Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Tunnollinen laitapuolen mies - Uuniperuna savukalatäytteellä

TUNNOLLINEN LAITAPUOLEN MIES

Kun aloitimme höyrylaivaliikenteen vuonna 1986 Aurajokirannassa, oli jokiranta sanoilla kuvaten autio ja tyhjä. Nythän se on täynnä elämää. Siihen aikaan neriööriä kyllä elävöitti laitapuolen miesten pahvikylä Vaakahuoneen edustalla. Isoista pahvilaatikoista oli kyhätty viihtyisä yhteisö.

Kateellisena katselin Ukkopekalla rantautuessani, kun miehet illan pimetessä paistoivat makkaraa nuotiolla.

Meillä oli hyvä yhteistyö. Miehet hoitivat laivan valvonnan poissa ollessani. Sinne ei ollut kellään ulkopuolisella asiaa. Sain kerran nähdä ja kuulla tapahtuman, jossa sivullinen kulkija yritti nousta laivan kannelle. Alkoi sellainen bassoäänten meka- ja kakofonia, ettei paremmasta välistä. Kyllä sai tunkija jalat alleen. Että osas iso mies mennä lujaa.

Vastavuoroisuudeksi jaoin heille aina risteilyllä jäljelle jäänyttä ruokaa grillimakkaran painikkeeksi. Se oli jo silloin yli 30 vuotta sitten kierrätystä ja uudelleenkäyttöä. Yhteistyössä oli saumaa. Meistä tuli tosi hyviä kavereita.

Yksi pahvilaatikkokylän vakioasukkaista oli Arska, joka ajeli kerran aamutuiskeella pyörällään jokirantaan. Kuinka ollakaan, niin etupyörä vähän vinksahti ja vei Arskan mennessään Aurajokeen.

Juuri kun Arska oli kömpimässä rannalle, viereen pysähtyi auto, jonka katolla oli sininen lamppu. Arska oli sinivuokkojen tuttu ja häntä pyydettiin autoon muka vaatteita kuivattamaan. Arska hyppäsikin takaisin jokeen. Poliisi lähti perään ja huusi, että aikooko hän karata.

”En mä mittä karata meina. Käy vaa laittamas pyörän lukko, ettei kukka vie sitä sil aikka, ko mää ole pehkuis.”

Tunnollinen laitapuolen mies 12.1.18

Maukasta Uutta Vuotta!
Taas jatkuu viikottaiset perjantaireseptit pienen tauon jälkeen. Kiitos lukijoilleni kaikista palautteista joita olen saanut. Tässä niistä yksi:

LUKIJAPALAUTE:
"Tervehdys Keravalta!

Meillä on kahdeksan (60-75V) ukon porukka joka kokoontuu viikon ajaksi joka vuosi helmikuussa. Muutama vuosikymmen sitten kukaan ei halunnut (osannut) tehdä ruokaa. Käytettiin ravintolapalveluita. Sittemmin joku oli opetellut keittämään riisiä. Sitä nautittiin broilerinkoipien kanssa. Seuraavana vuonna toinen kaveri osasi tehdä lohikeiton. Tuo Martta - kerhoksi nimetty kaksikko vastasi ruokahuollosta.

Jossain vaiheessa lähettämiesi Perjantaireseptien kannustamana opettelin ruoan laittoa. Yllätin porukan laittamalla viikon ruoat päivittäin. Porukka ei enää suostunut syömään riisiä ja broileria. Ilmeisesti esimerkin vuoksi toisetkin olivat opetelleet erilaisien ruokien valmistusta, niin että nykyisin pitää varata seuraavan talven ruoanlaittovuorot jo edellisellä reissulla.

Suuri KIITOS siitä kuuluu sinulle Pentti Oskari

Ps. Hauska katsoa ukkojen ilmeitä kun pistän pöytään sipuligraavattua siikaa."
 
Uuniperuna savukalatäytteellä 12.1.18
UUNIPERUNA SAVUKALATÄYTTEELLÄ
Takavuosien suuri hitti, trendikäs uniperuna on painumassa alhoon. Harmi. Se on ruoka, joka antoi mielikuvitukselle ja jääkaapin sisällön tyhjentymiselle mahdollisuuksia. Innostuin siihen itsekin. Englannista saakka hankittiin hieno uuniperunauuni varta vasten siihen käyttöön suunniteltuna ja toteutettuna. Kippiautolla se nostettiin Aurajokirannan möljältä Höyrylaiva Ukkopekan ohjaamon ulkosiivelle. Kesän risteilyt oli risteilty ja uuniperunaravintola toimi talven yli seuraavana risteilykauteen. Eihän se taloudellisesti ollut merkittävää toiminnalle. Mutta laivalla piti joka tapauksessa pitää lämmöt päällä. Ja samalla kesähenkilökuntamme sai ympärivuotista työtä.

Rosamundaperuna sai täytettä monenlaiseen makuun. Minun suosikkini on tässä:

Neljälle ruokailijalle:

6 uuniperunaa esim. Rosamundaa, jauhoisia, isoja sellaisia.
½ kg savukalaa
1 punasipuli
200 gr tuorejuustoa
2 rkl kapriksia
silputtua tilliä
1 rkl hunajaa
½ tl merisuolaa
½ tl rouhittua mustapippuria

Valuta kaprikset ja pilko pieniksi. Pilko ruodoton savukala, sipuli ja tuorejuusto. Lisää mausteet, hunaja, suola ja tillisilppu. Sekoita ja laita jääkaappiin vetäytymään.

Pese perunat ja laita ne uunivuokaan, jonka pohjalla on kerros karkeaa merisuolaa. Vedä vieitsellä ristiviillon perunan päälle ja ja laita uuniin 250 asteeseen. Toki voit kypsentää perunat grillilläkin. Kypsyysaika riippuu perunoiden koosta. Kokeile haarukalla, että on kypsää. Nosta lautaselle ja lusikoi valmis täyte perunoiden ristikoihin. Siinä. Ja sitten teelusikalla lusikoimaan.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit