Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Sillirekka jumissa - Graavi sitruunakuha

SILLIREKKA JUMISSA

Vielä muutamia vuosia sitten Herrankukkaron naapurissa pakattiin ja jalostettiin silliä. Suomen kuuluisin Saukko-sillilaivasto piti tukikohtanaan Röödilän lahtea. Ja rannalla toimi Saukko-sillitehdas. Nimi muuttui vuosien mittaan. Boy-sillit, Abba jne. Kunnes muutama vuosi sitten se loppui. Nyt siellä valmistetaan suomalaista ”shamppanjaa”, omenakuohuviiniä.

Perinteiseen tapaan keväisin silli tuotiin laivoilla Röödilän satamaan. Silloin pidettiin kunnon juhlat. Perinteet jatkuvat edelleen. Viime keväänäkin orkesterini musisoi, ja vieraat saivat ilmaiseksi syödäkseen silliä ja uusia rymättyläläisiä perunoita. Kauimmaiset olivat tulleet autolla Porista saakka. Kannatti kuulemma, kun oli niin halpaa.

Silliä ei tuotu enää laivoilla. Jo vuosia kuljetus on hoidettu rekka-autoilla. Siitä tämän tarinan aihe: Vuosia sitten korkea sillirekka oli jäänyt jumiin Naantalin Kuparivuoren tunneliin. Norjalainen kuljettaja soitti hädissään Ruuskan Matille Rymättylän sillitehtaalle ja pyysi neuvoa.

”Koetahan päästää renkaista suurin osa ilmoja pois, niin eiköhän se sitten onnistu”, vastasi Matti.
”Ei voi auttaa”, totesi norjalaiskuski hädissään.
”Miksei? Yritä edes.”
”Ei se voi auttaa, koska rekka on kiinni katostaan.”

 
Positiivareiden tenavatarina

JULKKIS
Milja näki paikallisessa lehdessä oman seurakunnan kirkkoherran kuvan. Äiti kysyi Miljalta tunteeko hän kuka kuvassa on? "Kirkonkylän Jumala", tiesi tyttö. –Täti

 
GRAAVI SITRUUNAKUHA

Ainekset:
1 iso kuhafilee. Mielellään merikuhaa. Järvikuha 2 vrk pakkasessa ensin.
1 iso sitruuna
1 pienehkö sipuli
1 rkl merisuolaa
2 rkl soijakastiketta
rouhittua mustapippuria

Sirottele suola ja mustapippuri fileen päälle ja sivele sitruunamehun ja soijan sekoitus pinnalle. Laita lopuksi ohuet sipulirenkaat, tilli sekä sitruunakuoret päälle.

Kiedo tiiviiseen paperipakettiin (voipaperi tms), anna maustua tunnin ja leikkaa siivuiksi. Keitettyjen perunoiden kanssa aika ytyä tai ruisleivän ja voin päällä huikopalaksi.

Kommentit