Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


TOLMUSEN HILU




Yksi legendaarisimmista ravintolayrittäjistä vaille vertaa on Tolmusen Hilu. Lähes yhdeksänkymppisenä tämä rautarouva luovutti vihdoin Turun Perhe- baarien toiminnan uusille omistajille. Hilu on varsinainen persoona. Aina positiivinen ja iloisuuden kulmakivi. Niinpä tarinoita hänestä on kukkuramitoin. Olin estynyt osallistumaan hänen lähtiäisiinsä, joten lähetän terveiset näin kirjeitse ohuen yläpilven kautta.

Monista tarinoista muistuu mieleeni tarina: Perhebaarista meni illalla sähköt hetkeksi. Vain noin kolmeksi minuutiksi. Kun valot palautuivat, oli näkymä huikea: Hilu makasi rähmällään kassakoneen päällä kädessään kenkä lyöntivalmiina.
Ethän Hilu rupea vaan harrastamaan mitään eläkkeellä ollessasi.

Olin edellisenä syksynä valitsemassa Turun Positiivisinta henkilöä. Kunnian sai avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Tapasin hänet messuilla ja utelin eläköityneen miehen kiireitä. Vastaus oli eskomainen: Ei minulla mitään kiirettä ole eläkkeellä. Kas kun en harrasta mitään. Teen vaan töitä. Siinäpä se viisaus. Viisaalta mieheltä.

Tolmusen Hilu 16.9.16


 
Punajuurikas 16.9.16
 
 
PUNAJUURI ELI PUNAJUURIKAS
 

Monipuolinen, terveellinen ja herkullinen ruoka-aine. Ainoa negatiivinen piirre siinä on se, että se on halpa. Melkein ilmaista. Siitä huolimatta se on hyvää. Ja se säilyy jääkaapissa 2-4 asteessa ” vaikka kuinka kauan ” (jollei sitä syö). Se on monikäyttöinen. Sopii melkein mihin ruokaan vaan. Tässä muutama – taasen yksinkertainen – esimerkki:

Vaakahuoneen punajuurisalaatti
. Keitä punajuuret kypsiksi tai puolikypsiksi. Älä kuori niitä, ettei väriaine poistu keitinveteen. Kuori vasta kypsänä. Paloittele lohkoiksi ja laita kulhoon. Lisää esim. kiloon punajuuria ½ rkl lipstikkasilppua. Lipstikka on vanha Suomessa pihoillakin kasvava mauste). Tuoreena tai kuivattuna. Tai kuminaa. Lisää kermaviiliä niin paljon, että sekoitettaessa punajuuret muuttuvat vaalean punaisiksi. Sopii sellaisenaan nautittavaksi tai lisukkeena muihin pääruokiin.

Vaakahuoneen punajuurivarret. Katko punajuuren varsiosa parin sentin mittaisiksi paloiksi. Paista voi/rypsiöljysekoituksessa. Lisää kermaviiliä tai smetanaa sopiva määrä ja hiukkasen hunajaa. Paista rapeiksi. Mutta varo, suu sulaa nauttiessa.

Vaakahuoneen monisalaatti. Tee normaali vihersalaatti. Lisää joukkoon pieniksi revittyjä punajuuren lehtiä. Hyvänmakuinen lisä ruokaan. Hyötykäyttöä kompostin sijaan.

Vaakahuoneen punajuuripata. Suikaloi 100 g kylmäsavulohta. Pilko 1 sipuli. Kuori ja kuutioi 5 punajuurta. Paloittele ½ litraa sieniä. Tarvittaessa ryöppää kiehauttamalla. Kuullota sipuli voissa. Padassa tai kattilassa. Lisää kylmäsavupalat ja sienet. Jatka kuullottamista pari kolme minuuttia. Lisää punajuuren palat sekä kasvis- tai kalalientä sen verran, että ainekset peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä miedosti keittäen (hymyillen) niin kauan ,että punajuuret on kypsiä. Lisää ½ tl basilikaa ja 2-3 rkl smetanaa. Se on siinä. Tarjoile perunoiden, riisin tai salaatin kera.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit