Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Pirtun salakuljetus - Savukalamakaronilaatikko

PIRTUN SALAKULJETUS


50-luvulla silloisessa kotopitäjässäni Taivassalossa toimi nimismiehenä asukkaiden arvostama vallesmanni O Laine. Reviiriin kuuluivat myös naapuripitäjä Kustavi, joka oli kuuluisa pirtupitäjä. Saaristossa kulkiessa hän vältteli paikkoja, joissa tiesi olevan säpinää iloliemen salakuljetuksen kanssa. Laineen mielestä elämä saaristossa oli muutoinkin tiukkaa, joten lisäansioiden hankkiminen tällä tavoin ei ollut suuri rikos. Niinpä vallesmannin suosio oli taattu.

Kun hän sitten 60-luvulla jäi eläkkeelle, seuraajaksi tuli tiukka virkamies kaupungista varatuomari Einiö. Eipä kauaakaan, kun puoli Kustavia oli käräjillä pirtun salakuljetuksesta. Käräjätuomari oli ihmeissään, kun tämmöistä ei ole aiemmin ollut. Hän kutsui vanhan vallesmanni Laineen kuultavaksi mitä mieltä hän on asiasta.

Laineen vastaus: ”Olen ollut nyt pari vuotta eläkkeellä ja ihmettelen itsekin, voiko se kuri näin äkkiä höltyä.”


SAVUKALAMAKARONILAATIKKO


Vielä muutama vuosi sitten koululaiset äänestivät makaronilaatikon suosikkiruoakseen. Tallessa on opettajaseminaarivuosiltani pieni kirjanen, nimeltään ”Nuorten kotitalouskirja” vuodelta 1958 Aitoa luettavaa. Löysinpä minäkin sieltä suosikkiruokani niiltä ajoilta. Seminaarissa kun musiikki oli pääaineenani, päätin säveltää uuteen muotoon tuon perinteisen reseptin.

150 gr makaronia
1 l vettä
1 rkl suolaa
2 rkl voita
1 sipuli
1 rkl suolaa
200-250gr savukalaa
100 gr juustoraastetta
½ tl valkopippuria
3dl maitoa
1muna
pinnalle korppujauhoja ja voinokareita

Keitä pätkittyjä makaroneja suolavedessä 20 min. Vesi kaadetaan pois. Voidellaan uunivuoka ja ladotaan makaroonit kerroksittain savukalan ja juustoraasteen kanssa. Kaadetaan päälle maustettu munamaito. Päälle ripotellaan korppujahot ja muutama nokare voita. Paistetaan uunissa 225 astetta, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Kommentit

  1. On varmaan hyvää... Menee kokeiluun. Kiitos. 😋😋😋♥️

    VastaaPoista

Lähetä kommentti