Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


KALLIS KAHVIKUPPI


Tapahtui takavuosina Norjassa. Olin työmatkalla Oslossa ja piipahdin paikalliseen ravintolaan lounaalle. Siihen aikaa Norjassa, kuten Suomessakin, oli ravintoloissa aina hovimestari. Osaavia ja asemansa tietäviä ammattilaisia. Viereiseen pöytään istahti neljä Amerikan ladyä. Kultaa, kimallusta ja harmaata väriä lakipisteessä. Kaikesta näki, että varakkuudessa löytyy.

Pitkän tovin odotettuaan ja menyytä tarkastellen amerikanleidit viittoivat hovimestarin paikalle. Mestari seisoi pöydän vieressä kuin rautakanki vanhojen elokuvien malliin. ”Jaaha! Mitähän arvon vieraamme haluaisivat nauttia lounaaksi?” ”Katsoimme menyytä, mutta teillähän on aivan hirvittävän korkeat hinnat! Mitä täällä maksaa pieni kuppi kahvia?” kysyi yksi naisista. ”Meillä on tarjolla vain annoksia, 12 kruunua per henkilö”, vastasi hovimestari. ”Voi kauheata, sehän on neljä kertaa enemmän kuin meillä kotona Amerikassa!”

Hovimestari kääntyi sananmukaisesti rivakasti kannoillaan, jätti rouvat pöytään ja lähti ylväänä pois. Mennessään vielä mutisi: ”Minä en ymmärrä tällaisia muka hienoja ladyjä. Tulevat nyt Ameriikasta saakka tänne Osloon kysymään, mitä maksaa pieni kuppi kahvia.”

KASSLER
Keski- ja eteläeurooppalaiset osaavat arvostaa ruhon eri osia monipuolisesti. Mitä halvempi osa, usein sitä parempi. Siksi otan tähän reseptiin yhden suosikkilihoistani. Porsaan niskan. Hienoimmin sanottuna Kasslerin. Eikös kuullostakin jo herkullisemmalta? Ja kalliimmalta. Porsaan Kaslerin hinta on alle viidenneksen naudan sisäfileen hinnasta. Mietihän sitä. Tässä tulee oikea äijäresepti.

500 g porsaan kassleria
1 – 2 rkl sinappia (mielellään Dijonia tai siemenistä sinappia)
100 g mozzarella juustoa
pikku kourallinen korppujauhoja tai kuivunutta vaaleaa leipää murustettuna.
1 tl tyrnimursketta tai mehua. Ananaskin käy.
1 dl hienonnettua persiljaa
1 rkl hunajaa

Leikkaa liha 2 cm viipaleiksi ja levitä jokaisen siivun päälle sinappia. Lado viipaleet voideltuun uunivuokaan. Leivänmurut ja tyrni tai ananas sekä hunaja joukkoon. Mukaan vielä persiljasilppu. Sekoita hyvin. Levitä Mozzarella Kassler viipaleiden päälle tai väliin. Uuniin 225 astetta ja 20-30 minuuttia. Kunnes pinta on kauniin ruskea. Nautiskellaan keitetyn perunan tai juuresmuusin kera.

Resepti tulostettavassa muodossa.


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit