Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Nätsin kirppusirkusMinulla on ollut merkillinen tarve nimikoida ihmisiä. Eritoten oman orkesterini jäseniä. Lea Luukinen sai valita aikanaan ”taiteilijanimekseen” Lea Lavenin tai Mona-Lisa Mårtensonin. Jotenkin vain opettajakoulutuksessa oppimani runonpoljennon innoittamana Lea Laven kuulosti hyvin taiteelliselta nimeltä. Sellainen tyttö oli juuri kyseessä. Mona-Lisa Mårtenson -nimi taas juontuu 1960 -luvun alussa tekemästäni ensimmäisestä lehtimieshaastattelusta Lasse Mårtensonista, välittömästi Euroviisujen jälkeen. ”Laiskotellen” oli sävelmän nimi. Meistä tulikin sitten hyvät ystävät ja Lasse on mm. suunnitellut höyrylaivamme tummanharmaan raidan salongin ikkunoiden tasolle. Myös Myrskyluodon ´Almoge´- veneiden logon. Annoin sitten Lealle mahdollisuuden valita itselleen taiteilijanimen näistä kahdesta. Lea valitsi sen Lea-nimen – tietenkin.

Huomattavasti vaikeampaa oli taasen v.1967 yhtyeeseemme tulleen kokemäkeläisen trumpetistin Pekka Sepän kohdalla. Miehellä oli paksut mustat meksikolaistyyppiset viikset. Ei siinä mikään auttanut. Hän oli Bablo, ja sillä selvä. Ja sillä nimellä joutuu elämään vieläkin. Kunnialla kantaa nimensä. Bablo on luvannut tulla 15–18.8.11 Aurajoen rannalle Vaakahuoneelle mukaan 7 seinähullun 45 – vuotis juhlakonserttiin. Loistava muusikko, jonka ”Särkyneen toiveen katu” ei jätä ketään kylmäksi. Mies, joka on kyllästetty huumorilla ja positiivisella asenteella. Tiedän, että Bablolla on faneja ympäri Suomea. Ja paljon. Tervetuloa Vaakahuoneelle muistojen pariin. Eikä maksa mitään. Nätsi, Takku, ja melkein Mona-Lisa Mårtensonkin ovat tulossa.

Tätä kirjoittaessani sain kirjeen Tampereelta. Vuosina 1968–1981 yhtyeessämme soittanut Mooses pyysi kirjallista todistusta taiteilijaeläkkeen hakemista varten. Kollegani Pertti Metsärinne sellaisen jo oli antanut. Hiukan nauratti, kun kirjoitin todistusta. Saaja oli ´Juha Pentti´. Mistä sitten nimi Mooses? Kun nuorukainen vuonna 1968 liittyi seurueeseemme, katselin hänen ulkonäköään. Laiha kuin luuviulu. Paita päällä kylkiluut näkösällä. Tulipahan taas mielleyhtymä erämaasta palanneesta esi-isästämme. Siksi nimi Mooses.

Nätsin, rumpalimme nimi on myös keksitty. Mutta syy ei ole minun. Hän sai nimensä jo lapsena. Nätsin perhe asui Raumalla, Rauma Repolan työsuhdeasunnossa. Asuntoihin kuului kullekin oma liiteri. Hän esitti liiterissä sirkusohjelmaa, mm. Käärmeenlumoajaa pihan lapsille kahden avustajansa kanssa. Homma meni niin, että käärmettä esitti naru, ja avustajat ´tanssittivat käärmettä´ siiman avulla. Nätsi itse trummutteli ja joikasi eksoottisesti. Lapset olivat haltioissaan. Sirkustirehtööri apulaisineen keräsi ennen esitystä lapsilta 10 pennin pääsymaksun. Mistäkö nimi Nätsi? Se on saamea ja tarkoittaa ´Tähteä´. Kenties joku pihapiirin miehistä sen nimen antoi. Nätsi on ollut tähti jo nuoresta iästään lähtien.

Tästä tapahtumasta on toinenkin versio, jonka todenperäisyydestä ei ole tietoa: Pikkupoikana Nätsi järjesti sirkusesityksen pihavaraston vintillä. Ennen esitystä Nätsi keräsi pääsymaksut. Kun lapset sitten kiipesivät vintille, siellä ei ollutkaan mitään sirkusta. ”Jos joku kertoo tästä eteenpäin, tulee nokkiin”, kertoi ”Sirkustirehtööri”. Nätsi oli pihapiirin isokokoisin.

Tämän jutun kertoja on luultavaksi kateellinen naapurin poika, joka ei oppinut taikuriksi.

Nätsi palasi juurilleen orkesterikautemme jälkeen. ´Amerikan Sirkus´ oli hänen juttunsa. Hän esitti sirkustaiteilijaa, jossa kaikki meni täydelleen pieleen. Ja sekös meitä suomalaisia nauratti.

Olin laivastossa kirjurina kun Nätsi saapui sinne alokkaana. Meillä oli mukavaa siellä laivastossa. Kerran Nätsi hymyili alikessulle käytävällä. ”Mitäs alokas siinä virnuilee?” ”Olen niin iloinen Sunosta”; vastasi alokas. ( 50–60 – lukujen Suno – pesujauhemainos televisiossa). Nätsi saikin sitten tehtäväkseen kuurata kasarmin pöydät.

Nätsi oli kanssani perustamassa 7 Seinähullua Veljestä – orkesteria, ja meidän on paljolti kiittäminen hänen hulvatonta huumorintajuaan. Meitä yhdisti silloin, ja vieläkin äärimmäinen itsekritiikin puute. Ja pohjaton halu saada ihmiset hyvälle mielelle. Nätsi on miehistä parhaimpia. Oikeanlainen ihminen. Nätsin oikea nimi on Esa Rosvall. Kun lehtimies kerran kysyi, miten nimi kirjoitetaan, vastasi Nätsi: ” Rosvall- kolmella ällällä, jos tulee lehteen”.


 


MUSTIKKAMAITO

250 gr mustikoita. Tuoreita, kuivattuja, pakastettuja. Mitä vain on saatavilla.
2 rkl hunajaa
1.5 dl ranskankermaa

Hienonna marjat tehosekoittimessa ja lisää hunaja sekä ranskankerma. Sekoita.
Tarjoile jääkaappikylmänä. Voit lisätä myös maitoa maun mukaan.

Sama resepti pätee muihinkin marjoihin.

Resepti tulostettavassa muodossa


 Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit