Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Urkki ja Koivuniemen Janne - Madeherkku

URKKI JA KOIVUNIEMEN JANNE

Herrankukkaron kyljessä on Suomen perinteikkäimmän kalastushistorian omaava pikku satamakylä Röölä, jota myös Röödiläksi kutsuttiin. Suomen sillilaivaston Saukko-laivat talvehtivat kylän edustalla. Rymättylän nuottaperinne oli maankuulu ja on vieläkin. Tunnetuin nuottakuningas oli Koivuniemen Janne, joka oli myös maankuulu sääennustaja. Tulin juuri Röölän kylätoimikunnnan järjestämästä tapahtumasta, jossa Jannen tyttären pojat muistelivat isoisäänsä. Jos oli aikanaan Jannella tarinoita, niin onpahan pojanpojillakin. Yksi näistä jäi mieleen:

Presidentti Kekkonen oli kova kalamies. Minäkin aikanaan sain toimia hänen kalakaverinaan Iniön vesillä. Kekkosella oli tapana tehdä saaristossa liikkuessaan yllätysvierailuja paikallisten asukkaiden koteihin. Kalamies kun oli, pitihän Urkin käydä kuuluisan nuottakuninkaankin kotona. Yllätysvierailulla Rymättylän Nimettömän saaressa. Kaikilla muilla yli kolmestasadasta Rymättylän saaresta oli nimi, vaan eipä tällä saarella. Siksi sitä kutsuttiin nimellä Nimetön.

Eräänä päivänä Presidentti kalastusreissullaan poikkesikin yllättäen Jannen mökille. Jannen hän oli tavannut edellistalvena Röölän edustalla talvinuotan vedon yhteydessä. Kekkonen astui matalaan majaan ja Jannen Roosa-vaimo vieraalle sitten kahvia keittämään. Kun Kekkonen näki tuvan pöydällä ison kaakun, hän ihmettelemään, mistäkö he tiesivät hänen vierailustaan etukäteen. Kun kaakkukin oli kuin tilauksesta tehty.

”Ei se kaakku sinul ol tehty. Roosa o leiponu se meiä omal väel häne nimipäiväns kunniaks.”

  
















Olemme Matkamessuilla 18.-20.1.2019

Herrankukkaro & Ukkopekka ovat tuttuun tapaan mukana tänä viikonloppuna Matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Löydät meidät omalta osastoltamme 6n19, läheltä Suomen Saariston osastoa. Messujen teemana on tänä vuonna kestävä matkailu sekä Hidden Treasures.... Luvassa siis mm. vinkkejä vastuulliseen luontomatkailuun, jännittäviä kätkettyjä aarteita, edullisia tarjouksia ja paljon muuta mielenkiintoista.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan osastoomme!



 



























MADEHERKKU

Jostain tuntemattomasta syystä kotisaaristossani ei kalastettu madetta kovinkaan paljon. Ehkä sen persoonallisen näön vuoksi. Tai ehkä sen vuoksi, että se oli syötävää vain pari kuukautta talvisaikaan. Muuna aikana sitä ei syöty. Maistui mudalle- kuulema.

Kauan kauan sitten saimme kavereidemme harrastuspiiriin aivan uuden innoituksen: helmikuussa viikonloppuisin, perjantai- ja lauantai-iltoina varustauduimme yön yli kestävään retkeen. Se suuntautui Rymättylän Otavan saaren sisälahteen, jonka kapeaan suuhun asettauduimme reppuinemme ja jakkaroinemme. Kotoa lähtiessämme vaimot kysyivät reppuretkemme syytä. Menemme vanhan perinteiseen rymättyläläiseen mateen yöpilkintään. Arvannette vaimojen suhtautumista. Millaisia mateita sitä yöllä siellä Rymättylässä liikkuu?

Teräväisen Rippe oli meidän mentorimme. Hän tiesi paikat ja systeemit. Kapean sisääntuloväylän kohdalla mateet uivat yöaikaan sisälahteen kutemaan. Kapeikossa oli nk. madepolkuja, joiden sijainnin Rippe tiesi tarkkaan. Asensimme pallimme istuinpallille ja viereen kairasimme muutaman reiän Rippen ohjaamaan paikkaan. Se jään alainen polku kulki melkein sentin tarkkuudella. Sitten 200-300 gr painava metalliuistin, joka oli täynnä koukkuja, laskettiin pohjaan. Nostettiin 15 cm ja odotettiin. Kun pilkkivavassa tuntui liikettä, tempaistiin ylös. Yleensä mukaan tuli made. Syökö made muka pimeässä jään alla. Ei syö. Koukku oli kiinni milloin kyljessä, pyrstössä, missä milloinkin. Pääasia, että kiinni oli.

Tämä perinnekalastus tuli mieleen, kun sain naantalilaiselta lukijaltani kirjeen, jossa hän kyseli, olisiko minulla hyvä maderesepti. Hän kun oli saanut juuri mateen talviverkostaan. Vastasin ensin, että pahoittelen, mutta en ole ollut kovin hyvä maderuoan tekijä. Mutta sitten vanha soittaja istui kehiin. Kyllähän tällainen on muusikoille tuttua. Sävelletään toivottuun tarkoitukseen. Käytettävissä olevilla 12 eri nuotilla.
Niin tein. Myönnän, että näin teen aika usein. Näin kirjoitin lukijalleni ihka uuden madereseptin:

Ainesosat:
Kokonainen perattu made. Mäti talteen otettuna.
Vettä, suolaa ja luraus ruokaöljyä.
Perunaa, sipulia, valkosipulia ja tomaattia sekä 1 cm tuoretta inkivääriä.

Kuori perunat ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Siivuta sipuli. Laita ne kattilaan veteen ja lisää muutama kokonainen valkosipuli, suola ja inkivääri. Keitä perunat melkein kypsiksi. Lisää joukkoon peratun mateen 2-3 cm paksuiksi poikittain leikatut fileet. Nosta reikäkauhalla vaahto pois. Keitä 5 minuuttia ja lisää tomaatin viipaleet pari minuuttia ennen pois ottamista. Anna hautua 5-10 minuuttia.

Jos sävelsin pieleen, kerro minulle. Sävellän uuden ja paremman.

Kommentit