Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Humalahakuisuus - Juhannuskala

     

Toivotan lukijoille aurinkoista kesää! Aloitan tauon edellisvuosien tapaan, tavataan jälleen kesän jälkeen. Nautiskellaan nyt suvesta, hyvästä ruoasta, toisistamme ja tietenkin maailman kauneimmasta saaristosta!

HUMALAHAKUISUUS

Naantalin Vanhassakaupungissa oli aikanaan legendaarinen Seurahuone-niminen ravintola. Ruokaa oli tarjolla anniskeluoikeuksien vaatimusten mukaan, mutta harva siellä söi. Juomapuoli oli sitten kuosissa. Sattuipa eräänä aamupäivänä aiemmin ravintolassa käymään naishenkilö paikalle ja tilasi Vischyn. Rouva ravintoloitsija oli palveluvuorossa. Hänen kommenttinsa oli paljoa puhuva..

POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

11-vuotias Jussi valisti isäänsä: "Tiesit sä iskä, ettei täydellistä ihmistä voi olla olemassakaan, koska jos vaikka on kaikissa asioissa täydellinen, mutta jos viat puuttuu, niin ei ole täydellinen.”   

VIIKON MIETELAUSE

Erasmus Rotterdamilaisen Kultaisesta kirjasta 1500-luvulta 

Jalkojen siirteleminen istuessa on typerysten merkki, kun taas elehtiminen käsillä kertoo heikosta tasapainosta.

JUHANNUSKALA

Kun lapseni olivat vielä pieniä, meren rannalla asuneena onkiminen oli heille mieluisa harrastus. Kun Meri-tyttäreni oli vain muutaman vuoden ikäinen, hänen pieneen onkeensa nappasi SUURI ahven. Ainakin 10 senttiä pitkä peto. Voi sitä iloa ja riemua. Kun isä sitten kaivoi koukun pois, nappasi Meri ahvenen. Hän oli niin innoissaan, että alkoi saman tien pureskella saalistaan. Itku oli kova, kun nappasin kalan hänen suustaan. Siinä tytär nassutteli ahventa suomuineen ja ruotoineen. Innokkuuden hyvä mittari. Ajankohta tapahtumaan oli mielestäni juhannus. Valmistimme ahvenista upean ruoan. Senpä vuoksi nimikoin oheisen reseptin Juhannuskalaksi.

Neljälle juhannusjuhlijalle

(Kalaa on reippahasti, koska lapset syövät tätä enemmän kuin aikuiset. Varsinkin, jos ovat itse kalat onkineet. Tämä on hieno ja ovela temppu saada tenavat tykkäämään kalaruoista. Itse saalistamaan.

700-800 gr ahvenen fileitä
3 rkl voita
2 rkl merisuolaa
2 rkl puolukkasurvosta
1 tl etikkaa tai sitruunamehua
2.5 dl kuohukermaa
2 rkl hienonnettua persiljaa
lisäksi tilliä ja ruohosipulia, jota juhannuksena
ainakin saaristossa löytyy - natural

Leikkaa ahvenfileet kuutioiksi ja kiehauta niitä voissa kattilassa. Lisää suola, puolukkasurvos ja etikka mausteeksi
Kaada kerma kalanpalojen päälle ja hauduta hissukseen kannen alla vartin verran. Sekoita varovaisesti silloin tällöin, pohjaa myöden.
Lisää valmiin ruoan pinnalle.
Keitetyt perunat, peruna- tai juuresmuusi seuranaan. Sellainen on vatsalle hyvä juhannus

Kommentit