Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


VEKSELIN LANKEEMUS

Elettiin aikoja, jolloin elämä oli vekselivetoista. Hurjaa touhua. Korot olivat samaa luokkaa kuin nykyään pikalainoissa. Kukaan ei niitä silloin asettanut kyseenalaisiksi. Muistan, kun kerran otin Naantalin Yhdyspankista eli SYP:stä hätätilanteessa vekselin, vuosittainen korko huomioiden vekselin nostokulut ym. olivat 56 %. Siinä moni yritys kaatui. Kovaa oli vekselielämä yksityisillekin. Minulla on ollut parta siitä lähtien, kun laivastosta pääsin. Kerran ajoin sen pois. Kävin silloin hakemassa pankista vekseliä. Se oli 60-luvulla.

Veneveistämössäni työskenteli takavuosina lasikuitupuolella työntekijänä Forstömin Reiska. Hulvattoman hauska ja mukava kaveri. Ja hyvä työntekijäkin. Talous joskus vähän, ihan vähän tökki. Hän joutui hakemaan Naantalin SYP: stä kerran tonnin vekselin ja minä onneton menin siihen takuumieheksi. Nimi pitkään paperiin alas oikealle ja taakse ylös poikittain.

Käytäntö oli tiukka vekselin takaisinmaksun kanssa. Ehdoton viimeinen takaisinmaksuaika oli eräpäivää seuraavana toisena päivänä klo 12 mennessä. Klo 13.30 viimeistään pankki ilmoitti maksamattomuuden maistraattiin, joka protestoi sen saman tien ja ilmoitti Kauppalehteen. Se oli luoton menoa ja lujaa. Ja tehokkaasti.

Eräänä päivänä hiukan ennen kello kolmeatoista päivällä soi yrityksemme puhelin: ” Tässä on pankinjohtaja Markku Salminen Syp: stä terve! Oskari ,olet laittanut nimesi takaajaksi Reima Forstömin tuhannen markan vekseliin. Se on erääntynyt eikä sitä ole maksettu. Puolen tunnin kuluttua se menee protestilistalle ja sinun nimesi on takaajana mukana. Olet sen jälkeen luottokelvoton 10 vuotta. ”Vatsani meni täysin sekaisin. Huusin hallin puolelle Reiskalle, että voihan verokirja Reiska. Olet jättänyt lupauksesi vastaisesti takaamani vekselin hoitamatta.

Reiska tuli toimistoon ja soitti pankinjohtajalle: ” Tässä on johtaja Forström Beaufort Oy:stä hyvää päivää. Kuulin, että teillä on siellä pankissa maksuongelmia. Onko asia todella niin heikosti? ”Kului pitkä pitkä tovi, kun pankinjohtaja Salminen veti henkeä. Hän ei vähään aikaan saanut sanotuksi mitään.

Otin Reiskan mukaani ja suihkasimme autollani pankkiin mukanani uusi tyhjä vekselilomake. Pankinjohtaja istui vieläkin valkoisena kopissaan, kun ojensimme hänelle uuden tuhannen markan kahden viikon vekselin nimiemme allekirjoituksin.

” Meidän firmassa pankkiasiat hoidetaan aina mallikkaasti. Me vastaamme aina velvoitteistamme emmekä jätä pankkia pulaan ”, totesi Forstömin Reiska.

Johtaja Salminen katsoi uutta vekselilomaketta ja väri alkoi palautua. Jälkeenpäin hän totesi pankinjohtajan ammatin olevan hyvin mielenkiintoisen.

Vatsanikin kiinteytyi sitten pikkuhiljaa. Reiskalla on nykyään asiat hienosti hoidossa. Ja vekselitkin ovat nyt mennyttä elämää.UUNILAHNA

Keskiajalla Ruotsin hovissa syötiin kalasta kaikki muu paitsi sen liha. Sisälmykset, pää silmineen jne. Rahvas söi jopa kalan lihaa. Suuri suosikki kaikille oli LAHNA. Myös särki. Nyt särkeä kutsutaan roskakalaksi. Sillä lannoitetaan peltoja. Särjen fileet ovat suolattuna maukasta ja hyvää ruokaa. Itä-Suomessa säilötään särkeä peltipurkkeihin mm. tomaattisoosiin. Hakkaa mennen tullen tonnikalasäilykkeet. Särki ja lahna ovat lähikaloja jos mitkään. Mistä syy arvostuksen puutteeseen? Se on vain niin, että se on RUOTO. Olemme ruotopelkuria kansaa. Aivan turhaan.
Toinen arvostuksen puute liittyy hintaan. Nämä kalat ovat liian halpoja. Että silleen. Kuhan hinnalla saa yli kymmenen lahnaa.

Tee perinteistä vanhanajan UUNILAHNAA. Sitä Suomen kansa on nauttinut vuosisatoja, jopa vuosituhansia. Suurena herkkuna. Ja nyt taas.

Ainesosat:

Lahna
1 omena
1 sipuli pieni
Ruohosipulia
Kuivattuja hedelmiä
Suolaa ja pippuria
Voita tai rypsiöljyä.

Laita suomustettu lahna voipaperin päälle uuninpellille. Jollet saa valmiiksi suomustettua lahnaa, suomusta se käsin, kala muovikassin sisällä, niin suomut eivät lentele ympäriinsä. Poista myös kidukset ja muut sisukset.

Sekoita kulhossa pieniksi paloitellut omena ja sipuli sekä erilaisia kuivattuja hedelmiä, luumuja, rusinoita yms. Vielä ruohosipulisilppua, suolaa ja pippuria. Laita mössö lahnan vatsaan ja voitele kalan pinta voilla tai rypsiöljyllä.

Uuniin 180 asteeseen noin 45 minuuttia riippuen kalan koosta. Lisukkeeksi salaatteja tai keitettyjä kuoriperunoita. Kastikkeeksi kermaviiliä, johon voi sekoittaa kaikkea mielenkiintoista kirpeää ja makua kohottavaa.

Isosta lahnasta riittää 3-4 :lle nauttijalle. Annoshinta on muutaman kymmenen centtiä.

Resepti tulostettavassa muodossa 


P.S. LUKIJAPALAUTE

Sarjassamme Kaurapuuro ja suklaanappi: En ollut silmiäni uskoa, kun sain kirjeen Janiralta. Hän kertoi tarjonneensa neljälle lapselleen 18 vuoden ajan suklaamannapuuroa siten, että puurokulhoon lisätään lopuksi päälle reilusti maustekurkun siivuja. Kertoipa vielä jääneensä sauvolaisiin maustekurkkuihin koukkuun…

Laita minulle reseptisi käsittämättömistä makuyhdistelmistä. Parhaat palkitaan Ukkopekan risteilylahjakorteilla. oskari@herrankukkaro.fi


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit