oli hyvää! Varsinkin itse pyydystäjille. Kokeilkaa.

Kalat avataan ja poistetaan sisälmykset. Laitetaan isoon kattilaan vettä kiehumaan ja lisätään kalat.
Mukaan laitetaan merisuolaa, pilkottua sipulia, kokonaisia valkopippureita.
Keitetään tunti.
Siivilöidään neste erikseen ja kaadetaan takaisin pataan.
Irrotetaan keitetyistä kaloista lihat, pienennetään ne ja laitetaan toiseen astiaan.
Lisätään 1 dl kermaa,1 tl hienoa suolaa, 2 kananmunaa ja 4-6 hienoksi murennettua vehnäkorppua.
Sekoitetaan taikina ja tehdään peukalon pään kokoisia palleroita, jotka laitetaan kiehumaan pataan kalaliemen joukkoon.
Keitetään 10 minuuttia hissukseen.
Jos tahtoo, voi keiton suurustaa voissa keitetyllä vehnäjauholla.
Soppa on valmis.

Kommentit