Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


NUOREN OPETTAJAN ONNEA

Valmistuin vuonna 1964 mahdollisesti Suomen nuorimpana kansakoulunopettajana. Silloin täysi-ikäisyyden raja oli 21 vuotta. Ylitin tuon rajan nippa nappa toukokuun lopulla, ennen kuin minut ”vihittiin” kansankynttiläksi. Kun siihen aikaan kotini oli Taivassalon saaristopitäjässä, minua kutsuttiin ”Taivassalon talikynttiläksi”. Perustelu: ” Valuu valuu, muttei juokse. ”

Opettajanvirkani untuvikkovuosina koin hämmentävän tapahtuman. Rauman Nanun koulun eräs naisopettajista oli jäämässä eläkkeelle ja siinä yhteydessä järjestettiin tilaisuus Rauman vanhassa kirkossa. Muut opettajat olivat ideoineet kontrastin. Minä, ison koulun nuorimpana miesopettajana saatoin tilaisuuden päätyttyä käsikynkässä opettajan ulos kirkosta. Kirkon portailla olivat muut opettajat rivissä reunustaen rappusia kunniakujassa.

Portaiden alapäässä seisoi iso ulkomaalainen turistiryhmä seuraten seremoniaa. Saapuessamme heidän kohdalleen vanha opettaja katsoi hellän kiitollisena minuun haluten kiittää järjestetystä tilaisuudesta. Taisinpa vielä kohteliaasti suudella häntä kädelle. Samalla koko turistiryhmä puhkesi valtaviin ablodeihin. Olin näkevinäni muutaman vanhemman rouvan pyyhkivän nenäliinalla silmäkulmaansakin.

Huh huh. Olipahan helluista. Pahinta oli se, että muut opettajat olivat tikahtua nauruun. Huumorintajuttomuuttani vaihdoin ammattia.
PRESIDENTIN PYTTIPANNU

Kuten aiemmin olen kertonut, uuden presidenttimme valinta hiveli itsetuntoamme. ” Entinen höyrylaiva Ukkopekan tarjoilija”. Onhan se reippaanlaisesti sanottu, mutta totta. Joskin hyväntekeväisyyskampanjamme yhteydessä toteutettu. Sauli Niinistö lahjoitti tarjoilijanpalkkionsa TYKS:in lapsipotilaille. Olin kovin otettu, kun hän kertoi lempiruokiensa olevan pyttipannu ja kaalikääryleet. Kun lisäksi asun Suomen kesäpääkaupungissa Naantalissa, vastapäätä Kultarantaa, saattaa olla, että naapurit vaihtavat keskenään lempparireseptejään. Se on kyllä meidän välillä yksinkertainen toimi. Samat reseptit kulkevat kahteen suuntaan. Ruokamakuni on äärettömän yksinkertainen. Mutta kun ihmisellä on vain yksinkertainen elämä, siitä pitää nauttia.

Nyt kehtaan tunnustaa, että lähes aina, kun olen yksin kotona, teen itselleni pyttipannua. Ja kun on kiire ja haen kaupasta jotain nopeaa, ostan kaalikääryleitä. Turussa on lihakauppa, joka on tullut kuuluisaksi Presidentin pihveistä. Tässä nyt sitten jatkoa tasavaltalaisille hoviruoille. Nämä ruoat saavat naapurit hyvälle ololle. Molemmin puolin.

(Ohje Salon Marttojen Sirkka Helmisen osviittojen ja Iltalehden Markku Haapion taltioinnin mukaan).

Ainesosat:

10 keitettyä perunaa
1 iso sipuli
500 gr lenkki- tai muuta makkaraa.
Parhaita ovat paistinmakkara, hevosmakkara ja Suomimakkara.
voita ja/tai rypsiöljyä
merisuolaa ja pippurirouhetta
2 kananmunaa
kermaa

Kuori kylmenneet perunat ja paloittele puolen tulitikkuaskin kokoisiksi
Kuori ja hienonna sipuli.
Kuori ja paloittele makkara - ei kannata käyttää HK: n kevytlenkkiä, siinä on rasvaa 0% - mitäs makkaraa sellainen on?
Kuumenna korkealaitaisella paistinpannulla voi/öljy. Lisää sipuli ja anna kuullottua. Lisää perunat ja makkarat. Sekoittele.
Lisää suola ja pippurirouhe.
Lisää reilu loraus kermaa ja jätä hautumaan kannen alle.
Paista erikseen kananmuna ja nosta pannulle paistoksen päälle.

Nautinnon kruunaa voilla sivelty ruisleipä, joko tuoreena tai kuivunut leipä kostutettuna leivänpaahtimesta

Resepti tulostettavassa muodossaVINKKI: Suu steviasta makiaks.
Ystäväni Toikan Juha kirjoittaa – perjantaisin myöskin – ilmaista postia kaikista mahdollisista puutarhaan liittyvistä asioista. Tosi hyviä vinkkejä tumpeloillekin. En mielelläni muita mainostele, mutta palvelussa hinta/laatusuhde on kelpoisa. Klikkaa www.puutarha.com ja tilaa uutiskirje. Juhalta voit tilata myös pihallesi kasvamaan ihmemakeutta. Sieltä löydät tuoretta tietoa tästä Kauko-Idässäkin vuosisatoja käytetystä kalorittomasta makeutusaineesta. Tiedän, kun olen elänyt osa-aikaisesti siellä jo 25 vuoden ajan. Lisätietoa myös: www.stevia.fi

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit