Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Mahotonta menoa Sri Lankassa osa 2. - Kaurarieska

MAHOTONTA MENOA SRI LANKASSA OSA 2.


Jatkan päiväkirjaani talvikodistamme Sri Lankasta:

Talomme nurkkiin alkoi pari vuotta sitten ilmestyä rottia. Saimme paikallisen ystävämme kautta kaksi aitoa villikissaa. Villikissat saavat meiltä toki ruokaa, mutta jälkiruokana ne käyvät metsästämässä rottia. Veimme edellisviikolla toisen kissoista rokotettavaksi eläinlääkärille. Houkuttelimme sen kalan kanssa muoviseen pärekoriin. Sitten kansi kiinni ja lääkärille, joka tuikkasi rokotusneulan korin reiästä villikissaan. En tiedä, mistä se sai voimat. Hetkessä se riuhtaisi kolmen aikuisen ihmisen kiinni pitämän kannen raosta läheiseen pöheikköön. Eikä ole takaisin tullut. Pääsi paremmille rottamaille. Onneksi vielä on toinen villikissa jäljellä. Kutsumme sitä tiikeriksi, vaikka ei olekaan tamili.

Viime viikolla auringon noustessa heräsimme, kun riikinkukot mellastivat katollamme. En tiennytkään, että riikinkukot osaavat lentää ja pitävät lempiessään kauheaa meteliä. Talomme sijaitsee pienen viidakkojärven rannalla. Takana on korkea kallioinen mäki, jossa käärmeet, erityisesti kobrat lymyävät. Ennen kuin rakensimme talvikotimme, kuivana aikana käärmeet laskeutuivat kallion koloista juomaan järvelle juuri meidän tontiltamme. Paikalliset kertoivat, riikinkukot ovat kobrien vihollisia ja syövät niitä mennen tullen. Saavat mekastaa katollamme. Onneksi katto ei ole pellistä.

Mangopuustamme oli syöty suuri osa keskeneräisistä hedelmistä. Vahtimme sanoi, että paikalliset piikkisiat olivat asialla. Kiipeävät mokomat puihin. Ne ovat hyväksyttäviä, koska nekin tappavat kobria. Paikalliset ihmiset ei tapa käärmeitä eikä ainakaan kobraa, koska se on pyhä eläin. Kun kobra tulee taloon sisälle etuovesta, avataan sille takaovi ja maanitellaan se ulos. Me tapoimme alkuvuosina kobria. Kyläläiset olivat meille vihaisia. Ihmettelin, kun eivät puhuneet meidän kanssamme kuukausikaupalla. Pahin moka on polttaa kobra. Sen polttohautauksen haju tuo muut kobrat paikalle. Tulee melkein ikävä meidän lällyjä kyykäärmeitämme.


KAURARIESKA


Jäljelle jäänyttä kaurapuuroa
Ohrajauhoja
Suolaa
N.1 rkl ruokaöljyä

(kaurapuuron puuttuessa voi tehdä leipäset myös pelkistä ohrajauhoista ja vedestä, 2 1/2 dl vettä, n.5dl jauhoja)

Sekoita kaurapuuroon ohrajauhoja niin että on taikinamainen.

Lisää öljy ja vähän suolaa. Lisää tarvittaessa vettä. Muotoile taikinasta litteitä, pyöreitä leipäsiä. Paista uunissa 250 asteessa, n.10-12min. Voi paistaa leipäset myös pannulla. Voitele voilla.

Kommentit