perjantai 12. toukokuuta 2017



PAPPAN PALVELUALTTIUS



Naantalin naapurimme Ravintola Tavastin Killan legendaarisesta Pappasta tarinoita riittää. Tosia kaikki. Harmittaa, kun ei aikanaan tullut taltioitua niitä. Moni juttu on jäänyt unholaan.

Olin salilla taas. Ensimmäistä kertaa tämän kevään aikana. Ettäkö minä kävisin salilla. ”Älä unta nää” sanoisi vaimoni ja moni muukin. Salilla tarkoitin nimenomaan kesäravintola Merisalia Vanhankaupungin rannassa. Koolla oli iso joukko samankaltaisia menneitä muistelevia ja muistaviakin joukossa. Siellä kuulin tämän tarinan Oksasen Timpalta, jonka itse olin jo unohtanut:

Tavastin Killan Pappa oli kotikieleltään ruotsinkielinen. Suomi kyllä sujuin jotenkuten. Hyvin hauskasti kylläkin. Se vain lisäsi hänen hurmaavaa persoonallisuuttaan. Ravintolassa einehti ruotsalaisseurue, jonka äänenkäyttö oli hyvin ruotsalainen. Volyymiä lisäsivät vielä useat ruokaryyppylaulut. Jossain vaiheessa eräs seurueen jäsenistä riensi portsaripappan luo pyytämään anteeksi seurueensa korkeaa äänentasoa. Pappa, joka ruotsinkielisenä tunsi korostettua sympatiaa kuulemaansa kieltä käyttävää seuruetta kohtaan, totesi kohteliaasti. Tietysti ruotsiksi: ”Voi ei se mitään. Jos nämä muut asiakkaat häiritsevät hauskanpitoanne, minä voin siirtää heidät pois.”




Pappan palvelualttius 12.5.17


 
Pientä kalaherkkua 12.5.17
 
 
PIKKUISTA KALAHERKKUA
 
250 g puhdasta kalaa pilkottuna
1 dl rypsiöljyä
1 dl väkiviinaetikkaa
Vajaa 1 dl sokeria
½ dl hunajaa
2 kananmunaa
Tilliä

Tee liemi, jossa on 40% rypsiöljyä,40% väkiviinaetikkaa, sokeria 10% ja hunajaa 10%. Lisää hieman maustepippuria. Keitä pari kananmunaa ja ota erikseen ruskuaiset. Muusaa ne haarukalla ja sekoita sitten liemeen hyvin. Lisää reilusti tillin silppua.
Lisää pieniä sokerinpalan kokoisia valmiiksi graavatun lohen tai siian ym. kalan paloja ja anna sisäistyä ainakin yön yli.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti