Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Ravintolaelämää 1960-luvulla - Savusilakkavoi

 RAVINTOLAELÄMÄÄ 1960-LUVULLA

1960-luvun ravintolaelämässä käyttäydyttiin aivan eri atmosfääreissä kuin nykyään. Hyvä niin. Ravintola-annosten väli oli minimissään 20 minuuttia ja kahden paukun jälkeen piti syödä. Juustoleipä oli sen ajan suosittu ravintolaruoka. Kun emme aina jaksaneet syödä montaa leipää, palautimme ne sellaisenaan keittiöön. Heräsi epäilys, että tuodaanko meille yhä uudelleen samoja juustoleipiä. Kyllä. Laitoimme tulitikun leivän sisään ennen palautusta. Kun taasen tilasimme uudet paukut, tilasimme herkullisen ja suositun ravintolaruoan. Juustovoileivän.

Yllätys ei ollut suuri gourmet-annoksen saavuttua pöytään. Se oli juustovoileipä varustettuna tulitikulla. Emme vaan silloin vielä tienneet, että se on kiertotalouden edelläkäyntiä. Kiitos edesmennyt legendaarinen Ravintola Itämeren ja Naantalin Kaivohuoneen ravintoloitsija.
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Anna kertoi mummilleen, että hän on oppinut kirjoittamaan. Mummi pyysi sanojen vakuudeksi Annaa kirjoittamaan kepillä hiekkaan. Kun työ oli tehty, mummi kysyi, mitä siinä lukee. Siihen tyttö totesi: ”En tiedä, koska en osaa vielä lukea.”

VIIKON MIETELAUSE

Erasmus Rotterdamilaisen Kultaisesta kirjasta 1500-luvulta

Ruokailun aloittaminen ryypyllä viittaa juoppoon, joka ei juo tarpeeseen vaan tavan vuoksi. Tällainen tapa ei ole vain moraalisesti alentavaa vaan haittaa myös ruumiin terveyttä. Juomista ei tule myöskään aloittaa heti, kun on saanut ensimmäisen lusikallisen keittoa, ja vielä vähemmän kun on saanut tilkan maitoa. Nuorukaisen ei ole soveliasta, sen paremmin kuin terveellistäkään, ottaa enempää kuin kaksi tai korkeintaan kolme juomaa pitojen aikana.

SAVUSILAKKAVOI


Näin viime yönä unta. Lienen mennyt nukkumaan nälkäisenä. Tai sitten elän näitä villikalareseptejä suunnitellessani ylireagoiden innostuneesti. Taustalla lienee shokkiuutinen, että silakankalastus lopetetaan.
Toisaalta myös emeritusmuusikkona taipumus säveltää aamuyön herkkinä tunteina saattaa olla selityksenä aikaansaannoksiin. Kirjoitan reseptin siinä muodossa, kuin sen aamulla herätessä muistin.

Kokonaista savusilakkaa
Vanhanajan kunnon näkkileipää - ei paperista
Voita
Tilliä
2 dl vettä
1 rkl etikkaa
Iso sipuli
1 rkl hunajaa
1 tl sokeroitua puolukkasurvosta
½ tl hienoa suolaa


  1. Pilko sipuli pieneksi ja laita huoneenlämpöiseen tai hieman lämmitettyyn veteen vartiksi.
  2. Nosta sipulit ja laitaa uuteen liemeen, jossa on huoneenlämpöistä vettä, hieman hunajaa, etikkaa sekä ihan pieni ripaus suolaa. Anna hautua 1-2 tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa.
  3. Perkkaa kokonaiset savusilakkafileet
  4. Voitele näkkäri voilla ja aseta perkaussaannokset sen päälle. Lisää valutettua sipulisilppua tai renkaita päälle.
  5. Lopuksi kruunuksi 1 tl (tai makusi mukaan) sokeroitua puolukkasurvosta.


Kokeile ja kerro minulle, olisiko kannattanut nukkua pidempään ja unohtaa unireseptien teko.


Kommentit