Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Tumpelo Oppilas - Kalatattipata

TUMPELO OPPILAS

Toimin 1960-luvulla Kuoreveden kunnan Suinulan johtajaopettajana. Vaikka olin juuri valmistunut, pääsin heti valtion virkamiesuran huipulle. Koulussa oli yhteensä vain 30 oppilasta. Alakoulussa, luokilla 1-2 oli 15 oppilasta ja heillä oli naisopettaja. Niin kuin silloin yleensä. Minä opetin luokkia 3-6 ja oppilaita oli yhteensä 15. Yläkoulun opettajat oli siihen aikaan yleensä miehiä. He toimivat myös johtajaopettajana. Mukavia muistoja on säilynyt niiltä ajoilta kukkuramitoin.

Tässä yksi sellainen: Kettusen Pertti oli tehnyt kotiläksyjä, jonka työkirjaa sitten tarkistin. Virheitä virheen perään…


POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA Kauas on pitkä matka
Olimme matkalla Kuopiosta Turkuun. Lapsia autossa istuminen uuvutti ja neljävuotias Rosa kyseli vähän väliä milloin ollaan perillä. Jyväskylässä pidetyn tauon jälkeen tyttö esitti taas saman kysymyksen. Saatuaan vastauksen kuului Rosan syvä huokaus: “Miks ne on tehny sen Turun niin etäs?”


KALATATTIPATA

1.5 dl kaurasuurimoita
Kourallinen metsäsieniä
kaffekupillinen pienenntyä tuoretta tai savustettua villikalaa
½l vettä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
4 rkl voita
2 rkl ruokaöljyä
muutama salvian lehti
1 dl valkoviiniä
hienoa merisuolaa, jos tuorekalaa suolaukseen

Sulata pakastesienet tai imeytä vedellä kuivatut sienet tai käytä tuoreita metsäsieniä. Pilko pieniksi.
Kuullota pilkottu sipuli voissa ja öljyssä pannulla yhdessä valkosipulipalasten ja salvien lehtien kanssa
Lisää sienet ja jatka paistamista 2-3 minuuttia
Lisää kaurasuurimot ja jatka vielä toiset 2-3 minuuttia.
Lisää valkoviini ja sekoita, kunnes neste haihtuu.
Lisää vesi ja jatka miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes suurimot ovat kypsiä
Kun kypsentäminen on loppuvaiheessa lisää kalanpalat
Lisää suolaa ja mustapippuria makusi mukaan. Voit lisätä hieman juustoraastetta.



Kommentit