Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Urheiluharrastukseni Aslak-koirani kanssaMinulla on ollut useita koiria. Ensimmäinen oli Skotlannin paimenkoira, joka sai nimekseen ASLAK, koska mennessäni hakemaan sitä Helsingistä, edessäni ajoi auto, jonka rekisterinumeron kirjaimet olivat ASL. Toimiessani Kuoreveden Suinulan kansakoulun opettajana 1965–1966, Aslak toimi asuinkaverinani. Meillä oli hauskaa. Kun kunta järjesti pitäjän hiihtomestaruuskilpailut meidän koulullamme, keittäjämme valmisti hernekeittoa koko saunanpadallisen. Ainakin 100 litraa. Pakkanen nousi yli 40 asteen ja kisat peruutettiin. Hernekeitto jymähti saunan pataan. Pakkaset jatkuivat runsaan kuukauden verran. Söimme Aslakin kanssa oikeata pakasteruokaa. Joka ikinen päivä. Kolme kertaa päivässä. Se oli helppoa. Kirveellä vaan lohkaisin palan padan sisällöstä ja vesikattilaan kiehumaan. Minulla meni hyvin. Vajaan 4 viikon kuurin jälkeen Aslak luovutti. Sen vatsa ei kestänyt.

Sitten muutin takaisin opiskelukaupunkiini Raumalle ja kävin töissä Laitilan Untamalassa (vanha Kalevalakylä). Aslak oli koululaisten suuri suosikki. Välitunneilla harrastimme Aslakin kanssa kaikenlaisia urheilumuotoja. Sen suosikkilaji oli korkeushyppy. Istualtaan hypäten sen ennätys oli tasan 2 metriä. Kaikki lähti 1 metristä. Aina kun nostin rimaa sentillä, annoin ylityksestä palkinnoksi lakritsipalan, jota Aslak rakasti. Kerran sitten piti keskeyttää ennätystehtailu, kun Aslakin vatsa intoutui protestiin Kuoreveden malliin. Jouduin syömään itse lakritsit, vaikken ollut päässyt riman yli kuin 1.20 cm korkeudelta. Vieläkin tapaan matkoillani vanhuksia, entisiä oppilaitani, jotka tulevat muistelemaan Aslakin korkeushyppyharrastuksia. ” Vieläkö lakritsi maistuu? ” he kyselevät kohteliaasti.


SUOMALAISTEN OMA PARSA

Uudet perunat eli varhaisperunat ovat todellista suomalaista kausiherkkua. Se on meidän oma gourmet -ruokamme. Meidän oma parsamme. Nyt sitä taas saa. Rymättylä on Suomen kuuluisin ja tuottoisin uuden perunan pitäjä. Muistan lukeneeni vuosia sitten, että yli 50% Suomessa syötävästä uudesta perunasta nostettiin Rymättylässä. Nyt kun ”kotimainen” skånelainen tuli sekoittamaan kuvioita, tilanne on kehittynyt uhkaavaksi. On todellinen vaara, että tänä vuonna jo osa uusista perunoista jää peltoon. Hintapoljennan tuloksena se ei enää kannata. Keskusliikkeet ja kaupat noudattavat tiukan kapitalismin aatetta, eikä suosituimmuutta noudateta. En halua siihen puuttua, vaikka harmittaakin niin vietävästi. Kuluttaja on taasen kuningas. Vain kuluttaja voi vaikuttaa kehitykseen. S/S Ukkopekan tunnuslause on: ” Matkustakaa höyrylaivoilla, muutoin ne katoavat lopullisesti”. Tämä pätee myös uusien suomalaisten perunoiden kohdalla. Ostamalla ulkomaalta tänne rahdattuja hiilijalanjäljellisiä lähiruoattomia perunoita olette lyömässä nauloja suomalaisen uuden perunan arkkuun. Näin se vaan menee. Kuluttajallakin on vastuunsa, Eikä sitten inistä, kun niitä ei enää ole.

Ukkopekka ja Vaakahuoneen Paviljonki ovat mukana ensi viikolla Aurajokirannassa järjestettävillä Neitsytperunafestivaaleilla. Nimen isinä Visa Nurmi ja Markku Haapio. Eräänä vuonna hieman ilkeilin ja laitoin kutsun itse Berlusconille. Ajattelin, että nimi saattaisi innostuttaa herraa. Ronttus, ei edes vastannut kutsuumme. Eikä tullut juhliin. Taisi olla muut neitsyet kierroksessa. Näillä suomalaisen lähiruoan festivaaleilla on runsaasti ohjelmaa. Kokkikisoineen Turun torilla, tapahtumatelttoineen Varvintorilla , pottutansseineen Vaakahuoneella jne. Lisää tietoa: www.kaffeli.fi

Lähiruoan innoittamana tässä jälleen yksinkertaisen hauska reseptiohje. Kun ostat luomukurkkua, niin annos on todellinen luomuannos. Ahvenethan jos jotkut ovat lähiruoan lisäksi myös 100% luomua.

KURKKUAHVENET

500 g ahvenfileitä
150 g kurkkua ( leikkaa tikuiksi)
1 tl suolaa
3 rkl etikkaa
2 dl kermaa

Sekoita kurkkutikut ja suola keskenään, ja anna seistä noin 10 min.
Lisää etikka ja anna imeytyä n. ½ tuntia.
Paista fileet voissa kullanruskeiksi.
Kaada kurkut liemineen joukkoon.
Kypsytä miedolla lämmöllä pari minuuttia kansi päällä.
Lisää kerma päälle, anna putrata n. 10 min ilman kantta.
Tarjoa varhaisperunoiden kera.

Resepti tulostettavassa muodossa 
 

 

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit