Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


PERHEELLISEN ON PAKKO YRITTÄÄ

Kotini naapurissa, Naantalin Vanhankaupungin rannassa, ystäväni Mäkisen Pena piti aikanaan legendaarista Tawastin Kilta ravintolaa. Itse asiassa Pena on ollut koko Naantalin rannan elämän alku ja sikiö. Persoonallinen mies. Mutta persoonallinen oli hänen tarjoilijansakin. 70-luvulla tarjoilijana työskennellyt Matti. Siihen aikaan ravintolalasku ( tai niin kuin ystäväni Punssi asian ilmaisi: maksuehdotus) kirjoitettiin käsin paragon- lomakkeelle. Syömisen ja juomisen yhteenlasketun summan alle kirjoitettiin vielä lisärivi, tarjoilupalkkio 15%. Sen jälkeen kirjoitettiin mahdollisesti ostettu tupakka. Sen myyntipalkkio oli niin pieni, ettei siitä voinut maksa 15% tarjoilupalkkiota.

Tämä tositarinamme kaveri kirjoitti vielä yhden lisärivin: ”J.O. 10 mk” Näin hän oli tehnyt koko kesän. Ilman yhtäkään reklamaatioita. Vihdoin ravintolan viimeisinä aukiolopäivinä syksyllä eräs asiakas otti esille tuon lisärivin:

” Kyllähän minä tämän laskun maksan, mutta mielenkiinnosta vain haluaisin tietää, mitä tuo J.O. 10 mk tarkoittaa?” Matti punastui häiveen verran (muodollisesti). Ojensi asiakkaalle 10 mk ja totesi: ” Ai sä huomasit. Se tarkoittaa, että JOSKUS ONNISTAA. Kato perheellisen on pakko yrittää.”


BANAANIMUNAKAS


Hymyilyttää tämä luomisen ilo. Muusikkona tuttua on nuottien kanssa säveltäminen. 12 nuottia ja niiden erilaiset järjestykset, painotukset, määrät jne aikaansaavat uskomattomia taideteoksia. Parhaimmillaan. Usein hirveää hälyääntä, kuten nykymusiikki. Sama se on keittiötaiteilijoiden kanssa. Kun aiemmin kirjoitin banaanpannarin reseptin, kirjoitti yksi lukijoista kahden päivän viiveellä kiitoksensa, kun ei saanut ähkyltään läppäriä auki. Tänä aamuna kävi taas niin kunnei koskaan ennen, ettei aamiaistarvikkeita ollut käytössä oikeastaan lainkaan. Kananmunia oli ja vettä tietysti ja suolaa.
Siittä vaan säveltämään:

Ainesosat:
4 kananmunaa
1 dl vettä
hitusen suolaa
muutama banaani

Vatkasin kananmunat ja veden kulhossa ja ripottelin suolan joukkoon. Siivutin ohuiksi kiekoiksi muutaman banaanin ja lisäsin joukkoon. Lämmitä paistinpannu (jos on hyvä teflon, et tarvitse rasvaa) ja kaada seos siihen. Laita kansi päälle ja anna muhia 5-10 minuuttia, välillä puulastalla hämmentäen. Ota iso lautanen ja laita se pannun päälle. Kaada komistus toisinpäin ja kopsauta pannun pohjaan. Siitä se irtoaa jos irtoaa. Kuka sanoi, ettei banaani sovi munakkaaseen? Olin ihan kuulevinani.

Ja sitten munakasta naamaan kuin rappari vaan..

Resepti tulostettavassa muodossa

 
 Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit