Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Auton katsastus - Kantarelli, Suomen paras sieniresepti

Auton katsastus


Aarnion Jambulla oli käytössään lähes auton eliniän valkoinen viistoperäinen Volvo. Toistuvasti Jambu unohti sen katsastuksen. ”Kun sillä niin vähän ajankin”, hän perusteli. Olikohan menossa taas jokin kymmenvuotiskatsastus? Kaveriporukka jännitti Merisalin terassilla katsastuksen tulosta. Kyseessä oli enemmän kuin haasteellinen tapahtuma.

Kun Jambu sitten vihdoin saapui kädet levällään Naantalin rannan Merisaliin, hän ensi töikseen tuuletti ja huusi iloisena: ”Läpi meni!”

”Ei voi olla totta”; totesi ravintoloitsija Routamaa. ”Jambulle iso olut. Minä tarjoan.”

Kun asiaa sitten tarkemmin ruodittiin, selvisi, että RUUVIMEISSELI oli mennyt pohjasta läpi. Jambu oli siinä vaiheessa jo juonut tarjotun oluensa.Kantarelli, Suomen paras sieniresepti


Kuten olen monesti kertonut. Entinen seinähullu on myös sienihullu. Nyt kun Suomen kantarellituotanto lässähti kuivan kesän jälkeen, sain ystävältäni Back to Sixties rumpalilta Ande Päiväläiseltä Itämeren saaristomme naapurisaaremme Hiidenmaalta noukittuja keltasieniä eli kantarelleja. Olivathan Itämeren keskeltä ilman teollisuuden päästöjä saastumattomista metsistä meren ympäröivästä saaresta. Omin käsin noukittuja suosikkisieniä. (Kun herkkutatteja ei ollut saatavilla)

Kokeilin melkoisen määrän erilaisia sienireseptiä. Toinen toistaan herkullisempia. Kokeilin ja kokeilin. Yksi oli kuitenkin ylitse muiden.

Se perustuu isoäitini Lyökin Mamman antamaan perinteeseen. Sen kirjoitin jo jokin aika sitten: Paistinpannussa kuivataan sieniä hetken. Sitten pannulle sienten sekaan mausteita. Suolaa, mustapippuria ja hieman hunajaa. Mukaan kermaa. Ja 15 minuutin lempeä haudutus.

Sattuipa niin, että Meri-tyttäreni saapui mökkikotiinsa Naantaliin. Hän on modernin ruoanvalmistuksen taitaja. Jääkaapissamme oli vielä rasia kantarelleja. Meri teki hienon ruoan. Hän ei supistanut tuoreita sieniä perinteiseen tapaan paistinpannulla, vaan höyrysti ne perunankeittimessä. Lopuksi hän laittoi uunivuokaan erilaista vihreää, pastaa ja näitä höyrytettyjä kantarelleja. Toki mausteita maun mukaan.

Parasta oli se, että saimme rouskutella tuoreita kypsiä sieniä. Hyvien ruoka-aineiden seassa. Upeaa. Hyvä nuoriso!

Kommentit