Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


ILKEÄ POMO


Yrittäjäystäväni Laukkasen Markun kanssa (nimi keksitty turvallisuussyistä) kävin tässä taannoin kollegiaalista keskustelua yrittämisestä. Iloja ja suruja on, kuten inhimillisessä elämässä yleensäkin. Hän kertoi herskyttävän tarinan takavuosilta, ollessaan Turun Kaupungin palveluksessa. Silloin kun hän oli vielä kuukausipalkalla. Hänen pomonsa oli äärimmäisen tiukka työajoista. Kerran kun Markku myöhästyi töistä, hän pyyteli anteeksi pomoltaan, kun oli nukkunut vahingossa pommiin. ”Ai! nukutko Sinä kotonakin?” kysyi tämä ilkeä pomo. Markku ajatteli antaa vielä takaisin. Eräänä aamuna Markku tuli töihin klo 8.15. Pomo oli jättänyt hänen työpöydälleen lapun, jossa luki ”Kävin täällä klo 8.00. Paikalla ei ollut ketään”. Allekirjoituksena pomon nimi. Seuraavalla viikolla taas sama juttu. Markku huomasi tilaisuuden tulleen. Hän otti molemmat laput ja liimasi ne henkilökunnan NAISTEN vessan oveen. Ja sitten hän perusti oman firman.
 

Viime tarinassani kerroin Raision Gulf -huoltoaseman jakelijasta Raikasta, joka ei osannut lausua Gulf, vaan GLUF. Kun isäntä uhkasi erottaa hänet, totesi Raikka: ”Ei sen väliä, minua onkin pyydetty töihin tuohon naapuriin, TREBOILIIN”. Sain nyt palautetta. Lukijani Gitte Oulusta kirjoitti kuulleensa, että Raikkaa olisi pyydetty töihin myös SLEHHILLE. Gittelle lähtee höyrylaiva Ukkopekan 75-juhlaristeilylahjakortti ensi suvelle.

Kuten joulukuussa MTV 3:n Studio 55 Markku Veijalaisen haastattelussa kerroin, työn alla on kirja: Kyllä minä niin itseni mokasin. Ja näitähän minulta löytyy. Monenkin kirjan verran. Jos sinä koet onnistuneesi mokaamaan itsesi oikein kunnolla, kerro tarina minulle. 75-v juhlaristeilylippuja on jaossa. Palkitsen ja julkaisen parhaat. Lähetä mokasi e-mail: oskari@herrankukkaro.fi  ( nimimerkillä tai omallalla nimelläsi).
Muista: Se parhaiten nauraa, joka itselleen nauraa.


 
HAUKITARTAR

Kun tätä tarjoat asiantuntijoille, sanovat, että harvoin on saanut näin hyvää siikatartaria. Tottahan sen voi tehdä siiastakin tai mistä kalasta melkein vaan. Mutta tällä osoitat nautiskelijoille, ettei kyseessä ole ainoastaan tuote nimeltään: ”Hauki on kala.” Vaan, että kyseessä on hyvä kala. Haukikokki omaa ennakkoluulottomuutta ja vähäsen näyttämisenkin taitoa.

250 gr haukifilettä
2 pientä tai 1 iso sipuli
3 rkl tyrnimehua tai siruunmehua
1 rkl vinegretteä tai etikkaa
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
suolaa ja pippuria
tilliä aika paljon
kapriksia aika vähän

Hienonna haukikala ja sipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Sekoita yhteen kaikki aineosat paitsi tilli.

Jätä jääkaappiin päiväksi, vuorokaudeksi, pariksi. Ei sen niin nuukaa. Ennen tarjoamista lisää tillisilppu. Tarjoa kuoriperunoiden kera tai huikopalana ruisleivän päällä.


Resepti tulostettavassa muodossa.

Eräs lukijani lähetti tärkeän ja huomioitavan kommentin kalan graavaamisohjeeseeni. Sisäveden, siis makeaveden kaloja ei kannata syödä raakana. Siis graavattuna. Jos niin tekee, pitää kala ensin pakastaa. Mutta ei se sitten ole enää mitään herkkua. Mutta merivedessä suolan ansiosta lapamato ei viihdy. (Kunnes joku viisas senkin todistaa toisin).


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit