Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


KESÄLAVAN TANSSIT

Elettiin 70-luvun alkua. Pienen pitäjän pienen kylän kyläyhdistys järjesti kerran kesässä, juhannuksena, vanhanajan kesälavatanssit juhannuskoivuineen ja –kokkoineen. Kaikki oli kuin ennen: tytöt kauniita ja pojat komeita. Ainoa ero tavanomaiseen juhlaan tällä kertaa oli paikalle saapunut ”kaukopartio” eli poliisit sinisellä Saabilla. Virkavalta katsasti paikan ja kiinnitti huomionsa keskellä pihaa tönöttävään SAHTITONKKAAN. ”Kenen tämä on?” Vastaus tuli yhtenä äänenä kuorossa: ”Meiän!”

Poliisillekin tarjottiin. Eivät edes maistaneet. Alkoi tiukka sanailu: ”Ei tällaista menoa saa olla. Tonkka täytyy poistaa ja heti.” Yhteisöomistajien kuoro siihen jälleen yhteen ääneen: ”Poistetaan heti, kun se on tyhjä tai tanssit päättyneet.” Ei kelvannut poliiseille, eikä sopua syntynyt. Virkavalta muutaman paikallisen kanssa poliisiautoon ja siellä yhteys keskukseen. Vallesmanni sattui olemaan paikan päällä ja antoi tiukan ohjeistuksen: ”Antakaa tonkan olla! Selvitellään myöhemmin sitten, ettei mene kylän juhannus pilalle.”

Selvillä ohjeilla sopu syntyi ja tonkka pysyi pihalla.  Myöhempinä juhannuksina perinnettä  jatkettiin, mutta tarjoilu tapahtui kahvion keittiöstä käsin. Sillai hissukseen vaan.

Kuulin, että silloiset kylän 20–30-vuotiaat nuoret järjestivät viime kesänä juhannusmuistelot kesälavallaan. Keski-ikä lähenteli 70 vuotta, mutta tunnelma ja nostalgia olivat paikallaan. Sama ruostunut sahtitonkka 50 vuoden takaa seisoa tönötti ruohottuneella pihalla. Sen tyhjentyminen kestikin sitten pitkälle yli kesäisen viikonlopun. Niin maailma muuttuu…


Kesälavan tanssit 6.6.14

 
 
Uunimunakas 6.6.14
 
 
UUNIMUNAKAS
 
Munakas kuuluu sarjaamme ”kierrätysruokaa” parhaimmillaan. Samaa sarjaa kuin pitsa, pyttipannu, paella jne. Munakkaan valmistuksessa vain mielikuvitus on rajana.

Ruokaöljyä tai voita astian voiteluun

2 kananmunaa

Hiukan hienoa merisuolaa

Rouhittua mustapippuria

Vajaa kahvikupillinen kermaa

Täytteitä ruokakaapista

Voitele uuninkestävä astia ruokaöljyllä tai voilla. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Riko munat erilliseen astiaan ja sekoita haarukalla. Lisää suola, pippuri ja sekoita vielä. Sitten lisää täytteet. Täyte voi olla melkein mitä vaan. Lihaa, kalaa, makkaraa, juusto raastettuna sopii erinomaisesti, tomaattia, kurkkua, salaattia, hedelmän palojakin, sieniä ja mitä vaan kaapista löytyy.

Hienoja sävyjä saa muutamalla valikoidulla täytteellä. Hyvän tuloksen saat myös esimerkiksi pelkillä sienillä. Tai suolakurkun paloilla ja pähkinöillä tai manteleilla. Sekoita kaikki vielä ja kaada ne uuniastiaan. Vielä kerma päälle ja sitten uuniin vartiksi. Vaikka lusikalla syöden työpäivän starttiin. Älä ota tätä vakavasti, kuten ei muutakaan ruoan valmistusta. Pääasia, että nautit tekemisestä ja tuloksesta.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit