Ajokortin ihmeellisyydet - Montaa lajia silakkaa
AJOKORTIN IHMEELLISYYDET
Turun saaristossa aikanaan poliisi oli harvinainen ilmestys maantievalvonnassa. Touhu oli sen mukaista. Rymättylässä esimerkiksi lossivahdit ilmoittivat reaaliajassa poliisin saapumisesta alueelle. Mutta joskus lipsahti…MONTAA LAJIA SILAKKAAAinakin kahtakymmentä eri laatua Osta tarpeellinen määrä silakoita. Siis paljon. Osta fileinä. Nahallisina tai nahattomina.ESIMARINOINTILIEMI 5 dl vettä 2 dl väkiviinaetikkaa 4 ruokalusikallista merisuolaa Kun suola on sulanut hyvin veden ja etikan seokseen, lisää silakat. Kalojen pitää lillua marinointiliemessä ja niitä pitää vähän väliä sekoittaa kunnolla, että maustuvat tehokkaasti joka puolelta. Kun ne vaalentuvat tasaisesti, homma on hoidossa. Marinointiaika 3-4 tuntia. Jos marinoit yön yli, vähennä neljännes etikasta ja suolasta. Valuta silakat hyvin esimerkiksi ritilässä. Näin esimarinoiduista silakoista voit tehdä melkein miljoona erilaista maustesilakkaa. Nyt tehdään mausteliemet: VAIHTOEHTO 1: Valkoinen kastike ½ osa majoneesia ¼ osa kermaviiliä ¼ osa rypsiöljyä tai creme fraichea Sekoita hyvin. Tehosekoittimella, jos mahdollista - omenasilakat: pilko omenaa pieneksi ja sekoita n. 10 % verran omenamehua joukkoon - appelsiinisilakat: pilko appelsiini pieniksi ja sekoita appelsiinimehua joukkoon - mustikkasilakat: laita joukkoon mustikoita ja mustikkamehua - puolukkasilakat: laita joukkoon puolukoita ja puolukkamehua - pommac -silakat: laita joukkoon pommaccia - siiderisilakat: laita joukkoon siideriä - punaviinisilakat: lurauta joukkoon punkkua ja vähän hunajaa - valkoviinisilakat: lurauta joukkoon valkkaria ja vähän hunajaa - liköörisilakat: lurauta joukkoon kaapistasi löytyvää likööriä (mesimarja- ja tyrniliköörit ovat mainioita) - kossusilakat: älä tee – ei kannata. Tein kerran ja söin. Vaimo väitti, että olen käynyt piilopullolla. - konjakkisilakat: Rajansa mielikuvituksellakin - mielikuvitukselliset maustesilakat: mukaan hieman hunajaa ja sitten joko kanelia, kuminaa, anista, melkein mitä vaan maustekaapista löytyy. Kokeilin kerran 36 erilaista silakkaa ed. olevien ohjeiden mukaan. 16 oli kauheita. 20 loistavia. Esimarinoidut silakat sekoitetaan mausteliemeen ja annetaan vetäytyä jääkaapissa ainakin yön yli. VAIHTOEHTO 2: Kirkas kastike 1/2 vettä 1/4 etikkaa 1/8 sokeria 1/8 rypsiöljyä - sinappisilakoihin sekoitetaan sinappia ja valkopippuria - valkosipulisilakoihin murskattua valkosipulia, pilkottua sipulia ja mustapippuria - kirkkaisiin silakoihin runsaasti pilkottua tilliä - sitruunasilakoihin pilkottua sitruunaa - tyrnisilakoihin tyrnimehua tai murskattuja pakastemarjoja - katajasilakoihin katajanmarjoja murskattua - suutarin silakoihin liemi KEITETTYNÄ ja JÄÄHDYTETTYNÄ. Lisänä ohuita porkkanan siivuja, sipulirenkaita, muutama laakerinlehti ja kokonaisia mustapippureita. Muista! Älä lisää kaloihin lientä lämpimänä, vaan anna kunnolla jäähtyä. Esimarinoidut ja hyvin valutetut silakat sekoitetaan oikein hyvin mausteliemeen. Annetaan maustua vähintään vuorokauden. Säilyvät viikon jääkaapissa. Jollei syö. KERRAN VIELÄ: 1. Ensin esimarinoidaan silakat 2. Valutetaan hyvin 3. Laitetaan mausteliemeen, joko valkoiseen tai kirkkaaseen kastikkeeseen. Voi nautiskella ruis- tai näkkileivän päällä. Voi nautiskella pääruokana keitettyjen perunoiden kera. Mieluimmin miten vaan. |
Kommentit
Lähetä kommentti