Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

KRUUNAJAISET


Viime viikolla kerroin metsän kuninkaista, karhusta ja hirvestä. Jatkan vielä aiheesta:

Kuten Afrikan safareilla käyneet tietävät, villieläimet kokoontuvat usein yhteisillä juomapaikoilla. Meillä kotosuomessa hirvi oli juomapaikalla ja ihasteli kuvajaistaan lammen peilipinnalta. ” Kylläpä olen komea ja uljas. Minulla on niin komeat sarvetkin, että olen varmaan metsän kuningas”. Karhu oli hiipinyt hirven taakse ja kuullut hirven kehuskelun. ” Mitä tulikaan sanottua?” kyseli karhu. Hirvi vilkaisi taakseen, jatkoi juomistaan ja totesi:” Tässä tulee juodessaan höpistyä kaikenlaista”.


SUPPILOVAHVEROHILLO

Tiedän, että monet hieraisevat silmiään otsikon lukiessaan. En ole tullut hulluksi. Olen sitä jo. Mutta siitä huolimatta tämän viikkoinen resepti on kokeilemisen arvoinen. Sieniä on. Metsät pullollaan. Meillä on tulossa tänään perjantaina iso norjalainen päivälehti tekemään ruokajuttua Herrankukkaroon. Sienistä. Heidän toiveensa oli, että hakisimme sellaisen paikan jostain, jossa olisi sieniä kuvattavaksi. Tullessani parkkipaikallemme, katsastin alueen. Sieniä siellä, sieniä täällä. Joka paikassa sieniä. Hiiala hiiala hei. Suppilovahveroita aivan mielettömästi. Aiomme valmistaa vieraillemme ruokaa, jota taatusti eivät ole ennen saaneet,  Tämä hillo sopii erinomaisesti riistan kanssa, mutta yllätys, yllätys myös jälkiruokahillona pannukakun tai lättyjen kanssa.

Ainesosat:

2 l suppilovahveroita
2 dl vettä
300 g hunajaa (tai sokeria 500 g)
1 dl viinietikkaa
1 dl väkiviinaetikkaa
¼ tl suolaa
n. 10 mausteneilikkaa
1 kanelitanko
3-4 palaa muskottikukkaa

Paloittele sienet pienemmiksi ja huuhdo ne kunnolla. Laita kokonaiset mausteet nyyttiin, tiukasti sideharsoon.
Laita liemiainekset, suola sekä hunaja tai sokeri kattilaan. Keitä hetken, että hunaja/sokeri sulaa. Lisää maustenyytti ja sienet.
Keitä liemi kokoon 25–30 minuuttia. Ota nyytti pois. Pakkaa hillo lasitölkkeihin. Käytä marjahillon tapaan. Näin saat nassikatkin tykkäämään sienistä. Tänä iltana siten nähdään, mitä öljyvaltion media tykkää.

 Resepti tulostettavassa muodossa

VINKKI:
Lyökin mammani teki leipää aikanaan vedestä, jauhoista ja suolasta. Se oli siinä. Nykyään leipätehtaat lisäävät 8 (kahdeksan) lisäainetta.

KOMMELLUS:
Herrankukkaron Anja rouvallemme sattui viime viikolla kommellus. Hänen antamansa hirvikeittoresepti tulkittiin sipulikeitoksi suuren sipulimääränsä mukaisesti. Niinhän se olikin. Hirvenliha oli vain mausteena. Mutta voihan sen tehdä niinkin, että muuttaa 2 kg sipulin tilalle 2 sipulia, niin tulee hirvenlihakeittoa, jossa sipuli on mausteena. Tiedoksenne lisäksi, että riistassa, ainakin hirvessä, on paljon puriinia, joka aiheuttaa kihtiä. Minä syön hirveä ja äyriäisiä ja kihti on seuranani. Syön myös Apuriinia, kihtilääkettä.


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit