Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Jukka Virtanen in memoriam

Jukka Virtanen in memoriam


Ystäväni Jukka Virtanen:

Tapasimme ensi kertaa suvella 1963 Vehmassalmen tanssilavalla. Olin nuorukaisena suuressa tehtävässä. Hoidin ohjelmat sen ajan suosituimpaan huvikeskukseen. Olit kuuluttajana juhannusjuhlissa. Arvioimme asiakasmääräksi 1300, mutta sinne tulikin 13.000. Mieleeni jäi kuiva nariseva äänesi ja salaman nopea verbaalisuutesi huumorilla höystettynä. Vehmaalainen maatalon aikamiespoika häiritsi työtäsi huutelemalla asiattomuuksia pitkin iltaa. ”Älä viitti häiritä mua kun teen töitä. En minäkään tuu huutelemaan sulle hävyttömyyksiä peltosi laitaan, kun levität siellä paskaa.” Sanailu loppui siihen.

60-luvun puolessa välissä perustin Länsiviihde nimisen ohjelmatoimiston Raumalle. Yksi suurimmista vetonauloista oli VEKS. Virtanen, Elo, Kuusla ja Sopanen. 1968 kutsuin Sinut ja Jaakko Salon kuuntelemaan ja katsomaan orkesteriani 7-seinähullua Veljestä. Siitä alkoi upea yhteistyömme. Viljelimme musiikkia huumorilla maustettuna. Viljely tuotti tulosta. 1973 saimme saman aikaisesti kaksi kultalevyä. Se oli paljolti Sinun ansiotasi. Jakken kanssa rekrytoitte orkesterini Peacokiin Uuden iloisen teatterin kantavaksi voimaksi. Salo koulutti hovikelpoisen orkesterin ja Sinä hoidit paljolti sanallisen ilotulituksen. Sitä yhteistyötä kesti huikeat 29 vuotta. Yksi hienoimmista toteutuksista oli The Joulukalenteri, joka jäi elämään. Jakke ja Sinä koulutitte orkesterin jäsenet myös näyttelijöiksi. Viihteessä monipuolisuus on valttia.

Arvostan suuresti myös ystävyyttämme työajan ulkopuolella. Vuosittain julkaistessani Onnellisen miehen tarinoita kirjojani, olen saanut takakannen analyysin ystäviltäni, tunnetuilta henkilöiltä. Edellisen kirjan yhteydessä lähestyin Sinua pyynnöllä analysoida tekelettäni. Oli ehkä hyvä, ettet jaksanut siihen ryhtyä. Kontrasti olisi ollut liian suuri. Mestari ja kisälli suhteessa kontrasti olisi ollut liian suuri.

Joskus 1970 luvulla liftasit yhteisen ystävämme Bisquitin- Seppo Ahdin- kanssa Intian raiteilla. Lähetitte minulle postikortin, jossa oli Nehru valkoisessa asussaan patsaan muodossa. Seisoitte patsaan vieressä, niin ikään valkoisissa asuissanne. Kortissa oli tervehdysteksti: ”Terveisiä Intiasta . Kuvassa leipomon pomo, jolla oli Lei”.

Suurella kunnioituksella hienoja muistoja arvostaen.
Olemme menettäneet suuren runoilijan.

Ystäväsi
Pentti-Oskari
sekä koko 7-seinähullua orkesteri


Kommentit