Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Eteenpäin elämässä - Janssonin kiusaus kylmäsavukalalla

ETEENPÄIN ELÄMÄSSÄ

Olimme vuonna 1980 Tallinnan purjehdusolympialaisissa töissä troolarillani edustusaluksena. Ystävystyimme moniin mielenkiintoisiin ihmisiin, jotka olivat rakentamassa maansa itsenäisyyttä. Sitä pohjustettiin kauan. Virolaiset toimivat ovelasti Moskovan selän takana monella muotoa. Yksi ystävistämme oli Markus Mesipuu, joka perusti vielä neuvostoaikaan autojen maahantuontiyrityksen. Ja kauppa kävi. Kun autotehtaan johtajat sitten uteliaisuuttaan saapuivat Tallinnaan ihmettelemään tapahtunutta, sattui muun muassa tämä Markuksen kertoma hauska tositarina:


PoSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Reetta oli menossa nukkumaan. "Tänään oli kiva päivä, paljon hauskempi kuin eilen."

"Mistä se johtui?", utelin.

"Eilen minun ajatukseni kulkivat sinne tänne, mutta tänään minä itse kuljetin niitä minne tahdoin."


VIIKON VIISAUS

Ystävyys on siitä mukava olotila, ettei se koskaan toimi yksipuolisesti. 

janssonin kiusaus kylmäsavukalalla

Kylmäsavustettua kalaa
perunaa
sipulia
mustapippuria
suolaa
kermaa
ei muuta

Janssonin kiusauksen historia on 1800-luvulta. Alun perin kalana käytettiin suolamaustettua kilohailia. Varsinainen anjovis (sardelli) on tuunattu siihen myöhemmin. Sen perustana on pohjoismainen kala. Siis villikala. Kunnioittakaamme herra Janssonin upeaa oivallusta. Jansson söi sitä öisin, mutta epäillään, että Janssonska olisi nauttinut sitä salaa päivisinkin. Joinain aikoina perunan sijaan käytettiin kananmunaa. Ei hassumpi oivallus.

Pilko kylmäsavustettu kala (mikä tahansa: kirjolohi, siika, hauki jne.) pieniksi kuutioiksi. Pilko peruna ja sipuli samankokoisiksi kuutioiksi. Suhteessa 1/5 kalaa, 1/5 sipulia ja 3/5 perunaa. Mustapippurirouhetta ja suolaa. Kermaa reilusti, että koko juttu peittyy. Paista uunissa 200 asteessa noin tunnin. Ai että on hyvää. Dagenefter.


Kommentit