PAPPI JA BUSSIKUSKI
|
Tutustuin 70-luvun alussa Teneriffan eteläkärjessä
olevaan pieneen pahaiseen
kalastajakylään, Los Christianokseen. Rakenteilla oli kylän
ensimmäinen Apartamentos Sta Amalia.
Ostin sieltä pienen asunnon 20.000 markalla. Vaihtoehtona oli samalla
hinnalla kylästä 3 kilometrin päässä olevaa nimenkärkeä viiden pennin neliöhinnalla. Mutta alue oli
kuivaa ja kivistä joen pohjaa. Valitsin kalastajakylän luukun. Tällä hetkellä
toisessa vaihtoehdossa sijaitsee Playa de las Americas. Yksi suosituimmista ja arvokkaimmista
turistikohteista. Mitäpä nyt ajattelen valinnastani? ”Jos jos olis jos,
niin lehmät lentäis”.
Sta Amalian
puskutraktorikuskista Agustinista tuli elinikäinen ystäväni. Silloin minä en
osannut sanaakaan espanjaa eikä Agustin suomea. Myöhemmin teimme vaihtokaupat.
Minä voitin. Reissasimme ystäväni
kanssa vähän väliä. Myös turisteille tuntemattomille naapurisaarille,
kuten Hierrolle. Laivavanhus lähti kyläsatamastamme. Mukanamme oli myös
poikani Karioskari, joka oli juuri oppinut lukemaan. Matkan aikana hän tuli
intoa puhkuen luokseni ja pyysi hissiin. ”Isä, et ikinä usko mitä siellä
lukee.” Toden totta. Hississä oli kyltti, jossa selvällä suomen kielellä. ”Tämä
hissi on tarkastettu ja hyväksytty 1.6.1971 Allekirjoituksena: O. Heinonen. Selvisi, että laiva oli entiseltä nimeltään m/s
Scandia, joka aikanaan seilasi Turun ja Tukholman väliä autolauttana. Meidän
vierailuumme tapahtui 80-luvun lopulla. Pitkään oli Heinosen katsastus voimassa.
Hierron upealla
saarella ajellessamme huikeita vuoristomaisemia kerroimme toisillemme tarinoita.
Agustin espanjaksi ja minä suomeksi. Karioskari kuunteli molempia sujuvasti.
Ehkä ymmärsimme toisiamme, koska vähän väliä purskahdimme nauruun. Poikani sitten
jatkoi ja nauroi meitä. Ainakin yhden jutun ymmärsin, kun sen vielä
muistan.
Hierrolainen
pappi ja bussikuski olivat hakemassa Pietarilta sisäänpääsyä Taivaaseen. Pappi
ei päässyt. Bussikuski pääsi. Pietarilla oli hyvä perusteet: Kun pappi
saarnasi Hierron kirkossa, kansa nukkui. Kun bussikuski kurvaili Hierron
vuoristoteitä, kansa rukoili.
|
|
|
|
|
|
|
|
Maailman
suosituin suomalainen ruoka maailmalla ja Suomessa on kiistatta LIHAPULLAT.
Kauppojemme
hyllyt ovat väärällään erilaisia
muka Mummon lihapullia. Kun lukee tuoteselostetta, ei voi olla kuin ihailematta, kuinka nämä
mummot tunsivat ja käyttivät kymmeniä erilaisia aineita. Väriä,
säilyvyysaineita, makuaineita, turvotusaineita jne. Aika mummeleita.
Tässä tulee
Lyökin MAMMAN LIHAPULLARESEPTI. Se
ainoa oikea.
0,5 kg naudan
jauhelihaa. Sikanautakin käy.
1 dl kermaa
1 dl vettä
1 dl
korppujauhoja
1-2 pilkottua sipulia
1 kananmuna
suolaa, valkopippuria
Lisäksi:
Paistamiseen
voita.
Kastikkeeseen: 2 rkl voita, 2 rkl
vehnäjauhoja ja 1 dl kermaa.OK
Sekoita
jauhelihan joukkoon kermassa liotetut korppujauhot, voissa ruskistetut
hienonnetut sipulin palat sekä muna. Vaivaa hyvin. Tee pieniä pyöreitä
lihapullia ja paista pannulla voissa.
Nosta pyörykät
kattilaan odottelemaan. Laita paistinpannulle voi sulamaan ja ripottele
tasaisesti vehnäjauhot pannulle ja
anna ruskistua. Lisää kiehuvaa vettä ja anna veden haihtua mieleiseesi
sakeuteen.
Lisää kastike
kattilaan lihapullien joukkoon ja keitä ”hymyillen” (kevyesti n.10 minuuttia). Idea
on kypsyttää jauhot vatsalle miellyttäväksi. Lopuksi
kaada kerma joukkoon. Kiehauta ja nosta pois.
Kuoriperunoiden,
peruna- tai juuresmuusin tai keitettyjen kaskinauriiden kanssa ymmärrät ja
maistat suosion salaisuuden. Ei ole mitään ”äitien ja mummon
tekemää” töhnää, jossa lihaa on joskus jopa vain prosenteissa.
Säilyy
jääkaapissa muutaman vuorokauden ( jollei syö ) ja voi taasen lämmittää.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti