Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


EI VOI KAIKILLE KERTOA

 
Tästä on nyt 23 vuotta aikaa. Poikamme Karioskari oli juuri aloittanut koulunkäynnin Naantalin Kuparivuoren koulussa. Asuimme jo silloin Vanhankaupungin rannassa. Koulutienä oli hiljainen ja turvallinen Mannerheiminkatu ( se Mannerheimintie on jossain Itä-Suomessa ). Niinpä poika oppi pian itsenäisesti koulutielleen. Toimelias kun oli jo silloin.

Eräänä syysaamuna hän koulun sijaan tepastelikin Naantalin Terveyskeskukseen. Päästessään jonovuorossaan terveydenhoitajalle, hän kieltäytyi kertomasta ongelmastaan. Hän pyysi päästä suoraan lääkärille. ”On vähän näitä erikoisia juttuja, joita ei voi kaikille kertoa”.

Jälkeenpäin lääkäri kertoi vaimolleni, että heillä oli naurussa pitelemistä, kun pojanvesseli reippaasti ilmoitti tarpeensa: ” Voisitteko mitata kuumeeni, kun minä en oikein osannut meidän kuumemittarista katsoa. Ja jos saman tien ottaisitte nielustani streptokokkinäytteen, niin tulisi sekin selvitettyä samalla.”

Olin hetkeä aiemmin sairastanut streptokokin aiheuttaman sydänlihastulehduksen, josta sitten tuli flimmeri, eli rytmihäiriö. Sairaalasta evästettiin sitten, että jos jollekulle perheestämme tulee angiina tai muu sellainen, joka saattaa olla streptokokin aiheuttama, minun pitää aloittaa heti penisilliinikuuri.

Pojan lämpötila mitattiin, ja se oli normaali. Streptokokkiakaan ei löytynyt. Lääkäri kannusti poikaa menemään kouluun. Sitä hän ihmetteli, kun pieni poika yksin tuli lääkärille, että missä äiti ja isä ovat? ”Äiti on Ruattis messuil ja isä nukkuu” totesi poika, ja lähti kouluun.

Seuraa meitä Facebookissa

Palautteita:

Vanhanajan hauen ja salaatin kastikkeet aikaansaivat jälleen lukijoiltani runsaasti palautteita. Näin tehtiin ennen balsamicoja sun muita marakatinaineita. Ja hyvää tuli. Äiti ja mummo tiesivät. Hyviä neuvojakin tuli. Kovaksi keitetty munankeltuainen kannattaa ottaa erikseen ja muusata haarukalla. Siihen vain sitten kermaa joukkoon raivoisasti sekoittaen ja maustaen. Siitä tulee hyvä haukikastike. Munavalkuaisen voi taasen paloitella ja lisätä salaatin päälle.

Kun viime kirjeessäni kerroin paistetun hauen kastikkeesta, kysyi sisareni Leena, joka kirjoituksiani laittaa pilvien kuljetettavaksi, missä on hauen paistoresepti? Kun on vain kastikeresepti. Sanoin, että kyllä jokainen nyt hauen osaa paistaa. Väärässä olin. Sen huomasin, kun luin palautteita. Joten tässä nyt eräs niistä:

Ota haukifileestä nahka pois. Se aiheuttaa monen mielestä hauessa juuri sen tunkkaisen maun. Paneroi haukifilee muna/vehnäjauho/korppujauho/suolaseoksessa runsaalla voilla. Paista vaimealla lämmöllä pitkään. On tärkeää, että kala paistuu vakoiseksi eli siis kypsäksi. Se ei kuivu, koska paneeraus estää sen. Karppaajat voivat ottaa paneerauksen pois ennen nautintoa. Häipyy jauhot ja rasvat.
MUSTIKKALÄTYT

½ l maitoa (mielellään punaista)
3 kananmunaa
¾ tl merisuolaa
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä (jollei ole, odota siihen saakka, kunnes ostat sitä)
1 rkl hunajaa

Sekoitetaan hyvin. Anna turvota vähintään puoli tuntia, Mieluummin tunnin pari. Laita paistinpannu tai lättypannu kuumaksi. Muutama tippa rypsiöljyä pannulle. Lado mustikat ensin. Reippahasti, ja kaada niiden päälle lättytaikina. Paista kauniin ruskeaksi. Nauti kylmällä maidolla muutama lätty, ennen kuin tuot sen muiden näkyville. Jäät muuten ilman. Tietänette mikä on parempi kuin kuin mustikkalätty? Vastaus: Toinen mustikkalätty.

Resepti tulostettavassa muodossa.

 
Oletko tyytyväinen lähettämieni reseptien hinta/laatusuhteeseen?

www.gloria.fi/blogawards.

Tuosta linkistä löytyy äänestysmahdollisuus Parhaasta ruokablogista. Perjantaireseptiä et löydä asiantuntijoiden laatimasta luettelosta, mutta siellä on osio johon voit kirjoittaa oman suosikkisi. Kirjoita Perjantairesepti, jollei mikään muu tule mieleen:) Jos kaikki kirjeeni saajat sen tekevät, saamme yhdessä noin 96.000 ääntä.


 


Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
ONNELLINEN MIES

 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit