|
Aloitimme
vastikään yhteistyön Håll Skärgården Ren (Pidä saaristo siistinä) -yhdistyksen
kanssa. Se tekee hienoa työtä ja olemme ylpeitä kumppanuudestamme. Ensi
kosketukseni yhdistykseen tapahtui jo 70-luvun alussa. Lähdimme veneelläni juhannuksen
viettoon saaristoon . Tällä kertaa mukanani oli työntekijäni
LEPISTÖN RAUSKA. Myöhemmin hän tuli tunnetuksi levymogulina löytäen mm.
ANNAN HANSKIN JA RAINER FRIMANIN. Rauska oli hauska mies. Eikä levennellyt
kielitaidollaan. Mitäs sellaista kehumaan, mitä ei oikein ole.
Rantauduimme Ahvenanmaalle
kuuluvalle nk. pohjoisen JURMON kylän laituriin ja lähdimme tepastelemaan kylän
raittia. Paikallisella seurantalolla näkyi olevan jonkinlaiset juhlat, jonne
tietenkin änkesimme. Jostain kumman syystä meidät ohjattiin aivan eturiviin
istumaan. Ohjelma alkoi. Se oli luonnollisesti ruotsin kielellä. Puheohjelma
kesti ja kesti. Rauska vääntelehti levottomana. Kyllästytti tietenkin jo
kielitaidon puutteenkin vuoksi. Parin tunnin kulttuuripitoisen ohjelman jälkeen
Rauskan kasvoille alkoi nousta puna ja hän totesi minulle sarkastiseen
tyyliinsä: ”Mulle riittää tämä ruattinkielinen höpötys. Minä en kerta kaikkiaan
jaksa kuunnella kahta tuntia siitä, miten puutarha pitää pitää puhtaana.”
Rauskalta oli mennyt ymmärrys sekaisin sanoilta TRÄDGÅRDEN (puutarha) ja
SKÄRGÅRDEN (saaristo).
|
|
|
|
Meikäläisellä alkaa nyt
”joulunaika”. Leipätyö pitää kiireisenä. Päivät pitenevät muutoinkin kuin auringon
ansiosta. Ajattelin helpottaa myös lukijoitani ja mahdollistaa hetken
hiljaisuuden. Postini ei kolahda nyt vähään aikaan Sinulle. Senkin hetken
voit helliä, olemalla vaan. Palaan postiluukullesi jälleen joskus elokuussa.
Jos sen suot.
Toivotan Sinulle ja läheisillesi
elämän onnellista aikaa. Sitä se on. Jollet usko, mieti ja katsele
ympärillesi. Valitse mieluisat elämän hetket. Mitäs niitä muita
muistelemaan.
Samalla kiitän niitä tuhansia
lukijoitani, jotka ovat myötäeläneet kanssani tarinoiden ja reseptien parissa.
Olen saanut uskomattoman paljon ystäviä, kirjeenvaihtokavereita. Olen myös
saanut lukea lukemattoman määrän onnellisten ihmisten tarinoita. Kiitos
kaikille niistä. Kiitos niin paljon, että varmaan riittää. (elämme nyt tiukkaa
aikaa, joten kiitoksiakaan ei kannata tuhlata.)
|
|
|
|
|
ALKURUOKA
Suolasavulohta Loistokarin tapaan
lohifilee pieni nippu tilliä 1 rkl tuoretta ruohosipulia 1 rkl tuoretta timjamia yhden sitruunan kuori raastettuna 1 teelusikallinen musta- puna ja valkopippuria suolaa
Poista fileestä nahka ja ruodot. Leikkaa lohen
paksummasta päästä pitkittäin noin 20 cm mittaisia ja 4 cm levyisiä tankoja. Suolaa tangot reilusti ja jätä jääkaappiin 2 tunniksi.
Tee mausteseos johon hienonnettua tilliä, timjamia,
ruohosipulia ja sitruunan kuorta. Murskaa pippurit ja lisää yrttien joukkoon.
Poista lohitangoista ylimääräinen suola ja pyyhi tangot
kuiviksi.
Kuumenna paistinpannu savuavan kuumaksi ja paista
jokaista sivua noin 10 sekuntia, sisustan on tarkoitus jäädä lähes raa’aksi.
Jäähdytä!
Savusta tankoja noin 3 minuuttia vahvassa savussa.
Mausta tangot mausteseoksella kauttaaltaan ja lisää
suolaa maun mukaan.
Kääri tangot tuorekelmuun tiukaksi pyöreäksi ´makkaraksi´
ja siirrä jääkaappiin maustumaan.
Parhaimmillaan tämä herkku on 2 päivää valmistamisen
jälkeen.
PÄÄRUOKA:
Paistettua Airiston
siikaa, Rymättylän varhaisperunat ja
tyrnivoikastiketta
siikafilee rypsiöljyä voita tillin varsia kapriksia suolaa ja pippuria
Poista fileestä suomut ja ruodot. Paloittele filee
annospaloiksi ja kuivaa nahka huolellisesti. Mausta palat 10 min ennen paistoa
suolalla ja pippurilla.
Kaada pannulle tilkka öljyä ja kuumenna pannu. Lisää
pannulle kalat nahkapuoli alaspäin, tillin varret, kaprikset ja nokare voita.
Vähennä lämpöä ja lusikoi öljy-voi seosta kalojen päälle
kunnes kypsä.
Tyrnivoikastike
200 g tyrnimarjoja loraus hunajaa kahvikupillinen valkoviiniä voita suolaa
Laita kattilaan marjat, hunaja ja viini. Kiehauta ja
soseuta marjat joko haarukalla tai käsimikserillä.
Keitä kastiketta kasaan noin puolet ja ota pois levyltä.
Lisää jääkaappikylmää voita noin 2 rkl voimakkaasti sekoittaen.
Voit halutessasi siivilöidä kastikkeen. Mausta suolalla.Tarjoile
heti.
JÄLKIRUOKA:
Höyrylaivan kapteenin
mansikat
Rasiallinen mansikoita appelsiini vähän hunajaa Cointreau likööriä vispikermaa
Raasta puolikkaan appelsiinin kuori ja purista mehu.
Lisää hunaja ja noin puoli dl likööriä, maun mukaan.
Lisää mansikat halkaistuina marinadiin ja anna maustua
kolmisen tuntia jääkaapissa välillä sekoittaen.
Tarjoile vaahdotetun kermavaahdon kanssa.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet:
oskari@herrankukkaro.fiLisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti