Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


VESILIIRROSSA TEEKUTSUILLE

Kun britit rantautuivat aikoinaan Ceylonille, he totesivat: ” Jos maailmassa on paratiisi, se on tämä saari.” Ceylonin saarella sijaitsee nykyisin Sri Lankan valtio, joka on todennäköisesti maailman rehevin luonnoltaan. Vihreyttä ja kukkien väriloistoa vaikka muille jakaa. Asiantuntijat sanovat, että olosuhteet ovat kuin kasvihuoneessa. Yksi tärkeä tekijä on suuri sademäärä. Oleskelijoille aikataulutus on sopiva. Pääsääntöisesti öisin sataa. Ja päivällä paistaa aurinko. Sataahan joskus päivälläkin. Kun pilvet saapuvat vatsa täynnä vettä Intian valtamereltä ja alkavat nousun Keskimaan vuoristoa kohti, kippaavat ne suuren osan lastistaan rannikolle. Vettä tulee useasti sellainen määrä, että sitä ei voi oikein uskoa. Päivässä enemmän kuin Suomessa vuodessa.

Päivänä muutamana olin ajamassa vanhalla intialaisella mopollani (käy muuten halvalla lamppuöljyllä) Hikkaduwasta talvikotiamme kohti. Pikkutie oli juuri asfaltoitu. Vettä tuli enemmänkin kuin kaatamalla. Uuden sileän asfaltin päällä vettä oli senttejä. Pahimmillaan kymmenen senttiä. Sehän oli yhtä vesiliirtoa. Oikeammin vesihiihtämistä. Sade alkoi niin yllättäen, etten osannut vähentää vauhtiani tarpeeksi. Eteen tuli 90 - asteen suorakulman mittainen käännös oikealle. Käänsin ratista. Ei tapahtunut mitään. Painoin jarrua. Ei tapahtunut mitään. Kun tie kääntyi oikealle, en päässyt tavoitteeseeni, vaan etenin luotisuoraan eteenpäin. Edessäni oli iso rautaportti, joka onneksi oli selkosenselällään. Tupsahdin talon pihaan puutarhanurmikolle ja sain moponi pysähtymään juuri edessä olevan terassin eteen. Terassilla istui perhe juuri nauttimassa kello viiden teetä. Suu auki he katsoivat odottamatonta vierasta. Hämmästys oli molemmin puolinen.

Kumarsin syvään, laitoin paikalliseen tapaan kädet yhteen rinnukselle ja sanoin ystävällisesti: ” Ai Boan ”. Polkaisin moponi liikkeelle ja käännyin tielle ja häivyin näkyvistä. Mitäkö tuo paikallinen sanomani tarkoittaa? Se tarkoittaa monipuolisesti: Päivää, Näkemiin, Siunausta (Herran rauhaa).

Olen sen jälkeen vältellyt sateella ajamista. Ainakin mopolla.


SUVIKURKKU 

Täällä Sri Lankan talvea viettäessä ruokatarjonta on enemmän kuin kelvollista. Mutta vähän väliä kotomakuiset ruoat herahtavat mieleen. Vaimo toi tullessaan ison pussukan kauraryynejä ja minä ruisleipää. Joka sitten vanhetessaan paranee. Kuivaan kannikkaan vaan vettä imeytymään ja sitten leivänpaahtimeen. Tupla aika. Niin alkaa vastaleivotun leivän tuoksu. Ja mikä maku. Älä ikinä heitä kuivunutta leipää pois. Kokeile, vaikka mikrossa.

Täällä on kyllä ruokaraaka-aineiden tarjonta huikeaa. Mutta kun kotiruokaikävä yllättää, avuksi tulevat vanhat suomalaiset reseptit. Tänään tein Lyökinmamman suvikurkkuja paikalliseen tapaan. Kurkku on täällä kuten Suomessa. Hyvää.

Ainekset:

1 iso kurkku
0.5 litraa vettä
1 rkl merisuolaa
3 rkl hunajaa tai siirappia (no joo, sokerikin käy)
1 dl väkiviinaetikkaa
( 1 rkl sitruunamehua, loraus omenamehua ja omena siivutettuna).

Sekoitetaan kunnolla ja annetaan vetäytyä 5 minuuttia.
Sillä aikaa siivutetaan kurkku. Hyvä konsti on siivuttaa kurkku juustohöylällä. Nopea systeemi ja tasaiset siivut.

Lyökin mamman reseptiin sävelsin vielä hieman eksoottisemman version. Laitoin pihaltamme sitruunapuskan hedelmästä puristettuna 1 rkl sitruunamehua ja lisäsin vielä lorauksen omenamehua. Sekä siivutin ohueksi yhden omenan Antaa tuotteen ”hunteerata ” yön yli. Aamusella on maistuvaista. Kokeilin parin päivän päästä keitettyjen perunoiden ja makkarakastikkeen lisukkeena vähän niin kuin salaattina. Omenansiivutkin olivat maustuneet jännästi ja kurkuissa oli oikein hienostunut maku. Ole varovainen suolan kanssa.

Ei säily jääkaapissa montaa yötä. Varsinkaan jos syö ne. Nautitaan tietenkin ruisleivän ja voin kera, mutta erinomaisesti sopii lähes kaikkiin ruoka-aineisiin lautasen lisukkeena. Eikä lihota. Kurkussa on 96 % vettä. Yhtä paljon kuin pirtussa alkoholia. Jokaisella on valinnan vapaus.

Resepti tulostettavassa muodossa 
Lue päiväkirjaani Sri Lankasta
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit