Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


SOKEAA HUUMORIA

Sukulaiseni, merikapteeni emeritus URPOSEN HESSU oli huikean sanavalmis ja aika velikulta. Hänestä olen kertonut aiemmin ja kerron vielä monta tositarinaa. Mies, joka halusi jokaisesta asiasta vääntää positiivisen version. Ikävistäkin asioista. Siinäpä taito. Elimme saaristossa yhdessä vuosikymmeniä. Huikeita aikoja.

Hessulla alkoi eläköitymisen myötä näkö heiketä. Istuimme eräänä iltana yhdessä Naantalin Kaivohuoneella. ”Oskari kato, näeks sä toi naise tual ikkuna eres, kulmaverho viäres.” ” Näenhän minä ” ” Katos sit samal oikke tarkka, ko mää en ihan näe, et onk se iha mettän pörö? ” Ei ole, nätti tyttö se on”. Ja niin Hessu lähti tanssin pyörteisiin. Hetken kuluttua he istuivat baarissa. Vierekkäin. Hessun käsi hivuttautui vähitellen tytön polvelle, jolloin Hessu sai kunnon korvapuustin. ” Koet ny ymmärttä minu. Kato, mää ole melkke sokkia”. Ei auttanut.

Kun näön heikkeneminen sitten johti sokeutumiseen, Hessu jatkoi kalankasvatuskassien neulomista vaimonsa kanssa yritykselleni. Kalastustarvikeliike oli myynyt meille uusia kiinalaisia nailonverkkoja. Muuten hyviä, mutta verkoissa oli suuria reikiä. Hyvitystä ei tullut ja niin mentiin oikeuteen. Pormestari Auvisen Mikko toimi oikeuden puheenjohtajana ja Urponen todistajana. ” Ostaja väittää, että verkoissa oli reikiä. Mitäs myyjä siihen sanoo? ” ” Kyllä verkoissa kuuluu olla reikiä” totesi kauppias. ”Mitä siihen todistaja sanoo?” ” Kyl verkos tietenki reikki kuulu olla, mut ei miähe kokkossi.” ” Onko todistaja nyt aivan varma, että siinä oli normaalia suurempia reikiä?” ” No kyl sokkiaki sen näke, ” totesi Urposen Hessu.


PÄÄSIÄISLAMMASTA KAFFEESSA

Sanotaan, että hätäilemällä ei tule kuin, no tulee mitä tulee. Hätäilemällä lammaspaistin voi pilata tehokkaasti. Kirjoitan tämän reseptin nyt ajoissa, ennen Pääsiäistä, että ehditte varata ajan sen valmistamiseen. Tai paremminkin uunin kapasiteetin. Uunihan pääsiäislampaan tekee. Tässä hieno resepti Sinulle ja uunille yhteistoimeen:

Ainesosat:
- 2 kg lampaanpaistia
- 2.5 dl vahvaa keitettyä kahvia
- 2 dl kermaa (mielellään kuohua)
- kourallinen valkosipulin kynsiä
- rouhittua mustapippuria
- rosmarinia
- merisuolaa
- 2 tl hunajaa
- liraus soijakastiketta
- vehnäjauhoja
- 3-4 dl paistinlientä

Viillä paistiin viiltoja ja työnnä niihin kuoritut valkosipulinkynnet. Hiero pintaan suola, pippuri ja rosmariini. Paista paisti kuumalla pannulla nopeasti niin, että lihan syyt sulkeutuvat. Laita uuni valmiiksi 225 asteeseen ja laita siihen syvä paistiastia lihoineen paistomittarin kera, ja anna olla 15–20 minuuttia. Säädä sitten uuni 125 asteeseen. Valele paistia jonkin ajan kuluttua kermakahvilla.

Paistin pitää olla uunissa 2-3 tuntia. Jos haluat paistin sisältä roseena, ota liha pois uunista, kun paistomittari näyttää 60–65 astetta.
Jos haluat paistin welldone eli kypsänä, mittari näyttää 70–75 astetta. Laita paisti kunnolla foliopakettiin vetäytymään.

Hienon kastikkeen saat paistinliemestä. Kuumenna se ja lisää soijakastikeliraus ja hunajahumaus. Vehnäjauholla suurustus sopivan paksuiseksi vinhasti sekoittaen.

Lisukkeena keitetyt kuoriperunat ja/tai uunijuureksia.
 
Resepti tulostettavassa muodossa 

Hyvää Pääsiäistä!


P.S. Lukijapalaute:

Sain hauskan kirjeen julistettuani kilpailun erikoisista makuyhdistelmistä. Luin yksinäni sohvan nurkalla ja hekottelin. Taidan olla outo! Susanna kirjoitti:

" Ex-mieheni suurin kulinaarinen (huh) intohimo oli viipaloida paistettua pullapitkoa, levittää sille paksusti voita ja mansikkahilloa. Tähän asti vielä melko normaalia, vai mitä? Normaalius heitti häränpyllyä siinä vaiheessa, kun edellä mainittu rakennelma kruunattiin paksuisella viipaleella sipulimakkaraa.
Ei siis ihme, että mies on Ex. Kevätterveisin Susanne".

Lähetä oma tarinasi erikoisesta makumieltymyksestä, reseptistä tai hauskasta kokemuksesta ruokaan liittyen. oskari@herrankukkaro.fi
Palkitsen parhaat Ukkopekan lahjakortilla.
Lue päiväkirjaani Sri LankastaElämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit