|
Elettiin 70-luvun
alkua. Pienen pitäjän pienen kylän kyläyhdistys järjesti kerran kesässä,
juhannuksena, vanhanajan kesälavatanssit juhannuskoivuineen ja –kokkoineen.
Kaikki oli kuin ennen: tytöt kauniita ja pojat komeita. Ainoa ero
tavanomaiseen juhlaan tällä kertaa oli paikalle saapunut ”kaukopartio” eli
poliisit sinisellä Saabilla. Virkavalta katsasti paikan ja kiinnitti huomionsa
keskellä pihaa tönöttävään SAHTITONKKAAN. ”Kenen tämä on?” Vastaus tuli yhtenä
äänenä kuorossa: ”Meiän!”
Poliisillekin
tarjottiin. Eivät edes maistaneet. Alkoi tiukka sanailu: ”Ei tällaista menoa
saa olla. Tonkka täytyy poistaa ja heti.” Yhteisöomistajien kuoro siihen jälleen yhteen ääneen: ”Poistetaan
heti, kun se on tyhjä tai tanssit päättyneet.” Ei kelvannut poliiseille, eikä sopua syntynyt. Virkavalta muutaman
paikallisen kanssa poliisiautoon ja siellä yhteys keskukseen. Vallesmanni
sattui olemaan paikan päällä ja antoi tiukan ohjeistuksen: ”Antakaa tonkan
olla! Selvitellään myöhemmin sitten, ettei mene kylän juhannus pilalle.”
Selvillä ohjeilla
sopu syntyi ja tonkka pysyi pihalla. Myöhempinä juhannuksina
perinnettä jatkettiin, mutta tarjoilu tapahtui kahvion keittiöstä käsin. Sillai
hissukseen vaan.
Kuulin, että
silloiset kylän 20–30-vuotiaat nuoret järjestivät viime kesänä
juhannusmuistelot kesälavallaan. Keski-ikä lähenteli 70 vuotta, mutta tunnelma
ja nostalgia olivat paikallaan. Sama
ruostunut sahtitonkka 50 vuoden takaa seisoa tönötti ruohottuneella pihalla.
Sen tyhjentyminen kestikin sitten pitkälle yli kesäisen viikonlopun. Niin
maailma muuttuu…
|
|
|
|
Munakas kuuluu
sarjaamme ”kierrätysruokaa” parhaimmillaan. Samaa sarjaa kuin pitsa, pyttipannu,
paella jne. Munakkaan valmistuksessa vain mielikuvitus on rajana.
Ruokaöljyä tai
voita astian voiteluun
2 kananmunaa
Hiukan hienoa
merisuolaa
Rouhittua
mustapippuria
Vajaa
kahvikupillinen kermaa
Täytteitä
ruokakaapista
Voitele
uuninkestävä astia ruokaöljyllä tai voilla. Laita uuni lämpiämään 180
asteeseen. Riko munat erilliseen astiaan ja sekoita haarukalla. Lisää suola,
pippuri ja sekoita vielä. Sitten lisää täytteet. Täyte voi olla melkein mitä
vaan. Lihaa, kalaa, makkaraa, juusto raastettuna sopii erinomaisesti,
tomaattia, kurkkua, salaattia, hedelmän palojakin, sieniä ja mitä vaan kaapista
löytyy.
Hienoja sävyjä saa muutamalla valikoidulla täytteellä. Hyvän tuloksen
saat myös esimerkiksi pelkillä sienillä. Tai suolakurkun paloilla ja pähkinöillä
tai manteleilla. Sekoita kaikki vielä ja kaada ne uuniastiaan. Vielä kerma
päälle ja sitten uuniin vartiksi. Vaikka lusikalla syöden työpäivän starttiin.
Älä ota tätä vakavasti, kuten ei muutakaan ruoan valmistusta. Pääasia, että
nautit tekemisestä ja tuloksesta.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet:
oskari@herrankukkaro.fiLisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti