Klimppisoppa
KLIMPPISOPPA
Elettiin aikaa ennen maailmansotaa. Lyökissä eli merikapteeni ja luotsi Emil ja Olivia Varjosen monilapsinen perhe. Kun Pappa oli merillä, Mamma hoiti kuutta lasta. Tiukkaakin oli. Niinpä ruokana oli mm. klimppisoppaa, vehnäjauhopullia keitossa korvaamaan lihaa. Hyvin yleistä silloin. Myös sotien jälkeen Saara-äitini keitti perheelleen tätä sinänsä hyvänmakuista ruokaa. Muistan itse oikein pitäneeni siitä. Äskettäin julkaisin pikkukalakeiton reseptin, joka on hieman samankaltainen. Koetan kaivaa muistilokeroistani oikein aidon klimppisopan reseptin.
Mutta tarina klimppisopasta:
Isovanhempani antoivat lapsilleen hyvin persoonallisia nimiä- saaristoon soveltuvia. Vanhin poika oli nimeltään Kaiku. Nuorin oli Maininki. Maininki ei voinut sietää klimppisoppaa, jota Kaiku ja muut lapset mieluusti söivät. Niinpä klimppisoppapäivinä Maininki jäi ilman ruokaa. Siihen aikaa ei välipaloja kaapista löytynyt.
Klimppisoppaa tehtiin aina usean päivän tarpeisiin ja lämmitettiin yhä uudelleen. Makuhan vain paranee lämmitettäessä. Mammaa alkoi huolestuttaa outo ilmiö. Kun hän laittoi jäljelle jääneen sopan keittiökaappiin yöksi, aamulla siitä oli osa häipynyt. Pappa laitettiin vahtimaan keittiökaappia, koska hän nukkui sivusta vedettävällä laatikkovuoteella keittiön ikkunan alla.
Selvisihän mysteeri. Maininki-poikahan se siellä kaapissa kolisteli yöaikaan nauttien klimppisoppaa.
Opin tuntemaan Mainingin vasta kun hän oli aikuinen. Mukava ja hieno mies. Mutta oli myös mies, joka ei päätöksistään hevillä luopunut. Ainakaan näkyvästi.
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
POHJANMAALLE VIITTAAVAA
Puhuimme tyttäreni kanssa miksi naiset käyttävät joskus terveyssiteitä. Tyttö tiesi, että silloin kun on naistenpäivät. Minä tarkistin, että mitkäs ne ovat oikealta nimeltään, kun tulevat joka kuukausi. Kirkkain silmin annettu vastaus kuului: ”Kaustiset!” Sana jääköön elämään arkeemme joka hetki :)
-Äiti
KLIMPPISOPPA
On harmillista, kun nykyaikana unohdetaan usein hienoja ruokakokemuksia vanhempiemme ja isovanhempiemme ajoilta.
Nyt on veget sun muut kovaa muotia. Mutta mitä sanotte tästä ruoasta.
On
niin puna- yms lihaton kuin olla ja voi. Esimerkiksi Pohjanmaalla
klimppisoppa tehtiin lihaisia luita keittämällä liemeksi. Tässä on nyt
yksi saaristolaisista versioista.Vanha ja hyvä resepti ja vielä parempi
ruoka:
8 annosta
Keitto:
Perunaa, porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, selleriä yhteensä noin 1 kg.
Lisäksi iso sipuli, merisuolaa ja 3-4 kasviliemikuutiota (ovat hieman modernia säväytystä) sekä vettä 1½ litraa.
Klimpit:
3 dl jauhoja- kaura- ruis- ja/tai vehnäjauhoja
3 kpl kananmunia
3 dl maitoa
vajaa tl hienoa merisuolaa
1 tl kuivattua rosmariinia
pikku kourallinen rusinaa (jos on saatavilla)
Teko:
Kuori juurekset ja sipuli sekä paloittele ne.
Kattilaan vesi, liemikuutiot ja rosmariini.
Kiehuta 20 min.
Sekoita jauhot, maito, kananmuna ja suola paksuksi taikinaksi. Lisää mahdolliset rusinat.
Anna taikinan nousta vedottomassa tilassa sen aikaa, että se alkaa nousta.
Nosta ruokalusikalla taikinaa liemen sisälle, niin että se irtoaa lusikasta.
Anna kiehua taikinapallot n .10 minuuttia.
Valmista lihatonta perinnekeittoa.
Kommentit
Lähetä kommentti