Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Ei ole tuoksun voittanutta - Kalakaalikeitto

 EI OLE TUOKSUN VOITTANUTTA

Kerrotaan, että ihminen syödessään käyttää kolmea eri aistia. Makukin vaikuttaa - vähän. Ulkonäkö yllättävän paljon. Mutta kaiken takana on tuoksu.

Sama se on monessa muussakin. Fiinit frouvat väittää, että jopa ihmissuhteissa. Tiedä häntä. Minulla oli upea ystäväkokemus suuresta taiteilijasta Lasse Mårtenssonista. Tein hänestä euroviisuedustuksen jälkeen v.1964 haastattelun lehteen. Hän ylsi seitsemänneksi. Ja siitä se alkoi.

Lasse – loistavana graafikkona – suunnitteli höyrylaiva Ukkopekan remontin jälkeen ulkomaalauksen. Yksinkertaisen mustan paksun viivan ala- ja yläkerroksen väliin. Ja heti kerrokset madaltuivat. Näköharhaa sekin.

Kun aikanaan 70-luvulla tutustuin Marja-vaimooni, kiertelimme melkein yhtä kauniissa Saaristossamme pitkin kesiä. Ina-troolarillamme. Yksi mielikohteista oli Ahvenanmaan pohjoispuolen mittaamattomat vedet. Siellä sijaitsi mm Väderskär, jossa kuvattiin ensimmäinen Myrskyluodon Maija -elokuva. Åke Lindman, yhden solisteistamme Pirkko Mannolan mies, ohjasi Anna Blomqvistin käsikirjoituksen ja Lasse teki siihen upean musiikin, joka kuulemma soi tässä suuren suosiota saaneessa uudessa elokuvaversiossakin.

Sain tekijöiltä luvan mennä saarelle, kuvata vielä jäljellä olevia rakennuksia ja ennen kaikkea saaristoluontoa. Maatessani juuri tapaamani ihanan neitokaisen vieressä Myrskyludon talon edessä nurmikolla, päätimme mennä kihloihin. Heinästä solmimme sormukset. Ja sillä tiellä ollaan. Pian tulee 50 vuotta täyteen.

Niihin aikoihin perustin myös veneveistämön. Myrskyluodon Veneet Oy:n. Luvat nimen käyttöön hankki Lasse. Malleina olivat vanhat allmoget eli saaristolaisveneet. Myrsky-Maija, Myrsky-Janne, Iso-Janne jne. Lasse piirsi myös yrityksen logon. Taideteos sekin.

Talvisin kävimme esittelemässä veneitämme Helsingin venenäyttelyssä. Monia kummastutti se, että alennuin käyttämään valmistuksessa lasikuitua, mutta se vain oli realistinen pakko. Osastollamme soi 10 päivän ajan 10 tuntia päivässä - kuinkas muuten kuin - Mårtenssonin Myrskyluodon Maija. Naapuriosastot aluksi fiilistelivät, mutta viikon jälkeen hankkivat jo korvatulppia. Ymmärrän heitä. Mutta mahtava houkutin se oli ohikulkijoita pysäyttämään kohdallemme.

Kävi usein niin, että kuulin jo kaukaa ihmisten ihailevan veneitämme, koska niissä oli fiilinkiä. Näin vain kuinka osastolla kävijöiden nokka selvästi tuhisi ja sieraimet aukoilivat. Kukaan ei maininnut sanallakaan laskuidusta vaan nostalgisesta fiilingistä. Nyt voin sen jo paljastaa: kaadoin joka aamu veneen trallien alle salaa puoli litraa tervaa. Ihmiset eivät sitä tienneet, mutta TUOKSU johdatti heidät tarkoittamaani fiilinkiin.
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Kyllä äiti ymmärtää

En ole mikään loistava kokki. Yritän kuitenkin parhaani mukaan ruokkia kolme lastani. Joskus keitokset ovat hivenen kyseenalaisia, mutta lapseni ovat hyvin kasvatettuja ja olemme opettaneet, että pitää sanoa jotain positiivistakin eikä aina valittaa. Niinpä erään aterian jälkeen neljävuotias poikani tokaisi: ”Kiitos äiti, oli hyvää, ei liian pahaa.”

Suosittelen lämpimästi - tilaa ilmaiseksi sähköpostiisi Positiivareiden aamiaiskirje. Siellä on lisää näitä tenavatarinoita, positiivisia elämänohjeita ja kannustuksia päivääsi: www.ajatustenaamiainen.fi


KALAKAALIKEITTO4 :lle

200 gr perunoita
100 gr porkkanoita
50 gr palsternakkaa
1 kpl purjosipuli
2 rlk sitruunamehua
10 kpl kokonaisia mustapippureita
Hienoa merisuolaa
0,7 l vettä
Kaffekupillinen kala- tai kasvislientä tai 4 rkl vastaava jauhetta
60 gr kaalia paloiteltuna
250 gr villikalafilettä, paloiteltuna - silakkaa, ahventa, siikaa, haukea, kuhaa jne.
15 gr pakastenokkosta - tai tuoretta toki, jos on

Kuutioi perunat, porkkanat ja palsternakka sekä hienonna purjo.
Kuumenna vesi ja lisää kasvis/kalaliemi tai jauhe sekä muut mausteet.
Lisää kasvikset. Ensin perunat ja porkkanat ja myöhemmin muut.
Lisää kaalinpalat ja kypsennä 10 minuuttia.


VIELÄ LOPUKSI

Sain viime viikon koulun lunttaustarinasta huikean määrän palautteita. Onko Sinulla hauskoja kokemuksia tällaisesta toiminnasta? Kirjoita lyhyt tarina oskari@herrankukkaro.fi Hauskimmat tarinat palkitaan Herrankukkaron savusaunatapahtumalla tai Ukkopekan höyrylaivaristeilyllä Turusta Naantaliin ja takaisin.


Kommentit