Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Riikinkukko - Hunajaiset uunijuurekset

RIIKINKUKKO

Kirjoittelen tätä perjantaireseptiäni jokavuotisella talvimatkallani Intian Valtameren Ceylon-nimisellä kaneli- ja teesaarella. Menossa on jo 37. vuosi. Rakensimme yli 20 vuotta sitten tänne talvimökin, josta käsin olemme auttaneet saaren köyhiä lapsia ja vammaisia koulunkäyntiin. Finlandia House on yksi kouluistamme.

Mökkimme on pienen viidakkojärven rannalla läpipääsemättömän hetteikön reunalla. Ympäröivä eläin- ja kasvikunta on sen mukainen. Järvi on nimeltään Lake Birds. Musta-apinat, varaanit ym. ovat jokapäiväisiä tuttavuuksia.

Viime yönä tähän kirjoon liittyi mielenkiintoinen tuttavuus. Riikinkukko. Kokonainen suku oli ilmeisesti kokousmatkalla, jonka kohteeksi olivat valinneet meidän mökkimme katon. Voi sitä meteliä. On kuin joku olisi telaketjutraktorilla rymistellyt. Nukkuminen jäi vähille. Pääasia, että riikinkukkojen ilakointi oli heille antoisaa.

Istun nyt terassilla ceylonteetä nautiskellen, kun mieleeni tuli eräs tarina riikinkukosta:
Lapsuuteni maisemissa Lyökin ulkosaarella naapurimme Liisa ruokki aamuisin ennen koulun lähtöä perheen kanat. Eräänä aamuna ruokinta jäi kuitenkin kesken, kun hän yllättäen näki riikinkukon. Se tepasteli nurkan takaa pyrstösulat pörhöllään levitettynä. Liisa kirmaisi sisään ja töin tuskin sai sanotuksi hämmästyksissään: ”Äitiii! Yksi kanoista on puhjennut kukkaan.”POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Kyllä äiti ymmärtää

Työskennellessäni järjestössä, joka toimittaa lounasannoksia liikkumarajoitteisille vanhuksille, minulla oli tapana ottaa neljävuotias tyttäreni mukaan iltapäivän kierroksilleni. Tyttö oli tavattoman kiinnostunut erilaisista vanhusten apuneuvoista, erityisesti kepeistä, rollaattoreista ja pyörätuoleista. Eräänä päivänä löysin hänet tuijottamasta lasissa likoavia tekohampaita. Kun olin jo varautunut väistämättömään kysymysten tulvaan, hän vain kääntyi ja kuiskasi: ”Hammaskeiju ei kyllä ikinä usko tätä!”


HUNAJAISET UUNIJUUREKSETNämä hunajaiset uunijuurekset sopivat lisukkeeksi useaan kalareseptiin - ensi viikolla ehdotus!

100 gr porkkanalohkoja
50 gr palsternakkalohkoja
50 gr sipulikuutioita
80 gr lanttukuutioita
4 tl rypsiöljyä
3 rkl hunajaa
2 tl hienoa merisuolaa
1 tl mustapippurirouhetta

Laita kaikki juurekset pilkottuna uunivuokaan. Sekoita joukkoon öljy, hunaja ja mausteet. 200 asteessa uunissa kypsäksi. Kokeile haarukalla juureksia.


Kommentit