Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Kilpikonnan ryöstö - KurpitsapikkelssiKILPIKONNAN RYÖSTÖ

Talvikodissamme Sri Lankassa, Intian valtameren saarella pihallamme kirmaili iso tähtikilpikonna, Timo nimeltään. Se piti yli kaiken sienistä. Talomme vahti Onkkeli nosti sen aina aamuisin nurmikolle yön aikana nousseen sienen viereen. Siinä se päivä kului mutustellessa. Yö nukuttiin. Aamulla taas siirto uuden sienen viereen. Siinä se aika rattoisasti kului.

Onkkelilta kuulin aikanaan hauskan paikallisen tarinan:

Kilpikonna vaelsi poliisiasemalle tekemään rikosilmoituksen, sillä kaksi etanaa oli yön pimeydessä ryöstänyt sen.

"Miten se kävi?" kysyi poliisi.

"En osaa sanoa, kaikki kävi niin nopeasti", totesi kilpikonna.

VINKKI
Sain lukijaltani palautteen, jossa hän kertoi välittäneensä perjantaireseptejä kaverilleen. Saiko hän tehdä niin? No totta kai.
Paras on antaa kaverille suoraan osoite www.perjantairesepti.fi ja pyytää sieltä ilmoittautumaan sähköpostilistalle. Eikä maksa mitään. Ei - vaikka olisi tamperelainen.
Tätä ilon sanomaa saa levittää niin paljon kuin sielu sietää.

Lasten suusta: SILMÄNLUMETTA
Anoppi oli hoitamassa lapsiamme, jotka illalla innostuivat pomppimaan meidän vanhempien sängyssä ja pyörittelivät peitoista "lumipalloja". Anoppi torui ja sanoi ettei äiti varmaankaan tykkää kun tuolla tavalla myttäätte. Vanhempi totesi hänelle: "Ei se haittaa - äiti ja isäkin jättävät ne aina myttyyn, ja äiti petaa vaan kun on vieraita tulossa!"
-Ulla


KURPITSAPIKKELSSI

Olemme suosineet Herrankukkarossa lämpimissä ruoissa pataruokia. Oikea kunnon valurautapata on poikaa. Valmistuksessa, säilytyksessä ja tarjoilussakin. Se, jos joku on suomalaisen ruokaperinteen yksi perusasioista. Toimii hellalla, uunissa, grillissä ja nuotiolla.

Mutta pataruoat usein vaativat hyvän lisukkeen. Myös pikkelsi on suomalaisen ruokaperinteen tukijalkoja. Säilyy hyvin ja pitkään ja tekee mukavan vaihtoehtomaun esimerkiksi riitaisiin – eikun riistaisiin - pataruokiin. Myös niin kutsutut vastamaut tuovat mukavaa vaihtelua ruokapöydän tarjontaan. Kokeilunhaluisia hellitään.

Kurpitsapikkelsiin tarvitset:
2 litraa talvikurpitsaa kuutioituna
1 sipuli
1 paprika
½ dl persiljaa

Liemi:
3 dl vettä
3 dl väkiviinaetikkaa
7 dl sokeria
1 kpl kanelitanko
10-15 kpl valkopippuria
1 tl sinapinsiemeniä

Kuutioi kurpitsa ja viipaloi sipuli sekä paprika. Jätä sivuun odottamaan ja valmista liemi.

Lisää kaikki liemiainekset kattilaan ja keitä 1-2 minuuttia. Lisää pilkotut kasvikset liemeen ja keitä kunnes kurpitsa on kauniin keltaista (noin 10-15 min). Nosta kattila liedeltä. Lisää hienonnettu persilja kattilaan, sekoita hyvin ja poista kanelitanko.

Purkita kuumana ja sulje kannet tiiviisti. Käytä esimerkiksi pataruoan lisukkeena.Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit