Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoMUOTOILTU HÄÄKAKKU

Olemme saaneet järjestää höyrylaivallamme satoja häätilaisuuksia. Kuuluisuuksiakin, mutta mitä niistä. Vähän väliä saan kuulla kommentteja siitä, kuinka heidät vihittiin Ukkopekalla. Hienoa. Minä olen pitänyt kirjaa: Vieläkö on liitto koossa? Uskokaa tai älkää, yhtään ainoaa purkautunutta liittoa en ole saanut tietooni. Tämä ei ole mainos. Voittehan järjestää häänne missä vaan. Otatte sitten itse vastuunne sen kestävyydestä. Vanhan merilain mukaan laivan kapteenilla oli oikeus vihkiä avioliittoon laivalla. Joskin satamaan tullessa liitto piti ratifioida. Ukkopekan kapteenina minäkin ole vihkinyt lukuisan määrän pareja.

Poikani Karioskari jatkaa merenjäljissäni laivan vastaavana päällikkönä. Hän on kasvanut toimeensa äidinmaidosta lähtien. Monenmoista on koettu. Yksi tapahtuma muistuu mieleeni: Laivamme oli varattu erään yhteiskuntamme tukipilarin tyttären häätilaisuuteen. Hääakku tuotiin hyvissä ajoin salongin pöydälle. Henkilökunnan vastaanottaessa vieraita laivan keulakannella, 4 -vuotias pojanvesseli hoiteli salonkitoimet. Kun vieraat saapuivat juhlatilaan, valtaisan hääkakun pinnoitteessa näkyi viiden pienen sormen tekemät uudelleenmuotoilut. Kermaa oli häipynyt oiva määrä. Laivakokki koetti parhaansa mukaan paikata kakkua ja tilannetta. Aika turhaan.

Kun sitten juhlat etenivät juhlapuheeseen ja Sali hiljentyi, kuului poikani kirkas ääni: ” Isi! Eiks morsiamen kuulu olla kaunis? Tuo tätihän on lihava”. Siirryin ohjaamon puolelle poika kainalossani. Sitten aloitin kunnon ripityksen. Ja lisäsin vielä: ” Äläkä koskaan sano ketään ihmistä lihavaksi ”. ” Miten se sitten kuuluu sanoa? ” No sano vaikka tukeva, muttei koskaan lihava.” ” Juu juu. Mutta isi, eiks kuitenkin asia ole niin, että maailmassa kaikki tukevat voittaa rosvot?” ”Kyllä poikani. Niin se on”. Huhhejaa…..

Seuraa meitä Facebookissa

HAUKI ON KALA -  HAUKI ON HYVÄ KALA

Jostain syystä hauki on Suomessa aliarvostettu kala. Kumma juttu. Herrankukkaroon on tulossa piakkoin kaukaa itäisiltä mailta fiiniä väkeä. He haluavat kalastaa. Nimenomaan haukea. Onhan hauki urheilukalastajalle haasteellinen kisakumppani. Vastusta löytyy. Naapurini, ravintoloitsija Mäkisen Pena perusti Naantalin Vanhaankaupunkiin 1970 - luvun alussa todennäköisesti Suomen ensimmäisen TAPAS - baarin. Yksi suosituimmista tapaspaloista oli graavattu valkea kala. White Fish, kuten Pena sen nimikoi. Kansa nautti silmät viiruilla ihanaa graavisiikaa. Ei Pena korjannut. Se oli graavia haukea. Minä tein viime kesänä Vaakahuoneen Saaristopöydässä saman tempun. Graavasimme haukea karpalomurskeella. Kehuja tuli. Toinen huikea menestys oli mustikkagraavattu kuha. Ja tietenkin tyrnigraavattu siika.

Hauki on kalana hieman vaimean makuinen. Mutta kun sen fileoi ja ottaa ruodot pois, se on paistettuna erinomainen kala. Mutta se vaatii hyvät lisukkeet.
Sain ystävältäni reseptin Muumimamman keittokirjasta. Riemastuin. Siinä oli salaattikastike juuri sellaisena kuin Lyökin Mamma ja äitini sen aikanaan valmistivat. Kesäisin kalastimme isäni kanssa haukea Lyökissä lähes päivittäin. En kyllästynyt, kun oli hyvät lisukkeet. Tässä reseptit teille.

Eikä maksa paljoa. Eikä maksa haukikaan. On silakan lailla lian halpaa. Nykymenossa.

Piparjuurikastike

200 g kermaviiliä
3 tl piparjuuritahnaa
1 tl maustepippuria
merisuolaa

Vanhanajan lehtisalaatti

Kulhollinen salaatinlehtiä
1 dl kuohukermaa
1 tl sinappia
1 tl sokeria
Ripaus suolaa
1 rkl etikkaa
2 kovaksi keitettyä kananmunaa

Huuhdo salaatinlehdet tarvittaessa, valuta ja revi. Vaahdota kermaa hiukan, mutta jätä se löysäksi. Sekoita joukkoon etikka, mausteet ja kuoritut, hienonnetut kananmunat. Kaada kastike salaatin päälle juuri ennen tarjoilua. Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
ONNELLINEN MIES

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit