Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


JOULUPUU

Vietimme tänäkin vuonna perheinemme Joulua tapamme mukaan Suomen itsenäisyyspäivänä, koska seuraavana päivänä lähdimme vaimoni kanssa jälleen avustustöihin Sri Lankaan. Koolla olivat lapset ja lapsenlapset. Kävelimme Naantalin vanhankaupungin rannassa Iinan ja Akun kanssa. Katselimme ja ihastelimme jouluvaloja syyspimeää merenlahtea vastaan.

Mieleeni tupsahti muisto vuosikymmenten takaa. Huh 51 vuoden takaa! Olin kansakoulunopettajana Kuoreveden kunnan, Suinulan kansakoulussa. Meneillään oli kasviopin tunti. Opettelimme suomalaisia havupuita ja tutkimme niiden eroja. Pidin kokeet. Kysyin mm. mistä parhaiten erottaa männyn ja kuusen. Kettusen Pirjo vastasi: ”Siitä tietää, että on kuusi, kun sen latvassa on tähti.”

Se oli kaunis ja myös oikea vastaus.

Joulurauhaa Sinulle ja läheisillesi.


Joulupuu 19.12.14


 
Agrcolan tapaan suolatua 19.12.14
 
 
AGRICOLAN JOULULOHI
 

Referoin aikanaan Herrankukkaron naapurissa, Maanpään kartanossa asuneen 1500-luvun ”julkkiskokin”, Mikael Agricolan talteen kirjoittaman lohen suolausreseptin tähän reseptikirjeeseeni. Sain äskettäin aiheeseen liittyvän tarkennuspyynnön lukijaltani. Hieman oli haasteellista suomentaa suomen kielen isän kirjoittamaa tekstiä. Samalla päivitin hieman ohjetta puolen tuhannen vuoden takaista, äärimmäisen yksinkertaista, mutta samalla niin pienellä yksityiskohdalla erottautuvaa, toisenlaista kalareseptiä. Mitä opimme tästä: Herkuttelijan maku ei muutu edes vuosisatojen saatossa.

Agricolan ohje: ”Lohi halastaan ja selkäruoto otetaan pois. Se pyyhitään sitte hyvin puhtoiseksi puhtaalla liinarievulla ja hiastetaan senpeästä lihapuolelta suoloilla ja hiukalla hunajalla, jotka ensin sekoitetaan sekaisin; sitten hiastetaan molemmin puolin niin paljolla pienillä suoloilla, että tullee hiukan suolaiseksi.

Puhtosen pytyn pohjalle pannan sitten muutama vihriäinen tillinoksa ja lohi niiden päälle taas tillin oksia. Tässä 12 tuntia oltuansa se on syötävä ruokaöljyllä ja etikalla. Tässä suolassa lohi säilyy 8 päivää taikka vähän enemmänkin, mutta pitää sitten joka päivä käännettämän.”

Tässä suomentamani ohje.

800 - 1000 g fileoitua lohta
runsaasti tillin nippuja

2 – 3 tl hienoa merisuolaa
2 tl hunajaa
2 rkl ruokaöljyä
1 rkl etikkaa

Laakea astia ja veitsi
Jääkaappi ja vähän aikaa


Sekoitetaan hieno merisuola ja hunaja keskenään. Hiero seos kevyesti fileen molemmille puolille. Laakeaan vatiin tai vuokaan laitetaan kokonaisia tillinoksia, joiden päälle lohi makuulle. Peitoksi jälleen tillinoksia. Voipaperia ja pieni paino päälle. Yöksi jääkaappiin. Nautittavaa jo seuraavana päivänä. Ennen käyttöä siirretään tillit syrjään ja nostetaan kala leikkuulaudalle. Fileen päälle sivellään etikka ja ruokaöljy .

Siivutetaan 15 min. maustumisen jälkeen seitinohuiksi siivuiksi joko ruisleivän päälle tai lautaselle keitettyjen perunoiden syliin. Tarpeellisen leikkauksen jälkeen loppufilee takaisin pedille tuutimaan tillipeiton alle. Maistuu Tapanina vielä taivaallisemmalta.

Tämä Rymättylän Airismaan entisen naapurimme Suomen kielen isän, ja Turun Piispan sekä armollisen kulinaristin reseptissä on pieni ja merkityksellinen lisä totuttuun graavikalaan. Hitunen ruokaöljyä viemään myös tillin ja hunajan makua kalan uumeniin. Myös pieni silaus etikkaa antaa mukavaa kirpeyttä hunajan vastineeksi. Sweet and sour!! Agricola väittää tämän herkun säilyvän jopa 8 vuorokautta viileässä. Minä en himoissani siihen pysty. Se on niin erinomaisen hyvää. Nautinnollista jouluruokailua.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet/osoitteenmuutokset: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit