Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Vanhan miehen haave - Juureksia ja graavikalaa

VANHAN MIEHEN HAAVE

Minulle soitti eräs lukijani, jolla on taito ilahduttaa minua silloin tällöin. Keskustelimme iästämme. Minä hieman rehvastelin sillä, että parin viikon päästä saavutan 78 vuoden virstanpylvään. ”Ohoh hoh”, sanoi ystäväni. ”Ja olet vielä työelämässä mukana”.  ”No pitäähän näitä Pekkas-päiviä koota vielä lisää, kun 70 – luvultakin on niitä vielä pitämättä.” ”Paljonkos Sinulla on ikää, utelin ystävältäni?”  ”90 meni juuri rikki”.   ”No sinä et varmaan ole työelämässä enää mukana?”  ”Olisinhan minä, mutta kun kaikki aika menee järjestelyihin, että saisin kaksi poikaani Ukkokotiin.”  ”Kun se onnistuu, jatkan sitten taas töitä”.

 
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA 

Hyvin on mennyt

9-vuotias nuorukainen kehuu napurin sedälle:

- Minulla on ollut onnellinen lapsuus!

- Miten niin?

- Ei ole ampiainen koskaan pistänyt

 

Saija

 

 JUUREKSIA JA GRAAVIKALAA

Tässä tyypillinen oman meren ja maan antimista tehtyä hyvän mielen ruokanautinto. Olen sillä lailla etuoikeutettu, että meremme antaa villikala-antimia ja Rymättylän aurinkoiset pellot monipuolisesti erikoisviljelyn herkkuja. Jo vuosisatoja, vuosituhansia jopa. Viljelykasvitkin tulivat Suomeen Saariston kautta. 5000 vuotta sitten ne eivät kestäneet yöpakkasia, joita sisämaassa oli tarjolla. Vieläkin avomaankurkkua viljellään Saaristossa pääosin. Ensimmäiset varhaisperunatkin tulee naapurimme pellolta. Sillinjalostuskin aloitettiin lähisaaren takana Röölässä uudelleen. Saan elää nautintojen keskellä. Ja tarjota sitä vieraillemmekin. "Kerro minulle, mitä syöt, niin kerron Sinulle, onko Sinulla hyvä elämä".

 

 

Perunaa, porkkanaa, juuriselleriä ja palsternakkaa.

Voita ja vehnäjauhoja.

Kalalientä.

Graavia tai kylmäsavustettuja kalan siivuja. Lohi/kirjolohikin käy, mutta siika, kuha, hauki, kampela ja ahven yllättävät mukavalla maullaan. Hauki on superruokaa graavattuna.

 

Valmistetaan juureshöystö; perunaa, porkkanaa, juuriselleriä, palsternakkaa. Laaditaan sopivan kokoisiksi kuutioiksi. Freesataan pannulla, tehdään vanhanaikainen suurus heittämällä sekaan voita ja vehnäjauhoja. Jos sekaan lipsahtaa hakattua sipulia, sekään ei ole pahasta. Sakeutetaan kalaliemellä.

Kun seos on sopiva, laitetaan sitä lautaselle kerros. Raastetaan pintaan tuoretta piparjuurta.

Peitetään annos kerroksella graavi- tai kylmäsavukalan ohuita siivuja.

 

Kun graavaat kalan, käytähän Herrankukkaron naapurin, 1500-luvulla asuneen Mikael Agricolan ohjeita. Suolan lisäksi kalan pintaan sivellään juoksevaa hunajaa, hieman ruokaöljyä ja etikkaa. Mutta ei paljoa. Jos Sinulla on tyrniä, puolukkaa, tai muita hapokkaita marjoja tai raparperia, murskaa ja hivele sitäkin hiukkasen pintaan. Makujen sinfoniaa.

Kommentit

  1. The punters' goal is to beat the banker's card worth or risk dropping their guess. In case of a tie, whoever has the same worth with fewer playing cards wins. The banker wins if 카지노 사이트 there is a tie in each worth and variety of playing cards . Any punter who receives a natural 9 receives triple the amount of the guess as long as|so long as} the banker does not have a natural 9 too.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti