Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


No voihan vesilintu, tämäkin vielä!

Olimme 80-luvun alkuvuosina troolarillamme saaristossa, Ahvenanmaan pohjoispuolella. Valkoisilla vesillä. (Merikortissa mittaamattomat vedet ovat valkoisella). Yövyimme ankkurissa kauniin saaren puhtissa (poukamassa). Oli kevät. Heräsimme varhain aamulla keskellä merenpäällistä paratiisia. Taivaallinen rauha. Meri tyyni kuin peili. Aurinko nousi pehmeän iloisesti ja linnut konsertoivat innolla. Viereisen lahden poukamaan oli kokoontunut useiden kymmenien vesilintujen, haahkojen parvi, joka tapansa mukaan ääntelehti vilkkaasti. Aivan hiljaa nousimme 4 vuotiaan Meri-tyttäreni kanssa kannelle, häiritsemättä lintuja. Tovin tilannetta seurattuamme Meri kuiskasi korvaani. ”Isi! Nuo linnut pitää palaveria, niin kuin sinäkin aina siellä virmassasi”.Lapsen logiikkaa 18.9.15


 
Sieniohratto 18.9 15
 
 
SIENIOHRATTO
 
Minä ainakin välttelen risoton ja muiden riisiruokien syömistä. Monestakin syystä. Ensiksi: riisi ei ole monipuolisesti ravitsevaa, joskin hyvää vatsan täytettä. Toiseksi: Riisiä kasvatettaessa maailman luonnonvaroista hiipuvaa puhdasta juomavettä kulutetaan valtavia määriä. Kolmanneksi: Kehitysmaissa, kuten esim. Bangladeshissa ja Sri Lankassa riisiä myrkytetään surutta muualla kiellettyjä kasvimyrkkyjä, kuten DDT :tä. Myrkyttäjät hoitavat työnsä ilman minkäänlaista suojaa suoraan hengittäen näitä myrkkyjä. Neljänneksi: Riisiä kuljetetaan meille toiselta puolelta maailmaa, se on kestämätöntä kehitystä. Viidenneksi: Riisin hinnasta vain murto-osa jää viljelijöille. Vain muutama prosentti. Suurin osa hukkuu matkalla erilaisiin kansainvälisen kaupan lokeroihin, yleensä monikansallisille yrityksille ja pörssien osakkeenomistajille.

Eikä tässä vielä kaikki! Kuudenneksi: Me suomalaiset voimme korvata tämän mauttoman ja vähän terveysvaikutteisia ainesosia sisältävän tuotteen täysin kotimaisella, suomalaiselle tuotteella, joka on puhdasta, energiaa antavaa, terveellistä lisäaineetonta ilman myrkkyjä kasvatettua ja pelkällä taivaan sateella kasteltua tuotetta, joka kaiken lisäksi maistuu aivan uskomattoman hyvältä. Eikä tarvitse makulisänä chilejä sun muita marakatin mausteita. Rahat jäävät 100% Suomeen ja viljelijät saavat siitä osan elantoansa. Jo 5000 vuotta sitten, kun viljakasvit saapuivat Suomeen, ne jalostautuivat luonnonmukaisesti meidän leipämme perusraaka-aineeksi. Sellaisia ovat erityisesti RUIS, KAURA ja lähes unhoon jäänyt OHRA.
On niin hienoa ja on niin fiiniä tilata ravintolassa eksoottisia kampasimpukoita ja valkoista riisiä chilikastikkeessa. Voihan verokirja!

Ostakaa ohrasuurimoita ja kerätkää metsästä sieniä, ja tehkää maailman maukkainta ja ravitsevinta ruokaa. Tässä ohje:

2 dl rikottuja ohrasuurimoita
1/2 sipulia kuutioina
6 dl kasvislientä
100 g voita
300 g tuoreita tai pakastettuja herkkutatteja ja kantarelleja
timjamia
suolaa
valkopippuria
1 valkosipulin kynsi murskattuna

Freesaa sipulikuutiot, valkosipuli ja sienet öljyssä 2 min. Lisää ohrasuurimot ja pyöräytä. Lisää kasvislientä hiljalleen noin 20 min ajan, kunnes suurimot ovat vähän vaille kypsiä - al dente. Mausta suolalla, valkopippurilla ja timjamilla

Lopuksi laita voi joukkoon. Koostumuksen tulee olla kermainen.
Jos uskot minua, saat itsellesi upeata ja maistuvaa ruokaa. Ja edullista. Olet mukana omalla osuudellasi myös kestävässä kehityksessä ja kotimaan talouden tukemisessa. Pienellä, mutta tärkeällä osuudella. Kiitos, että haluat olla mukana.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet/osoitteenmuutokset: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit